En el marc de la Presidència de la Unió Europea

Espanya acull la II Assemblea General de la Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius (ENFAST)

Organitzat per la Secció de Localització de Fugitius, este encontre internacional ha tingut lloc en la localitat madrilenya de Sant Lorenzo de l'Escorial durant esta setmana

Han participat països de tot el continent europeu, als quals s'han sumat en esta edició altres delegacions procedents d'Estats Units, Austràlia i Canadà, entre altres nacions

ENFAST

27/10/23

La Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius (ENFAST) ha celebrat esta setmana en la localitat madrilenya de Sant Lorenzo de l'Escorial la seua II Assemblea General, màxim òrgan d'esta xarxa. Este encontre, coordinat per la Secció de Localització de Fugitius de la Comissaria General de Policia Judicial, coincidix amb la finalitat de la Presidència espanyola, i en ell han participat països de tot el continent europeu, als quals s'han sumat en esta edició altres delegacions procedents d'Estats Units, Austràlia i Canadà, entre uns altres. En total, 40 nacions han estat representades en este encontre transfronterer.

L'Assemblea General s'ha celebrat baix el lema “Connectant per a un món més segur”, i ha tingut com a prioritat promoure la cooperació internacional per a la localització i la detenció dels fugitius que traspassen les fronteres d'Europa.

Des de 2021, Espanya ha presidit esta xarxa internacional mitjançant la direcció de la Policia Nacional a través de la Secció de Localització de Fugitius. En este període s'ha treballat per a augmentar l'eficiència de les operacions conjuntes i la col·laboració entre els diferents cossos policials europeus i d'altres continents.

Disponibles 24 hores al dia per a la cerca internacional de fugitius

El projecte ENFAST es va crear per a incrementar la seguretat dins de la Unió Europea mitjançant una major eficàcia en el rastreig i en la detenció de criminals que es troben baix cerca internacional. ENFAST és una xarxa d'agents de policia que es mantenen disponibles les 24 hores del dia durant els set dies de la setmana, i que actua de forma immediata per a localitzar i arrestar als fugitius.

Va ser en 2010, en una conferència celebrada a Brussel·les, quan es va presentar una moció per a crear una xarxa europea d'equips nacionals de cerca de fugitius denominada ENFAST. La moció va ser aprovada pel Consell Europeu l'1 de gener de 2013. El FAST belga va assumir la primera presidència per un període de dos anys, seguint-li el FAST alemany. Des de 2021 ha sigut Espanya, baix la direcció de la Policia Nacional, qui ostenta la presidència de la xarxa, el període de la qual complix en enguany.