Operació de l'Agència Tributària i la Policia Nacional amb la col·laboració de la Policia Judiciaria de Portugal

Intervenuts 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com a ferralla procedent de Panamà

Se ha detenido a siete personas en Albacete y Valencia por los delitos de tráfico de drogas, pertenencia a organización criminal y blanqueo de capitales

La droga estaba oculta en el interior de dos piezas de chatarra que habían sido ahuecadas y rellenadas con cemento y goma aislante, creando así una cámara que contenía 210 paquetes de cocaína de un peso aproximado de un kilo cada uno

25/10/23

25-octubre-2023.- Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i en col·laboració amb la Policia Judiciaria de Portugal, han intervenut 210 quilos de cocaïna ocults en maquinària industrial declarada com a ferralla procedent de Panamà. S'ha detingut a set persones a Albacete i València pels delictes de trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

La droga estava oculta en l'interior de dos peces de ferralla que havien sigut ahuecadas i omplertes amb ciment i goma aïllant, creant així una càmera que contenia 210 paquets de cocaïna d'un pes aproximat d'un quilo cadascun

Esta investigació va començar al gener de 2022 en detectar que una empresa espanyola, sense activitat comercial aparent, havia importat des de Sud-amèrica un contenidor de polpa de fruita. Les primeres gestions realitzades pels agents van permetre esbrinar que els administradors actuals de la mateixa havien sigut detinguts junts en 2017 per la seua relació amb una plantació de marihuana en una nau industrial de València. El traspàs de l'empresa havia sigut recent i a més s'havia modificat l'objecte social de la mateixa, per la qual cosa s'inicia una investigació sobre els dos detinguts.

Les primeres vigilàncies dutes a terme pels grups d'investigació van evidenciar que la relació entre ells era sospitosa, solien veure's en pàrquings i mantenien reunions amb persones amb antecedents per trànsit de drogues. A més, els investigadors van comprovar que un dels investigats era el que mantenia el control de les decisions, mentre que l'altre era utilitzat com a “home de palla”.

A l'abril de 2022, estos dos hòmens van llogar una nau a Riba-roja de Túria i van començar a condicionar-la per a emmagatzemar fruites, instal·lant sistemes de refrigeració. Va resultar sospitós per als investigadors que els investigats no realitzaven cap gestió amb possibles compradors dels aliments que pretenien importar i mostraven un desconeixement absolut dels requisits de les activitats de comerç internacional en les quals s'estaven embarcant. En un moment donat, els investigats van començar a fer gestions per a importar un contenidor de bananos, fruita que, per problemes de refrigeració del contenidor, va arribar podrida el que va portar a la fallida a l'empresa.

A principis de 2023, els investigats van crear una nova empresa d'importació de ferralla a Portugal, incorporant en el projecte al gendre d'un d'ells, camioner de professió. A més, van llogar en Villarrobledo (Albacete) una nau amb pont de grua per a manejar la ferralla.

Peces de ferralla ahuecadas per a introduir la droga

Al setembre de 2023 es va tindre coneixement de l'arribada de quatre contenidors que serien entregats en Villarrobledo, per la qual cosa es va disposar un dispositiu de vigilància al voltant de la nau de descàrrega. En un moment donat, els investigadors detecten una furgoneta ocupada per un home que estava realitzant labors de contravigilancia en el polígon industrial. Després de la descàrrega de l'últim contenidor, els agents van decidir actuar aprofitant l'entrada en la nau d'un camió-grua. Este vehicle, estava conduït per un home alié a la investigació, que va indicar als investigadors que li havien cridat perquè carregara dos peces del camió. Estes, part del braç hidràulic d'una excavadora, destaquen entre tota la ferralla pel seu gran volum.

Els agents descobrixen que les peces havien sigut ahuecadas, omplertes amb ciment i goma aïllant, creant una càmera que contenia 210 paquets de cocaïna, d'un pes aproximat d'un quilo cada paquet. Es procedix en este moment a la detenció de les set persones encarregades de recepcionar la substancia estupefaent per delictes de trànsit de drogues de les quals causen greu dany a la salut, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.