Operació conjunta de la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i Europol

Desmantellada en la província de Tarragona una impremta dedicada a la falsificació i distribució de bitllets falsos de 20 i 10 euros

Durant l'operatiu s'ha detingut a sis persones, entre els quals estan els falsificadors i distribuïdors i s'han realitzat set entrades i registres a Salou i a Cambrils

La investigació ha permès desarticular novament un grup criminal –desarticulat ja en dos operatius policials realitzats en 2021 i 2022- que podria haver introduït en el circuit financer més de 10.000 euros falsos

Fruit dels registres efectuats s'han intervenut bitllets falsos per valor facial de 50, 20 i 10 euros preparats per a ser introduïts en el circuit financer, així com una important quantitat de substàncies estupefaents

09/10/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra i Europol, han desarticulat una impremta dedicada a la falsificació i distribució de bitllets falsos de 20 i 10 euros en la província de Tarragona. Durant l'operatiu s'han detingut a sis persones, entre els quals estan els falsificadors i distribuïdors i s'han realitzat set entrades i registres a Salou (6) i Cambrils (1).

 La investigació ha permès desarticular novament un grup criminal –desarticulat ja en dos operatius policials realitzats en 2021 i 2022- que podria haver introduït en el circuit financer més de 10.000 euros falsos. Fruit dels registres efectuats s'han intervenut bitllets falsos per valor facial de 50, 20 i 10 euros preparats per a ser introduïts en el circuit financer, així com una important quantitat de substàncies estupefaents.

La investigació es va iniciar al gener de 2023 en detectar-se la circulació d'una gran quantitat de bitllets falsos de 10€, 20€ i, en menor mesura, de 50€, que presentaven elements comuns de falsificació vinculats a diverses impremtes il·legals desarticulades en els anys 2021 i 2022.

Després de la detenció en eixes dates de dos jóvens que portaven 100 bitllets falsos de 20 euros, estos van ser analitzats pel CNA del Banc d'Espanya, qui va informar sobre una nova falsificació amb característiques similars als de les referides impremtes il·legals desmantellades en els anys 2021 i 2022 en la província de Tarragona.

Elaborats en domicilis privats de forma artesana

Un dels arrestats va identificar a la persona que li distribuïa els bitllets falsos, resultant ser un jove de la localitat de Salou que ja va ser investigat anteriorment per fabricar moneda falsa. A partir d'eixe moment, es van iniciar gestions policials sobre els investigats i es va comprovar que algun d'ells havia realitzat compres de material a empreses xineses que podria haver sigut utilitzat per a la falsificació de moneda.

Amb l'avanç de la investigació, els agents van acreditar l'aparició de bitllets de 10 euros que, segons va informar el Banc d'Espanya, tenien grans similituds amb el bitllet de 20 euros objecte inicial d'esta investigació, per la qual cosa tot apuntava al fet que podrien estar fent-los les mateixes persones.

Els bitllets falsos s'elaboraven en domicilis i locals privats regentats pels investigats, i eren confeccionats artesanalment i en remeses molt reduïdes. Açò va dificultar enormement les gestions d'investigació i localització del punt de producció.

Grup criminal desmantellat per tercera vegada

A la fi de setembre, els agents van realitzar l'explotació de l'operació, que es va saldar amb la detenció de sis persones i la pràctica de set registres en domicilis i locals de Salou (6) i Cambrils (1). En un d'ells es va desmantellar el laboratori de bitllets, que estava format per impressores, ordinadors, i un bitllet de valor facial 50 € imprés que usaven com a plantilla. Així mateix, es van intervendre van confiscar diferents substancies estupefaents, entre elles 1.500 pastilles de metanfetamina 120 grams de cocaïna, 5 bombones d'òxid nitrós, 1 quilo de marihuana i 520 grams d'haixix.

Amb esta última operació es dona per desmantellat el laboratori de moneda falsa més actiu i amb més afectació dels últims anys, si bé l'operació seguix oberta a fi de practicar possibles noves detencions de persones relacionades amb estos fets. Els tres operatius policials realitzats en estos tres anys contra este grup criminal, han permès detindre a 22 persones i desarticular tres laboratoris de bitllets falsos, així com la retirada del circuit legal de bitllets falsos per valor facial de més de 36.000 euros.

Toc, mire i gire els bitllets

Es recomana seguir les recomanacions del Banc d'Espanya per a comprovar, en amb prou faenes uns segons, l'autenticitat d'un bitllet a través del mètode “toque, mire, gire”.

Al tacte, el bitllet autèntic proporciona una textura ferma, resistent i aspra. A més, alguns dels seus elements impresos -com la xifra- tenen relleu, és a dir, un major grossor. En mirar, cal fixar-se en les marques d'aigua, els motius de coincidència i el fil de seguretat, tot açò apreciable si s'observa el bitllet a contraluz. Finalment, es recomana girar el bitllet per a comprovar com el pegat holográfico o la banda holográfica -depenent del valor del bitllet tindran un o una altra- canvia, alternant entre el seu valor i la representació d'una porta o finestra (en el pegat) o el símbol de l'euro (en la banda).