En dos pisos de cites

La Policia Nacional allibera a Girona a quatre víctimes de tracta d'éssers humans que eren sotmeses a vigilància contínua a través de càmeres de seguretat

Hi ha cinc persones detingudes que conformaven una organització criminal que captava mitjançant engany a jóvens vulnerables per a explotar-les sexualment en cases de cites i s'han dut a terme cinc registres en els quals s'han intervenut 3.000 euros i 21 dosis de cocaïna

Les dones eren sotmeses a vigilància a través de càmeres de seguretat connectades als telèfons mòbils dels líders de l'entramat

L'organització augmentava els seus beneficis amb la venda de cocaïna als clients i blanquejava els guanys a través d'un bar i una tenda d'alimentació

21/08/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a explotar sexualment a dones en pisos de cites situats en la localitat de Blanes (Girona). En l'operació policial, en la qual s'han realitzat cinc registres en domicilis i locals del municipi gironí, s'ha alliberat a quatre dones i cinc persones han sigut detingudes, entre les quals es troben les dos principals capitosts que han ingressat a la presó provisional. Les víctimes de l'entramat eren dones jóvens en situació de necessitat, principalment d'origen colombià, que eren captades amb la promesa d'una vida millor a Espanya encara que finalment acabaven exercint la prostitució. Els beneficis obtinguts pels explotadors, inclosos els de la venda de cocaïna, eren blanquejats a través d'un bar i una tenda d'alimentació.

La investigació policial que ha aconseguit alliberar a les quatre dones i desmantellar l'organització criminal va començar en el mes de maig de l'any passat. En eixes dates els agents van tindre coneixement de l'existència en la localitat de Blanes d'este entramat que es dedicava presumptament a captar, principalment a Colòmbia, dones jóvens en situació de necessitat econòmica amb l'objecte de prostituir-les en pisos de cites.

Les víctimes eren captades en el país llatinoamericà per l'ex marit d'una de les capitosts de la xarxa, que a més s'encarregava d'alliçonar i facilitar el viatge a Espanya d'eixes dones. Per a açò, subministraven a les víctimes la documentació i els diners necessaris amb el qual simular un viatge turístic i no alçar així sospites davant les autoritats aeroportuàries. Una vegada en el nostre país, les dones eren traslladades als pisos de cites on realitzarien els servicis sexuals necessaris per a saldar el deute contret amb l'organització. Eixos servicis eren publicats en diferents webs de contactes sexuals en els quals apareixien telèfons de contacte que eren atesos per les pròpies explotades.

“Mamis” i càmeres de vigilància

Els pisos estaven gestionats per dones, denominades “mamis”, que s'encarregaven del bon funcionament dels mateixos, a través de la recepció de clients i la comptabilitat i control dels servicis sexuals realitzats per les víctimes. A més, les capitosts controlaven des dels seus dispositius mòbils les càmeres de vigilància instal·lades en els pisos, fet que els possibilitava tindre un seguiment constant del nombre de servicis realitzats per cadascuna de les dones i un control absolut sobre la seua llibertat ambulatòria.

Cocaïna i blanqueig

Les perquisicions realitzades pels agents han permès constatar que l'entramat criminal no solament es lucrava de l'exercici de la prostitució de les víctimes, sinó que també obtenien importants beneficis subministrant cocaïna als clients que ho demandaven. Per a blanquejar eixos guanys il·lícits l'organització utilitzava un bar i una tenda d'alimentació, tots dos negocis lícits regentats a Blanes per una de les capitosts.

En els cincos registres realitzats en l'operatiu policial s'han intervenut 3.000 euros en metàl·lic, 21 dosi de cocaïna i útils per a la seua preparació, tres rellotges de luxe, diversos dispositius informàtics i abundant documentació rellevant per a la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.