En una investigación de la Policía Nacional junto a las Policías de Francia e Italia y la Procuraduría de República Dominicana

Liberadas 41 víctimas de trata que eran explotadas sexualmente a través de dos call center de España e Italia

Han sigut detingudes 10 persones i s'han dut a terme 20 entrades i registres a Espanya, França, Itàlia i República dominicana en els quals s'han intervenut més de 70.000 euros

Les cites es gestionaven des de dos call center des d'on, integrants de l'organització criminal, simulaven ser les dones que proporcionarien els servicis sexuals i concertaven els encontres amb els clients

Les víctimes eren explotades sexualment en pisos de cites situats a França i eren traslladades cada pocs dies a diferents ciutats, la qual cosa impedia que pogueren establir vincles i per a dificultar la detecció de l'activitat criminal.

11/08/23

Agents de la Policia Nacional al costat de les Policies de França i d'Itàlia i a la Procuraduría de República Dominicana, han desenvolupat una investigació conjunta en la qual han desarticulat una organització de proxenetas i alliberat a 41 víctimes explotades en nombrosos pisos de cites de França. Els implicats traslladaven a les víctimes cada pocs dies a diferents ciutats, la qual cosa impedia que pogueren establir vincles i que dificultava la detecció de l'activitat criminal.

 Els clients creien que parlaven amb les víctimes, quan eren els propis membres de la xarxa criminal els qui gestionaven i decidien sobre les condicions dels servicis sexuals. Han sigut detingudes 10 persones - Figueras (3), França (4), Itàlia (1) i República Dominicana (2) - pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, delictes relatius a la prostitució i blanqueig de capitals

Turisme sexual

L'entramat disposava de dos bases logístiques a manera de call center en la localitat gironina de Figueres i en el municipi italià de Rho. Des d'estes seus, els membres de l'organització publicaven els anuncis sexuals, gestionaven les telefonades dels clients, establien les cites sexuals, les reserves dels bitllets de tren per als desplaçaments de les víctimes, els apartaments en els quals s'exercia l'explotació i la comptabilitat de l'activitat il·legal.

Els principals responsables de la xarxa criminal posteriorment van establir una tercera seu logística, situada en la República Dominicana, des d'on gestionaven els anuncis de prostitució en pàgines web, les telefonades dels clients i el desplaçament de les víctimes a noves ciutats, la qual cosa es realitzava cada pocs dies seguint el model conegut com “sex-tour”. Este sistema es basa en una forma de turisme amb el propòsit de mantindre relacions sexuals amb persones que exercixen la prostitució. La freqüència d'estos viatges impedia que les víctimes pogueren establir vincles en les ciutats a les quals eren traslladades i a més dificultava la detecció de l'activitat criminal.

Els clients creien que durant les telefonades parlaven amb les víctimes, però en realitat estaven gestionades des del call center i els implicats no donaven opció a les seues víctimes sobre el servici sexual que havien d'oferir i baix quines condicions. Els membres de l'entramat criminal recaptaven els diners que obtenien de les víctimes amb l'exercici de la prostitució i Es desplaçaven a França per a arreplegar l'efectiu, encara que també es realitzava el pagament mitjançant transferència. Des de França es tornava a remetre a República Dominicana.

Investigació policial

L'operació es va iniciar en descobrir anuncis de servicis sexuals en pàgines web franceses gestionats des d'Espanya. L'organització tenia implicats a França que facilitaven les habitacions per a l'explotació de les víctimes. Els propietaris dels immobles on eren traslladades, sabien que en ells s'exercia la prostitució i fins i tot participaven en la publicitat dels servicis sexuals.

En la investigació han participat Policia Nacional, la Policia Nacional francesa, agents italians i la Procuraduría Especialitzada de Tracta i Trànsit de la República Dominicana. La investigació va culminar amb l'alliberament de 41 víctimes d'explotació sexual a França i l'arrest d'un total de 10 persones - Figueras (3), França (4), Itàlia (1) i República Dominicana (2)- com a presumptes autors dels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, delictes relatius a la prostitució i blanqueig de capitals. S'han realitzat 20 entrades i registres, tres en la localitat gironina de Figueres, 14 a França, dos a Itàlia i un en la República Dominicana en els quals s'han intervenut dos vehicles d'alta gamma, més de 70 000 euros en efectiu, més de 100 telèfons mòbils, joies, rellotges i documentació relacionada amb la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.