Operació de la Policia Nacional amb la col·laboració d'EUROPOL, la RFEF i LALIGA

Desarticulada una organització criminal dedicada a la martingala de partits en l'àmbit de la RFEF

Hi ha 17 persones detingudes a Melilla i Granada -entre les quals es troben responsables i jugadors d'un equip de futbol de la 3ª divisió RFEF- per la presumpta comissió dels delictes de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, estafa, blanqueig de capitals i falsedat documental

Els agents, fruit dels requeriments d'informació realitzats en una agència de viatges de la ciutat de Melilla i en la Real Federació De Melilla de Futbol, han intervenut nombrosa documentació i dispositius electrònics relacionats amb els fets investigats

La col·laboració del Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes (SIGMA) ha resultat determinant en la investigació

28/07/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, la RFEF -Real Federació Espanyola de Futbol- i LALIGA, han desarticulat una organització criminal dedicada a la martingala de partits en l'àmbit de la RFEF. Hi ha 17 persones detingudes a Melilla (11) i Granada (6) -entre les quals es troben responsables i jugadors d'un equip de futbol de la 3ª divisió RFEF- per la presumpta comissió dels delictes de pertinença a organització criminal, corrupció entre particulars en l'àmbit esportiu, estafa, blanqueig de capitals i falsedat documental.

Els agents, fruit dels requeriments d'informació realitzats en una agència de viatges de la ciutat de Melilla i en la Real Federació De Melilla de Futbol, han intervenut nombrosa documentació i dispositius electrònics relacionats amb els fets investigats. D'altra banda, la col·laboració del Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes (SIGMA) ha resultat determinant.

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer quan la Direcció general d'Ordenació del Joc, dependent del Ministeri de Consum, va posar en coneixement dels agents l'existència de vàries alertes rebudes de diferents cases d'apostes online. Estes informaven de les sospites sobre múltiples apostes realitzades des de Melilla a resultats concrets de partits de futbol disputats per un equip de la ciutat autònoma.

De forma paral·lela, LALIGA va informar d'una comunicació anònima rebuda a través del seu canal de denúncies, en la qual alertaven sobre pràctiques sospitoses d'eixe mateix equip de futbol relacionades amb martingales esportives, així com amb irregularitats en el cobrament d'ajudes i subvencions els diners de les quals es destinava a realitzar apostes esportives.

El president de l'equip de gestionava les martingales fent partícips a jugadors de la seua confiança

Una vegada rebuda i analitzada la informació, els agents van identificar un complex entramat criminal evidenciant que el propi president de l'equip, fent partícip a jugadors de la seua confiança, era qui presumptament gestionava les martingales esportives. Els jugadors, a més, es valien de terceres persones del seu entorn per a materialitzar les apostes i evitar així ser vinculats amb les apostes realitzades i els partits disputats.

La investigació es va centrar en els partits disputats en l'últim tram de la competició -una vegada consumat el descens de l'equip investigat-, moment en el qual les cases d'apostes van alertar de la recepció d'una gran quantitat d'apostes a resultats concrets, o a resultats molt engrossits, amb la ciutat de Melilla com a epicentre de les mateixes.

Subvencions utilitzades de forma fraudulenta

D'altra banda, les gestions policials practicades han acreditat que el mateix club esportiu ha sigut beneficiari de subvencions utilitzades previsiblement de forma fraudulenta amb les quals augmentaven els imports a cobrar.

La col·laboració del Servici d'Investigació Global del Mercat d'Apostes (SIGMA) ha resultat determinant per a aclarir els fets. Així mateix, EUROPOL ha participat activament en l'explotació de l'operació, a través d'una oficina mòbil desplegada en la ciutat de Melilla, amb tasques operatives d'extracció d'informació dels dispositius electrònics i els terminals telefònics.

Finalment, l'operació ha permès arrestar a 17 persones -11 en la ciutat autònoma de Melilla i 6 a Granada- vinculades al club esportiu investigat així com a altres equips amb els quals es va enfrontar.

L'operació continua oberta

Encara s'investiguen set partits de futbol i ens descarten noves detencions, no podent quantificar fins al moment el muntant total estafat a les cases d'apostes. Així mateix, s'està analitzant la documentació obtinguda en els requeriments d'informació de la Real Federació De Melilla de Futbol i d'altres entitats comercials de Melilla. Les referides entitats podrien haver emès factures per treballs no realitzats o haver recarregat l'import original amb la finalitat d'estafar a la Real Federació Espanyola de Futbol perquè abonara l'import d'aquestes factures.