A Barcelona

La Policia Nacional deté a un reclutador de DAESH

L'arrestat tenia en vigor un Orde Internacional de Detenció -OID- i va ser localitzat dissabte passat quan aterrava en l'aeroport Barcelona-El Prat procedent de Mèxic

El detingut està presumptament implicat en el reclutament de diferents persones de les antigues repúbliques soviètiques, entre elles un ciutadà uzbeko que va acabar combatent a Síria

Se li acusa de formar part de l'aparell captador de DAESH a Àsia Central i de finançar viatges a zona de conflicte

06/07/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a un ciutadà, natural de Tayiquistán, al com li constava un Orde Internacional de Detenció per la seua presumpta implicació en una xarxa de captadors i reclutadores de l'organització terrorista DAESH.

Dissabte passat, i després de tindre coneixement de la seua arribada a Espanya procedent d'un vol de Mèxic, els agents van establir un dispositiu per a la seua localització i detenció en l'aeroport de Barcelona-El Prat, sent lloc a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional, en funcions de guàrdia. L'operació ha sigut duta a terme per investigadors de la Comissaria General d'Informació en coordinació amb la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona i la Comissaria de l'Aeroport del Prat.

Segons la investigació, el detingut, després d'unir-se a les files de DAESH en 2014, va començar a reclutar a persones originàries de les antigues repúbliques soviètiques - entre elles a un ciutadà d'origen uzbeko que va acabar combatent en les files de DAESH a Síria-. Així mateix, i dins de l'aparell captador d'esta organització terrorista a Àsia Central, hauria finançat el viatge d'altres persones -algunes d'elles compatriotes seus-, a zona de conflicte, principalment Síria.

Aquestes activitats van motivar el dictat per part de les Autoritats Judicials de Tayiquistán d'una OID -Orde Internacional de Detenció- per activitats vinculades al terrorisme.

Durant l'època d'apogeu del califat, anys 2014 i 2015, els experts en la lluita contra el terrorisme calculen que entre 2.000 i 4.000 combatents estrangers procedents d'Àsia Central es van traslladar a zona de conflicte -principalment a Síria-, obtenint certa notorietat entre tots ells el “Batalló de l'Imant Al Bukhari", compost majoritàriament per combatents provinents d'Uzbekistan, molts d'ells menors d'edat.