Operació “Ruchka”

La Policia Nacional deté a una persona que organitzava rituals neochamánicos amb consum de substàncies psicoactivas prohibides i perilloses per a la salut

La detinguda publicitava a través de xarxes socials i llocs web la celebració d'estos rituals en els quals s'oferia el consum de diferents substàncies psicoactivas, com ayahuasca, gripau bufo, granota kambo i cactus de Sant Pere

Gràcies a la col·laboració ciutadana a través del correu sectasdestructivas@policia.es els investigadors van poder iniciar la investigació sobre les activitats d'este grup

15/02/23

Agents de la Policia Nacional han detingut en el municipi de Saint Lucia de Tirajana (Gran Canària) a una dona que organitzava rituals de tipus neochamánico on se subministraven substàncies psicoactivas prohibides i perilloses per a la salut. L'arrestada està imputada com a presumpta responsable de delictes contra la salut pública i intrusisme professional.

Es tracta d'una operació desenvolupada per la Comissaria General d'Informació i la Brigada Provincial d'Informació dels Palmells, baix la direcció del Jutjat d'Instrucció número Tres de Sant Bartolomé de Tirajana (Las Palmas), que es va iniciar gràcies a la col·laboració ciutadana a través del correu electrònic sectas.destructivas@policia.es.

Els agents van intervendre quan anava a començar un ritual en el qual s'oferien estes substàncies psicoactivas, les quals actuen com a ferramenta de captació i control dels assistents, així com font de finançament per a l'organitzadora dels encontres. En alguns casos, estes substàncies són utilitzades com a teràpia substitutiva de la medicina convencional, la qual cosa facilita la manipulació mental i causa als consumidors una situació de major vulnerabilitat.

Ayahuasca, gripau bufo, granota kambo i cactus de Sant Pere

L'organitzadora publicitava a través de les xarxes socials i llocs web aquests rituals, així com les substàncies psicoactivas que es facilitaven, tals com ayahuasca, gripau bufo, granota kambo, cactus de Sant Pere i altres similars. Durant el desenvolupament de la investigació s'ha pogut comprovar que en estos rituals participaven, en algunes ocasions, menors d'edat. En el registre practicat en ocasió de l'operatiu policial en el qual esta dona va resultar detinguda, s'han intervenut nombrosos recipients amb diverses classes de substàncies, utensilis emprats per al seu consum i dosificació, i gran quantitat d'elements i granadures utilitzades habitualment per xamans originaris de la conca de l'Amazones durant la celebració d'esta classe de rituals.

“Sectes new age”

Segons els investigadors, este tipus de substàncies són habitualment utilitzades en el marc de cerimònies practicades per les denominades “sectes new”age , concretament en rituals de tall neochamánico.

Els especialistes encarregats d'estes investigacions, mantenen habilitat el correu electrònic sectas.destructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà puga comunicar fets relacionats garantint, en tot moment, l'anonimat i la confidencialitat.