La Policia Nacional recorda pautes perquè este Black Friday no es convertisca en un “Black Frau”
Les xarxes socials en ocasions s'han convertit en font d'entrada per a la difusió d'estafes, els ciberdelinqüents les poden utilitzar per a oferir articles cridaners que no existixen o per a redirigir a pàgines fraudulentes
Els experts de la Unitat de Ciberdelinqüència advertixen sobre els perills de el “typosquatting”, és a dir, entrar en una pàgina web maliciosa que té una direcció molt similar, però no exactament igual, a la del lloc verdader
Cal comprovar que s'està realitzant la compra des d'un lloc segur, -hem de comprovar que comence per https i tinga un cadenat en la barra de direccions-, a més d'utilitzar plataformes intermèdies de pagament o targetes específiques per a compres online, prepagament o amb un saldo reduït
24/11/22
Davant la previsió d'un augment de compres durant els pròxims dies amb motiu del Black Friday i el Cyber Monday, els experts de la Policia Nacional recorden pautes per a no ser víctimes d'estafes en les compres online o presencials. Les xarxes socials en ocasions s'han convertit en font d'entrada per a la difusió d'estafes, els ciberdelinqüents les poden utilitzar per a oferir articles cridaners que no existixen o per a redirigir a pàgines fraudulentes.Els experts en fraus i estafes cibernètiques de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional avisen que els ciberdelinqüents aprofiten estos esdeveniments, en els quals s'incrementen les compres i transferències virtuals, per a intentar enganyar a les seues víctimes potencials.
Per a evitar els càrrecs fraudulents, la suplantació d'identitat, la reconducció a una pàgina web falsa o la remissió massiva de missatges amb ofertes irreals, entre moltes altres estafes, els especialistes proposen estes pautes que servixen com a protecció en qualsevol tipus de transacció:
Principals fraus que amenacen el procés de compra
Les principals estratègies que han seguit els ciberestafadores durant els últims anys, aprofitant l'ús massiu de les targetes de crèdit per a realitzar pagaments i la normalització de les compres online, han sigut dissenyades per a aconseguir el seu objectiu d'enganyar als compradors durant les seues transaccions. Per a evitar ser víctima d'estos fraus la Policia Nacional oferix algunes pautes:
Cura amb productes gratis a canvi d'un like. Els ciberestafadores utilitzen les xarxes socials per a publicitar articles a canvi d'un “m'agrada”, reenviar a contactes o completar una enquesta.
Altres vegades els “cibermalos” utilitzen les xarxes socials o el correu electrònic per a oferir promocions. Assegura't que és la marca oficial la que ho envia abans de fer clic en un enllaç o descarregar arxius adjunts.
Correu-vos suplantant a empreses de paqueteria. Si durant l'època de descomptes has realitzat diverses compres és possible que no t'estranye rebre un mail d'una companyia de transport informant-te sobre l'estat del teu enviament. Ves amb compte en clicar en els enllaços, poden codificar els arxius del dispositiu des del qual s'accedix i demanar diners a canvi de la descodificació. Obri sol correus electrònics fiables, fixa't en el remitent.
Quan entres en pàgines web que continguen ofertes fixa't en com està escrita la direcció web per a no ser víctima de “typosquatting”. És a dir, un usuari acaba en una pàgina web que no és la que estava buscant pel fet de teclejar malament per error la URL en el seu navegador. Els cibercriminales sovint aprofiten esta situació per a portar a l'usuari a una pàgina web maliciosa en reservar dominis similars als legítims. Per açò cal tindre molta precaució a l'hora d'escriure un domini web i verificar que els caràcters introduïts siguen correctes i estiguen en l'orde adequat. En moltes ocasions el “typosquatting” té alteracions subtils com una lletra faltante o una altra que estiga de més.
Si alguna cosa és massa bo per a ser veritat, tal vegada no ho siga. Els ciberdelinqüents suplanten a marques molt conegudes i publiciten articles a un preu molt per davall de la mitjana del mercat. Per tant, observa l'ortografia, el contingut de la web, comentaris,…
És molt important tindre un antivirus actualitzat que protegisca tant al telèfon com l'ordinador. Generalment este tipus de programari és capaç de reconéixer directoris web o arxius que puguen comprometre la integritat dels equips.
Preferiblement accedix a les web o aplicacions a través de les pàgines oficials o motors de cerca de preferència. És important evitar emprar enllaços facilitats en blogs o articles publicitaris, ja que estos poden constituir canals directes per a arribar als llocs enganyosos.
Abans de fer una transacció fixa't que la pàgina siga segura, comprovant que la direcció comence per “https” i tinga certificat de seguretat i segell de confiança. Desconfia si la pàgina no té avís legal amb informació sobre l'empresa, condicions de venda, devolucions i reclamacions, entre altres coses.
Para atenció a l'aspecte de la pàgina web, que el seu disseny siga homogeni, les imatges tinguen qualitat i totes les seccions estiguen completes i ben redactades.
Precaució a l'hora de fer pagaments a través d'aplicacions de pagament
Per a poder operar amb seguretat des de la teua smartphone deus habilitar totes les mesures de seguretat com el desbloquege biomètric (escanege facial, escanege de retina, escanege d'empremtes dactilars) o el patró de bloqueig. Així serà difícil que puguen accedir al teu telèfon o usar les aplicacions de pagament, ja que estes requerixen que l'usuari verifique la seua identitat cada vegada que desitge accedir a elles, realitzar una transacció o comprar alguna cosa.
La majoria de les aplicacions de pagament també permeten activar funcions de seguretat addicionals, com el doble factor d'autenticació.. Pots activar les notificacions cada vegada que es realitza una transacció o pagament. D'esta manera, si es produïx una activitat sospitosa rebràs una alerta quasi en temps real.
Últimes notícies
-
Desarticulat un grup criminal dedicat al robatori en vivendes per tota Espanya per mitjà de “escale”
21/12/24
-
Desarticulada una organització criminal dedicada a l'explotació d'éssers humans per a treballar en plantacions de marihuana
20/12/24
-
La Policia Nacional organitza el seminari “Amenaces terroristes contra objectius vulnerables: bones pràctiques internacionals i d'Espanya”
20/12/24
-
La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de quasi un milió d'euros en un total de 15 empreses
19/12/24