Arrestat a Marbella

La Policia Nacional deté a un dels líders més importants de la Mocro Maffia per blanqueig de capitals

Es tracta del delinqüent més cercat i perillós de Països Baixos, implicat en nombroses recerques policials en exercir com a punt de connexió a Espanya de diverses organitzacions de narcotraficants

Els investigadors han detectat operacions de blanqueig de capitals procedent del tráfico de drogues, per valor superior als 6.000.000 d'euros, així com contactes amb els càrtels llatinoamericans i altres organitzacions criminals europees

Detingudes un total de sis persones i intervinguts 75.000 euros, joies per valor de 10.000 euros i dues armes de foc, i s'han bloquejat 172 propietats per valor de 50 milions d'euros i prop de tres milions en comptes bancaris

25/01/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a sis persones a la província de Màlaga i a Melilla pels presumptes delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Entre els arrestats es troba un dels principals líders de l'organització criminal Mocro Maffia, un perillós delinqüent considerat com el pròfug més cercat per les autoritats dels Països Baixos. Durant el trascurso de la recerca, l'organització criminal hauria estat capaç de realitzar operacions de blanqueig de capitals per valor de sis milions d'euros. A més han estat intervinguts 75.000 euros, joies per valor de 10.000, dues armes de foc i s'han bloquejat 172 propietats per valor de 50 milions i prop de tres milions d'euros en comptes bancaris.

Més de cinc anys de recerca

 

La recerca es va iniciar al juny de 2018 després de tenir coneixement de l'assentament a Espanya d'una organització criminal dedicada, presumptament, al tráfico internacional de substàncies estupefaents a gran escala, concretament a la introducció al nostre país de grans quantitats de cocaïna així com al blanqueig de capitals. Per a això utilitzaven una sòlida infraestructura personal, marítima i mercantil amb presència principalment a Màlaga, Barcelona, Melilla o Marbella així com a l'estranger.

 

El principal investigat, i posteriorment detingut, es tracta d'un dels líders de la denominada Mocro Maffia, considerat pels Països Baixos com el seu delinqüent més cercat i perillós. A més és un històric narcotraficant de la Costa del Sol, implicat en nombroses recerques policials i durant anys va exercir de punt de connexió a Espanya amb diverses organitzacions criminals internacionals involucrades en el tráfico internacional de cocaïna, la qual cosa li va permetre acumular gran quantitat d'ingressos.

 

Durant la recerca s'ha pogut constatar l'existència d'una complexa societat radicada en Marroc, República Dominicana, Països Baixos, Emirats Àrabs i Espanya. L'organització criminal utilitzava mercantils interposades, així com la metodologia de l'Hawalla “” i l'ús de testaferros per blanquejar importants quantitats de diners amb les quals posteriorment adquirien béns mobles i immobles.

 

Durant el període de la recerca l'organització criminal hauria realitzat operacions de blanqueig de capitals per un import de 6 milions d'euros, si bé podria ser més diners en estar vinculats amb persones que haurien participat en la introducció de grans quantitats de droga.

 

Professionalitat i perillositat

 

La utilització de mitjans tècnics, l'ús d'alta tecnologia per a les comunicacions amb telèfons encriptats, les habilitats/habilitats financeres en el maneig de fons i la constitució d'estructures societàries complexes fan que es parli d'una organització altament preparada en comparació d'altres de delictes similars. A més, els investigadors han corroborat l'existència d'una pluralitat delictiva, així com contactes amb els càrtels llatinoamericans i altres organitzacions criminals europees observant-se també extorsions i segrest de persones. 

 

L'operatiu finalment s'ha saldat amb la detenció de sis persones i la realització de catorze entrades i registres a la província de Màlaga (3) i a Melilla (11). També han estat intervinguts 75.000 euros en efectiu, joies per un valor aproximat de 10.000 euros, dues armes de foc i s'han bloquejat 172 propietats immobiliàries per un valor aproximat de 50 milions d'euros, així com prop de tres milions d'euros en els saldos de les 148 comptes bancaris.