Desarticulat un quiosquet financer que usava el nom de famosos com a ganxo per arribar a un major nombre de víctimes
Més de 300 persones han denunciat el frau a Espanya, quantificat en més de vuit milions d'euros, mentre que en la resta dels països de la Unió Europea supera els 30 milions
Vuit persones han estat detingudes -dues a Espanya, cinc a Bulgària i una a Israel- com a membres d'una organització criminal que, entre 2018 i 2019, s'havia dedicat a estafar a les seves víctimes mitjançant la simulació de l'operativa d'una empresa de serveis d'inversió
08/07/21
Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra i coordinada per EUROJUST i EUROPOL, han desarticulat un quiosquet financer, també conegut com boiler room, que usava el nom de famosos espanyols com a ganxo per aconseguir un major nombre de persones a les quals defraudar. Vuit individus han estat detinguts, dos d'ells a les províncies espanyoles de Màlaga i Madrid, cinc a Bulgària i un a Israel, acusats d'estafa i blanqueig de capitals per tota Europa mitjançant inversions fraudulentes, havent-se registrat més de 300 denúncies dins del territori nacional. Es calcula que el total dels diners estafats supera els vuit milions d'euros a Espanya i els 30 milions en la resta d'Europa.Les recerques policials van començar després de rebre's, a través d'EUROPOL, diverses denúncies provinents de diferents països, totes elles sobre estafes d'inversió en criptomonedas i diamants. Els agents van poder determinar l'existència d'una organització criminal que, entre 2018 i 2019, s'havia dedicat, presumptament, a estafar a les seves víctimes a través de la simulació de l'operativa d'una empresa de serveis d'inversió.
La finalitat era persuadir al major nombre possible de víctimes perquè invertissin, a l'una/a l'una que s'elaborava un sistema que simulava una prestació de tals serveis que esdevenia en una tapadora per apropiar-se del capital de les seves víctimes, fent-los creure que estaven realitzant una inversió d'alta rendibilitat quan, en realitat, no s'estava invertint res. S'han detectat 17 plataformes d'inversió molt similars entre si i anonimizadas, algunes d'elles molt conegudes a Alemanya i totes elles manejades des d'oficines situades en l'exterior, concretament a Bulgària i a Macedònia del Nord.
Reconeguts empresaris, presentadors i esportistes
Les víctimes eren tant espanyoles com d'altres països de la Unió Europea, principalment particulars amb cert nivell d'estalvi. Els agents van detectar que l'organització utilitzava com a ganxo el nom de personatges famosos d'Espanya sense el seu consentiment per publicitar la inversió. Entre ells es trobaven reconeguts empresaris, presentadors de televisió i esportistes. A més, creaven programes informàtics amb els quals controlaven la inversió dels afectats en criptomonedas, i aprofitaven la seva instal·lació per introduir virus i cometre altres possibles delictes informàtics.
Conforme a l'investigat, s'han detectat diversos membres espanyols de l'organització que realitzaven funcions de “mules de diners”. Aquestes persones obrien comptes bancaris a Espanya, a través de les quals rebien les transferències dels clients estrangers, canalitzant-se a altres comptes bancaris de l'exterior.
Com a resultat de l'operació, a Espanya s'han investigat 17 plataformes i s'ha detingut a dues persones, mentre que altres deu figuren com investigats no detinguts. A nivell internacional, s'han investigat quatre plataformes, dues d'elles coincidents amb les d'Espanya, i s'han dut a terme sis detencions, cinc d'elles a Bulgària i una a Israel. A més, s'han practicat dotze detencions i registres, i s'han realitzat sis ordres de confiscació d'actius que afecten a Bulgària, Macedònia del Nord, Polònia, Suècia i Israel, aconseguint els dos milions d'euros.
Col·laboració ciutadana
La Policia Nacional recorda que és fonamental la col·laboració ciutadana en la prevenció i detecció d'aquest tipus de fraus, per així disposar de primera mà de tota la informació sobre aquestes organitzacions.
Així mateix, s'indica que des de l'inici de la pandèmia del coronavirus s'han incrementat els advertiments de la CNMV sobre quiosquets, i s'estima que el període de confinament ha pogut servir de base per a una nova ona de casos d'aquest tipus de frau.
Per això es recorda que si algun client se sentís perjudicat per un quiosquet financer, la UDEF recomana posar-se en contacte amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors a fi d'advertir sobre aquesta situació i amb la Policia Nacional a fi d'interposar denúncia.
Últimes notícies
-
Ingressa a la presó el detingut a Melilla per adoctrinar al seu entorn pròxim en els postulats DAESH
22/11/24
-
La Policia Nacional deté a un altre dels fugitius de la campanya “Els 10 més cercats”
22/11/24
-
La Policia Nacional desarticula una xarxa criminal per estafar més de 5.000.000 d'euros suplantant pàgines web de productes electrònics d'alta gamma
21/11/24
-
Desarticulada una organització dedicada a reclutar a menors suecs i danesos per a la comissió d'assassinats i atemptats amb artefactes explosius
20/11/24