En la major recerca realitzada fins avui contra el frau comès/fideïcomès amb targetes bancàries

La Policia Nacional i el Servei Secret dels EUA desarticulen una organització que hauria defraudat més de 12.000.000 d'euros

Detingudes 105 persones, i imputades altres 14, en una macrooperación en la qual s'han dut a terme 88 registres simultanis en quatre països europeus

L'organització va desplegar la seva base d'operacions en un hotel de Miajadas (Càceres) des d'on coordinaven les seves il·lícites activitats que s'estenien tant a Espanya –s'han detectat operacions en 24 províncies- com en 15 països estrangers

La xarxa desmantellada creava empreses fantasma en Estats Units i, després de dotar-les d'una falsa solvència econòmica, sol·licitaven l'expedició de targetes de dèbit amb el màxim import disponible amb el pretext d'utilitzar-les en els seus viatges a Europa

Una vegada a Espanya, les targetes americanes eren utilitzades en establiments conniventes per elevats imports mitjançant el sistema de preautorización, aprofitant la diferència d'acceptació del pagament existent entre els bancs americans i espanyols

La recerca, que va començar fa un any i mitjà, ha estat liderada per la Policia Nacional de manera conjunta amb el Servei Secret Americà, ha comptat amb la participació d'EUROPOL a més dels cossos policials de Grècia, Àustria, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya, Polònia i Ucraïna.

Exposició de material intervingut

03/02/21

Agentes de la Policía Nacional y del Servicio Secreto de los Estados Unidos han llevado a cabo la mayor investigación de ámbito internacional realizada hasta la fecha contra el fraude cometido con tarjetas bancarias. El macrooperativo ha permitido la detención de 105 personas en España, Austria, Reino Unido y Grecia –otras 14 han sido imputadas-, como presuntos autores de delitos de organización criminal, estafa, blanqueo de capitales, falsedad documental y tenencia ilícita de armas. Se han practicado 88 registros domiciliarios simultáneos en cuatro de los países europeos que han participado en la investigación. La red desmantelada habría defraudado más de 12.000.000 de euros mediante la creación de empresas fantasma en Estados Unidos para, tras dotarlas de una falsa solvencia económica, solicitar la expedición de tarjetas de débito con el máximo importe disponible con el pretexto de utilizarlas en sus viajes a Europa. Una vez en España, las tarjetas americanas eran utilizadas en establecimientos conniventes por elevados importes mediante el sistema de preautorización, aprovechando la diferencia de aceptación del pago existente entre los bancos americanos y españoles. Mediante este procedimiento lograban realizar importantes compras y posteriormente vaciar las cuentas de efectivo antes de que las entidades bancarias pudieran anular las operaciones. La organización desplegó su base de operaciones en un hotel de Miajadas (Cáceres) desde donde coordinaban sus ilícitas actividades que se extendían tanto en España –se han detectado operaciones en 24 provincias- como en 15 países extranjeros.

La complexa recerca, liderada per la Policia Nacional en estreta col·laboració amb el Servei Secret dels EUA, va començar fa any i mitjà, i s'ha desenvolupat de forma coordinada amb EUROPOL i les policies de Grècia, Àustria, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya, Polònia, Ucraïna, a més de les autoritats judicials i Fiscals de l'Audiència Nacional Espanyola, cinc fiscalies d'EUA -Texas, Jacksonville, Miami, Providence i Boston- i quatre fiscalies europees -Alemanya, Àustria, Dinamarca i Grècia-. Una recerca que ha estat dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número sis de l'Audiència Nacional, qui va emetre 19 Ordres Internacionals de Detenció i Recerca als països implicats en els quals s'han realitzat les detencions i registres. 

“Les detencions anunciades avui mostren la importància de la col·laboració entre bons socis”, va dir Conrad Tribble, Encarregat de Negocis de l'Ambaixada d'Estats Units a Madrid. "En nom del Servei Secret dels Estats Units, m'agradaria agrair als nostres socis internacionals, en particular a la Policia Nacional espanyola, per la seva gran dedicació i professionalisme en aquest cas".

Havien establert la seva base d'operacions en un hotel de la localitat extremenya de Miajadas

Los miembros del entramado desarticulado -nacionales de Estados Unidos, Albania, Grecia, Bulgaria, Venezuela, Colombia y España- utilizaban numerosas identidades falsas y habían establecido su base de operaciones en España, en un hotel de la localidad extremeña de Miajadas (Cáceres). Igualmente se encontraban en proceso de abrir otra sede de operaciones en un lujoso hotel de la región de Grän (Austria) y otro en la isla de Mikonos (Grecia).

Cadascun dels seus components tenia un rol determinat per perfeccionar el frau. Alguns dels seus integrants, amb doble nacionalitat grega-nord-americana, tenien la missió de viatjar a diversos punts d'EUA amb l'objectiu d'engegar empreses que posteriorment serien utilitzades per cometre el frau. Una vegada que la societat estava legalment constituïda acudien a diferents entitats bancàries i obrien comptes a nom de les mercantils. Posteriorment rebien transferències internacionals que emetien altres membres de l'organització des de diferents països d'Europa per generar una falsa creença d'activitat legítima i empresarial, aparentant d'aquesta manera solvència econòmica. Aquests fons els movien entre els diversos comptes bancaris amb què explicava l'organització, tant a EUA com a Espanya, Grècia, Àustria, Dinamarca, Regne Unit, Ucraïna, Romania, Polònia, Bèlgica, Turquia, Portugal, França, Holanda, Letònia i Alemanya, simulant així transaccions financeres internacionals emparades en operacions empresarials habituals.

Després d'esperar uns mesos per consolidar aquesta aparença d'estabilitat econòmica i temporal sol·licitaven a les entitats bancàries l'expedició de targetes de dèbit amb el màxim import disponible, amb el pretext ser utilitzades en els seus viatges a Europa. Una vegada obtenen les targetes les enviaven per correu ordinari a Grècia i Àustria i, des d'aquí, finalment a Espanya, país on serien finalment utilitzades per ser utilitzades de forma fraudulenta. Aquestes persones, una vegada completaven la seva comesa a EUA, tornaven a Grècia sense por de que els bancs americans els reclamessin l'import estafat ja que no tenen intenció de tornar a territori americà.

Compres per elevats imports pel procediment de preautorización

Cuando las tarjetas americanas estaban en poder de los miembros de la organización asentados en España, eran utilizadas en diversos establecimientos por elevados importes mediante el sistema de preautorización. Los arrestados se aprovechaban de la diferencia de aceptación del pago existente entre los bancos americanos y españoles. De este modo, pasados unos días la entidad bancaria americana detectaba que el pago no se había autorizado devolviendo el dinero a la cuenta de su cliente, quien formaba parte de la organización. Después de esa devolución la tarjeta volvía a ser pasada en los datáfonos de los comercios españoles para liberar el importe retenido inicialmente, generando un descubierto en la cuenta bancaria norteamericana vinculada a la tarjeta de la que ya habían sido extraídos todos los fondos regresados de la devolución.

Immediatament després que els diners estigués en el compte bancari associada al TPV espanyol els fons eren desviats mitjançant transferència als comptes de diverses empreses, igualment engegades per membres de l'organització assentats en multitud de països d'Europa. A continuació s'elaboraven falses factures de compravenda perquè el propietari de l'establiment connivente justifiqués la transacció per un import tan elevat i inusual.

Una comissió del 15% per als establiment conniventes

L'organització criminal va triar Espanya com a lloc per perfeccionar el frau. En 2017 van assentar la seva base d'operacions en el municipi guipuscoà de Mondragón  i posteriorment van canviar la seva ubicació a la localitat d'Alange (Badajoz), on van arrendar un establiment d'hostaleria. Finalment es van establir en un hotel de la localitat de Miajadas (Càceres), on portaven dos anys operant. Aquest establiment mantenia oberta al públic la seva cafeteria per no aixecar sospites d'inactivitat, però en ell es refugiaven els principals membres de l'organització, així com altres socis grecs que acudien temporalment a Espanya a realitzar alguna gestió relacionada amb el frau.

Los líderes del grupo, de origen albanés, utilizaban documentación falsa griega y contaban con personal de confianza, todos ellos españoles, que trabajaban para la organización realizando diversas funciones. Por un lado estaban los que captaban establecimientos conniventes, empresarios o autónomos que permitieran pasar tarjetas americanas en el datáfono de su comercio a cambio de una comisión del 15% del importe. Una vez se encontrase el dinero en la cuenta del connivente, éste tendría que reintegrar el 85% restante mediante transferencia bancaria a una de las muchas cuentas que manejaban los principales miembros de la organización tanto en España como en diferentes países de Europa. Para justificar la supuesta transacción elaboraban facturas falsas a nombre de las mercantiles americanas que figuraban en la tarjeta, con la finalidad de simular haber comprado productos o prestado algún servicio.

En una ocasión pasaron tarjetas americanas en una farmacia por valor de 80.000 euros -todo ello en menos de una hora-, mientras que en otra supuestamente gastaron 300.000 euros en un club taurino. Era tal el convencimiento de que su actividad era impune que durante el estado de alarma, y en pleno confinamiento, realizaron cargos en hoteles que se encontraban cerrados al público por más de 1.300.000 euros. Los empresarios y autónomos que se han lucrado con la actividad ilegal de la organización son de todos los sectores, como hostelería, joyerías, empresas de construcción, productos cárnicos, turísticos, alquiler y compraventa de vehículos, maquinaria agrícola, clubes de alterne, azulejos y cerámica, entre otros.

A més, comptaven amb testaferros que els proporcionaven empreses pantalla. D'aquesta manera obtenien una aparent estabilitat temporal i les utilitzaven com a contenidor bancari dels diners que els conniventes “retornaven” a l'organització. Des d'aquests comptes redistribuïen posteriorment els diners a molts altres comptes bancaris controlats per l'organització a Europa i EUA. Dins de l'entramat es trobaven també diverses persones que realitzaven funcions de “gestoria”, confeccionant les factures fraudulentes i la comptabilització de percentatges. Aquestes persones, a més, facilitaven els seus comptes bancaris i les de les seves empreses per repartir els diners i dificultar la seva traçabilitat fins que arribés novament a l'organització criminal. Finalment, rebien l'assessorament de diversos treballadors d'entitats bancàries els qui els informaven sobre com i quan realitzar les preautorizaciones i alliberaments de les operacions amb targeta, a més d'alertar-los en cas que el departament de control de frau o blanqueig de capitals fiscalitzés els seus comptes.

Els membres de l'organització tenien els seus propis mecanismes per controlar totes les mercantils i comptes bancaris oberts a EUA i països d'Europa, fent ús de la violència si era necessari per reconduir a les persones que desaprovaven les línies marcades pels líders del grup. Un d'aquests episodis de violència ho va sofrir un dels seus membres quan van detectar que s'havia quedat amb una part del frau que havia dut a terme. Després de segrestar-ho i portar-ho al lloc en el qual s'amagaven els líders de l'organització “a donar explicacions” li van donar una pallissa i diverses punyalades, fets que mai van ser denunciats.

Centro de coordinación integrado por la Policía Nacional y el Servicio Secreto

Las detenciones se llevaron a cabo en tres fases, siendo la primera de ellas la más importante y en la que se produjeron todas las entradas y registros realizadas tanto en España como en Grecia, Austria y Dinamarca, así como la detención de 36 personas ese mismo día. Para ello se estableció un centro de coordinación y mando en Badajoz, en la sede de la Jefatura Superior de Extremadura, compuesto por miembros de la Policía Nacional y once integrantes del Servicio Secreto de los Estados Unidos destinados en España y otros  procedentes de la sede del servicio secreto en Washington. Desde ese centro de operaciones se lideró y coordinó toda la acción operativa y se estableció un canal directo de comunicación con otros cuatro centros de mando instalados en Washington, Atenas, Austria y en la sede de EUROPOL. Asimismo, investigadores de la Policía Nacional se desplazaron a Grecia y Austria para coordinar y realizar in situ detenciones y registros domiciliarios.

Esta compleja investigación ha desvelado la existencia de más de treinta entidades bancarias afectadas por el fraude, que supera los 12.000.000 de euros. Además se ha podido constatar que las ilícitas actividades de la organización se extendían por todo el mundo, tanto en España -Badajoz, Cáceres, Madrid, Toledo, Ávila, Salamanca, Valladolid, Zamora, Álava, Guipúzcoa, Barcelona, Gerona, Castellón, Valencia, Alicante, Murcia, Almería, Granada, Jaén, Córdoba, Málaga, Cádiz, Sevilla y Huelva- como internacionalmente -EE.UU., Grecia, Austria, Dinamarca, Reino Unido, Ucrania, Rumanía, Polonia, Bélgica, Turquía, Portugal, Francia, Holanda, Letonia y Alemania-

Com a conseqüència de l'operatiu s'han bloquejat 87 comptes bancaris –tant a Espanya com a diversos països d'Europa- amb saldos que superen el milió d'euros; s'han intervingut 427.000 euros, 8.000 dòlars i 600 corones txeques en efectiu; més de 200 targetes bancàries i 100 datáfonos;  documentació falsificada; 14 vehicles d'alta gamma; i deu armes de foc i diversos matxets i ganivets.

 

Tres agents visionant rellotges intervingutsTres agents visionant diversa documentació intervingudaTres agents visionant documentació intervingudaVista general de diverses targetes intervingudes