Operació conjunta de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització criminal que estafava a través d'anuncis falsos de cotxes de segona mà

Han estat detingudes 12 persones, entre els quals es troben els líders de l'organització, que funcionaven com un call center treballant 24 hores al dia arribant a utilitzar més de 60 comptes bancaris i 69 línies telefòniques diferents els titulars de les quals es trobaven per tot el país

S'han practicat un total de 13 registres a la província de Madrid en els quals s'han intervingut més de 73.000 euros en efectiu, quatre vehicles, 75 terminals telefònics, 32 targetes sim, repliques d'armes llargues, un regirar de gas, tres pistoles d'airsoft i diverses armes blanques

Anunciaven cotxes per sota del valor del mercat sense permís dels seus titulars i, una vegada les víctimes contactaven, els sol·licitaven una transferència com a reserva del vehicle i fotografia del seu DNI per a l'emplenament del suposat contracte de compravenda

De moment s'han identificat 175 víctimes a les quals els haurien causat un perjudici econòmic de més de 380.000 euros, però la recerca continua oberta ja que no es descarta que apareguin més afectats

16/06/25

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil, han desarticulat a Madrid una organització criminal dedicada a estafar mitjançant la publicació d'anuncis falsos de vendes de cotxes en portals de compravenda. Han estat detingudes 12 persones i s'han dut a terme 13 registres a la província de Madrid. Treballaven les 24 hores al dia amb almenys 69 línies telefòniques a través de les quals i, mitjançant una estructura piramidal, gestionaven tota l'activitat de compravenda de vehicles que oferien en diferents plataformes i portals d'Internet. De moment s'han detectat 175 víctimes a les quals haurien causat un perjudici econòmic de més de 380.000 euros continuant la recerca per identificar a més afectats.

Els propietaris desconeixien l'existència dels anuncis

 

La recerca es va iniciar quan els agents van detectar diverses denúncies d'estafes en la compravenda de vehicles de segona mà. Després d'analitzar tota la informació van observar que existia una organització criminal que portava operant des de gener de l'any 2024. Es dedicaven a publicar anuncis falsos de vehicles d'ocasió, sense el consentiment dels seus legítims propietaris, en pàgines de compravenda i plataformes de comerç electrònic amb preus molt per sota del valor real del mercat.

 

Una vegada que les suposades víctimes contactaven amb ells els exigien continuar la conversa a través d'una aplicació de missatgeria instantània des d'on els sol·licitaven una o diverses transferències per a la reserva dels cotxes així com una fotografia del seu DNI amb el fals pretext de formalitzar un contracte de compravenda. A canvi, els estafadors els remetien fotografies de la documentació personal del suposat venedor sent aquestes identitats al seu torn la d'altres persones estafades prèviament per l'organització. En cas que no aconseguissin enganyar a les víctimes arribaven a amenaçar-les amb realitzar estafes utilitzant les seves identitats.

 

Funcionaven les 24 hores al dia amb 69 línies telefòniques

 

Per donar més veracitat a l'estafa realitzaven diverses trucades des de diferents números de telèfon per part de diferents persones simulant ser altres departaments de la mateixa empresa. Els investigadors van arribar a detectar fins a 69 línies telefòniques que operaven 24 hores al dia per donar resposta ràpida a totes les peticions dels compradors gairebé en temps real funcionant com un call center.

 

Per finalitzar la suposada operació aportaven contractes falsificats que remetien als compradors suplantant la identitat corporativa d'una coneguda empresa de compravenda de vehicles.

 

Avançada la recerca, els agents van comprovar que l'organització criminal tenia una estructura piramidal liderada per vuit persones que s'encarregaven de recol·lectar els diners i que estaven assentats en diverses localitats madrilenyes. Sota el seu comandament existia una altra baula per gestionar els comptes bancaris lliurant els diners fraudulents procedents de les víctimes a canvi d'una comissió. Posteriorment movien els diners per diversos comptes per dificultar la seva localització i, en altres ocasions, adquirien productes de tecnologia i articles d'alta gamma com a joies i rellotges.

 

El 20 de maig es va dur a terme un dispositiu per a l'entrada i registre en 13 domicilis de les localitats madrilenyes d'Alcalá d'Henares (9), Torrejón d'Ardoz (1), Anchuelo (2) i Cobeña (1). Com a resultat es va aconseguir la detenció de 12 persones entre els quals es troben els líders d'aquest entramat així com els recol·lectors de diners –els encarregats de monetizar els diners defraudats mitjançant disposició en caixers-. Se'ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, estafa, usurpació d'estat civil, falsedat documental i blanqueig de capitals. Una vegada van passar a la disposició de l'autoritat judicial es va decretar l'ingrés a la presó provisional de sis dels arrestats.

 

En els registres es va confiscar més de 73.000 euros, quatre vehicles, 20 televisors i equips de so d'alta gamma, 75 telèfons mòbils, 32 targetes SIM, nombroses targetes bancàries, dos patinets elèctrics, 3 rèpliques d'armes llargues, 3 pistoles d'airsoft i altres armes prohibides. A més es van bloquejar 81 comptes bancaris a nom dels principals investigats.

 

Es van identificar 175 víctimes per tot el país a les quals se'ls va causar un perjudici total de més de 380.000 euros, però la recerca continua oberta ja que no es descarten noves detencions i l'aparició de més afectats.