A la província de Saragossa

La Policia Nacional desarticula una organització criminal internacional dedicada a facilitar la regularització il·lícita de migrants

Han estat detingudes sis persones, que han ingressat a la presó, per formar part de la xarxa criminal que mitjançant documents fraudulents o unions civils fictícies facilitava la regularització de migrants arribats en pastera des d'Algèria

Allotjaven als migrants en un zulo de nou metros quadrats, en condicions infrahumanes, fins que aconseguien la documentació de la seva regularització per la qual cobraven entre 10.000 i 15.000 euros

25/03/25

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a la província de Saragossa una organització criminal internacional dedicada, presumptament, a la immigració il·legal de ciutadans algerians. Presentaven empadronaments, contractes de treball o cursos de formació fraudulents amb els quals sol·licitaven permisos de residència temporal per circumstàncies excepcionals. També sol·licitaven permisos de residència de familiar comunitari mitjançant unions civils fictícies. Els migrants arribaven a Espanya en pastera des d'Algèria i eren allotjats en un zulo situat a la ciutat de Saragossa en el qual vivien en condicions infrahumanes. L'entramat els facilitava un “pack” de regularització completa que tenia un cost que oscil·lava entre els 10.000 i 15.000 euros. Hi ha 30 detinguts a les províncies de Saragossa (28), Huesca (1) i Sant Sebastià (1), sis dels quals han ingressat a la presó.

Col·laboradors i cimbells

La recerca policial es va iniciar després de ser detectat un increment inusual de sol·licituds d'autoritzacions de residència temporal per circumstàncies excepcionals de ciutadans algerians i en les quals s'havien presentat diferents documents falsos per a la tramitació de les mateixes.

Les perquisicions van descobrir una xarxa criminal internacional establerta a Espanya, amb integrants coordinats en diferents graons de jerarquia i especialitzada en la captació de nacionals d'Algèria, a els qui una vegada introduïts al nostre país de manera irregular, se'ls gestionava tots els tràmits necessaris per iniciar la seva regularització.

El grup criminal estava assentat a la província de Saragossa, on es van identificar als líders de l'entramat, però amb ramificacions a nivell nacional en altres províncies tals com Alacant, Múrcia, Huesca i Guipúscoa. A més, comptava amb una àmplia xarxa de col·laboradors i intermediaris la labor dels quals era facilitar la realització d'empadronaments fraudulents als domicilis i formalitzar contractes de treball falsos en empreses que usaven per dur a terme l'objectiu últim i principal, que era reunir els requisits exigits per a la presentació de les autoritzacions de residència temporal per circumstàncies excepcionals en les seves diferents variants.

Així mateix, comptava amb col·laboradors a França, que proporcionaven clients assentats en aquest país que cercaven arreglar la seva situació administrativa a Espanya. A aquests clients se'ls facilitava la possibilitat de gestionar la sol·licitud de permisos de residència espanyols sense necessitat de moure's del territori francès, mitjançant l'enviament de fotocòpies dels seus passaports, empadronaments a distància, obertura de comptes bancaris i justificants mèdics, entre uns altres. 

Modus operandi

L'entramat s'estructurava de forma jerarquitzada, exercint cada integrant una labor concreta, tant en la cerca de clients als quals empadronar, com a domicilis on realitzar aquest extrem, empreses amb les quals obtenir contractes de treball o parelles amb les quals realitzar les unions civils fraudulentes. Per a això, l'organització sol·licitava el pagament de quantitats econòmiques que variaven entre els 600 i 900 euros per realitzar un empadronament, entre 3.000 i 10.000 euros per un contracte fraudulent, entre 2.000 i 6.000 euros per una unió civil fictícia o 200 euros pel transport de documentació.

L'elaboració d'empadronaments fraudulents es realitzava mitjançant el mètode de “look-alike” pel qual l'organització aconseguia individus que s'assemblaven físicament a les persones a empadronar, sense la necessitat que la persona es trobés realment en el municipi del domicili objecto d'empadronament, o fins i tot en territori espanyol.

L'organització criminal comptava amb nexes d'unió directes amb l'arribada de pasteres a les costes espanyoles des d'Algèria, sent una font directa de “clients-migrants”, als quals se'ls facilitava un “pack” de regularització completa. Els migrants eren plens coneixedors que a la seva arribada s'iniciarien els tràmits per a la seva regularització, motiu pel qual facilitaven els seus passaports originals d'Algèria perquè l'entramat delictiu, a través dels seus col·laboradors, realitzessin el trasllat d'aquests passaports fins a territori nacional.

Una vegada a Espanya, els immigrants eren allotjats en condicions infrahumanes en un zulo d'amb prou feines nou metros quadrats habilitat dins d'un dels locals gestionats per l'organització criminal a la ciutat de Saragossa, i en el qual vivien a l'espera de l'inici dels tràmits de la seva regularització.

L'actuació operativa va culminar amb la detenció d'un total de 30 persones de de diferents nacionalitats, decretant-se l'ingrés a la presó dels sis principals investigats, entre els quals es troben els capitosts de l'organització. De la mateixa manera es van dur a terme set entrades i registres a la província de Saragossa, on es va confiscar diversa documentació falsa i diversos passaports algerians.