La Policia Nacional presenta el balanç de les agressions a professionals sanitaris durant el 2024
Durant el passat any s'han dut a terme més de 10.000 actuacions policials, tant en centres sanitaris com durant atencions domiciliàries, que van donar lloc a la detenció de 106 persones com a autors d'agressions a professionals sanitaris
En comparació de l'any 2023, durant el 2024 han disminuït les agressions físiques i han augmentat les amenaces, comptabilitzant-se un total de 406 denúncies
57 Policies Nacionals exerceixen com a Interlocutors Policials Sanitaris en tot el territori nacional, representant un canal bidireccional de comunicació fluït amb el sector sanitari, cap al qual es desenvolupa activitat preventiva i difon formació
25/02/25
La Policia Nacional ha presentat avui a el Complex Policial de Canilles el balanç de les agressions a professionals sanitaris durant l'any 2024, en el qual es van dur a terme més de 10.000 intervencions policials. Concretament es van realitzar més de 3.000 actuacions policials en centres sanitaris i 7.000 en assistències domiciliàries. I es van practicar 106 detencions per agressions a professionals en l'àmbit sanitari.En comparació de l'any 2023 s'observa una disminució de les agressions físiques i un augment de les amenaces, comptabilitzant-se un total de 406 denúncies en el transcurs del 2024. 57 policies nacionals exerceixen com a interlocutors policials sanitaris en tot el territori nacional, establint canals bidireccionals de comunicació fluïts amb el sector sanitari, els departaments de seguretat i els seus responsables en el cas d'estar constituïts, els responsables dels centres mèdics i el personal que treballa en els mateixos, amb la finalitat d'adquirir la informació necessària per a la realització de l'activitat policial i el desenvolupament d'activitat preventiva i la difusió de formació en tècniques i eines preventives davant agressions.
Durant l'acte de presentació, el comissari general de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro Estévez, acompanyat de l'Interlocutor Policial Nacional Sanitari, Manuel Yanguas Menéndez, han exposat el resultat de l'anàlisi estadística de les denúncies interposades pels professionals sanitaris dins de l'àmbit de Policia Nacional durant l'any 2024 davant representants de les Organitzacions Col·legials de Medicina, Infermeria, Odontologia, Farmàcia, Veterinària i Treball Social, així com directors de seguretat responsables dels diferents departaments de seguretat de l'àmbit sanitari.
Així mateix s'ha destacat el fet que des de l'any 2017, en el qual es va implantar la Instrucció 3/2017 de la Secretaria d'Estat de Seguretat, sobre mesures policials a adoptar enfront d'agressions a professionals de la salut, més de 40.000 professionals han rebut instrucció impartida per la Policia Nacional en tècniques i eines preventives davant agressions, tant en forma presencial com a online.
També s'ha destacat que durant el passat 2024 es van reduir les agressions físiques i van augmentar les amenaces. Les agressions verbals van suposar un 70% del total de les mateixes i les físiques un 30%, aproximadament, i en comparació de l'any 2023 han disminuït aquestes últimes. Les províncies on més fets delictius s'han registrat en plantilles de la Policia Nacional van ser Sevilla, Las Palmas i Madrid. I que els tipus delictius més freqüents van ser les amenaces i els atemptats a funcionari públic.
Dimecres i dijous, entre les 10 i les 14 hores, dies amb major incidència
De les dades analitzades per la Policia Nacional es dedueix que els dimecres i els van anar els dies de la setmana amb major incidència d'agressions, concentrant-se les mateixes a la franja horària compresa entre les 10 i les 14 hores.
Dins dels projectes desenvolupats per primera vegada durant l'any 2024 es va destacar l'extensió de l'activitat formativa a altres professionals no sanitaris que treballen als centres de l'àmbit sanitari, com celadores, administratius o vigilants de seguretat, als quals es va impartir formació en tècniques d'anàlisis del comportament en prevenció davant agressions en entorns sanitaris, així com a altres col·lectius de professionals sanitaris que desenvolupen la seva activitat fora dels centres sanitaris, com és el cas de l'assistència a domicili, ambulàncies, SAMUR-Protecció Civil, SUMA 112, farmacèutics, odontòlegs, veterinaris, fisioterapeutes i treballadors socials.
Igualment es van dur a terme activitats formatives en l'àmbit universitari, impartides a alumnes dels últims cursos dels diferents graus sanitaris, de tècniques i eines per a la prevenció davant agressions.
Finalment es va destacar el fet que l'increment de denúncies rebudes l'any 2024 suposa un increment significatiu pel que fa a les tramitades durant l'any 2023, això no implica, en principi, un augment de les agressions, sinó el resultat d'una major conscienciació per part del col·lectiu sanitari de la importància de la denúncia i d'assumir una actitud de tolerància zero davant qualsevol tipus de violència exercida pels pacients i els seus familiars/acompanyants.
Últimes notícies
-
Detingut a Portugal un fugitiu cercat a Espanya per matar a la seva esposa per asfíxia mecànica
24/07/25
-
Intervingudes a Terrassa dues armes de guerra i una pistola a dos detinguts vinculats amb un grup de narcotraficants
24/07/25
-
La Policia Nacional deté al fugitiu dels tatuatges inclòs en la llista de “Els 10 més cercats”
23/07/25
-
La Policia Nacional deté a un membre dels Trinitarios cercat per les autoritats de Regne Unit per un homicidi a Londres
22/07/25