A la província d'Huelva

La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de més de 2.000.000 d'euros a la província d'Huelva

S'han revelat múltiples trames empresarials dedicades a defraudar les quotes a la Seguretat Social que ha portat a la detenció de set persones i investigar a altres dues

Dos dels arrestats, un matrimoni, administraven cooperatives i empreses utilitzant societats pantalla per ocultar els deutes i eludir el pagament de les quotes

Manejaven diners en efectiu per evitar el rastreig de fons i ocultaven actius per impedir així tant possibles embargaments com l'acció policial

28/10/24

Agents de la Policia Nacional han destapat a la província d'Huelva un frau a la Seguretat Social de més de 2.000.000 d'euros. S'han revelat múltiples trames empresarials dedicades a defraudar les quotes que ha portat a la detenció de set persones i investigar a altres dues. Dos dels arrestats, un matrimoni, administraven cooperatives i empreses utilitzant societats pantalla per ocultar els deutes i eludir el pagament de les quotes. L'entramat, manejava diners en efectiu per evitar el rastreig de fons i ocultava actius per impedir possibles embargaments.

La recerca es va iniciar quan els agents van descobrir l'existència de múltiples branques empresarials dedicades a defraudar quotes de la Seguretat Social mitjançant la creació successiva de societats mercantils, la utilització de testaferros i l'ocultació de béns i actius.

En diversos casos, les empreses generaven deutes amb la TGSS, traslladaven els elements de producció i ocultaven actius per evitar el pagament dels deutes. També es van identificar patrons de descapitalització empresarial, on els ingressos eren manejats en efectiu per dificultar el rastreig de fons. En una de les trames, es va descobrir que els responsables utilitzaven societats pantalla per eludir les obligacions de pagament, acumulant deutes significatius amb la Seguretat Social.

Un dels casos destacats en aquesta operació involucrava a un entramat de diverses empreses administrades per una mateixa persona, que acumulaven un deute conjunt considerable. Les recerques van mostrar que aquestes empreses se succeïen en el temps i compartien activitats i domicilis, amb l'objectiu de no abonar les quotes de les assegurances socials dels treballadors. A més, es van trobar importants ingressos en els seus comptes bancaris que no van ser utilitzats per abonar els deutes amb la TGSS.

Utilitzaven societats pantalla per ocultar els deutes

En un altre dels casos investigats es va detectar un grup empresarial que utilitzava societats pantalla per ocultar deutes i eludir el pagament de les quotes a la Seguretat Social. Aquesta trama va generar un deute considerable amb la TGSS i va mostrar un patró de comportament fraudulent amb la creació de successives empreses per continuar operant al mercat mentre s'acumulaven deutes.

De la mateixa manera, es va descobrir que una empresària havia generat deutes des de 2021 utilitzant múltiples comptes bancaris i mantenint saldos positius, però sense abonar les cotitzacions dels seus treballadors, generant així un greu perjudici per a la TGSS. A més, es van identificar vincles amb altres empreses, en les quals la investigada havia participat, i que havien acumulat obligacions de pagament significatives.

Les operacions van revelar que alguns empresaris descapitalizaban intencionalmente les seves empreses mentre acumulaven deutes amb la TGSS. Els ingressos eren manejats en efectiu per evitar el rastreig de fons, i s'ocultaven actius per eludir embargaments. Aquestes pràctiques fraudulentes van generar un perjudici econòmic significatiu per a la Seguretat Social, dificultant les labors de recaptació.

En el marc d'aquestes recerques, es va identificar a un matrimoni que administrava diverses cooperatives i empreses. Els investigadors van descobrir que les empreses compartien socis, treballadors i mitjans de producció, i que es transferien actius entre elles per evitar el pagament dels deutes. Aquestes pràctiques van configurar un entramat societari fraudulent que dificultava la recuperació de les quantitats degudes.

El perjudici econòmic total causat a la Tresoreria General de la Seguretat Social per tots els diferents entramats d'empreses creades per eludir els pagaments obligats ascendeix 2.156.970,28 euros, quantitat que s'hauria vist incrementada de no ser per les actuacions policials, ja que es van detectar noves societats que continuaven amb el negoci i amb les quals al seu torn dificultaven les labors executives de constrenyiment per part de la Seguretat Social.