Amb la col·laboració d'EUROPOL

La Policia Nacional allibera a 21 dones explotades sexualment en pisos prostíbuls de diverses províncies espanyoles

Les víctimes, principalment dones llatinoamericanes, eren captades als seus països d'origen i traslladades a Espanya on eren forçades a prestar serveis sexuals per saldar el deute contret de 7.000 euros

Diverses de les dones van ser venudes a altres entramats per quantitats pròximes als 1.000 euros

Han estat detingudes nou persones a les províncies d'Orense (5), la Corunya (1), Burgos (1), Conca (1) i Madrid (1)

01/10/24

Agentes de la Policía Nacional, con la colaboración de EUROPOL, han liberado a 21 mujeres que eran explotadas sexualmente en pisos prostíbulos por un grupo criminal establecido en varias provincias españolas. Las mujeres, principalmente de origen latinoamericano, eran captadas en sus países de origen, y una vez en España eran forzadas a prestar servicios sexuales para saldar la deuda contraída que ascendía a 7.000 euros. La organización criminal desarticulada presuntamente llegó a vender a algunas de sus víctimas a otros tratantes por cantidades cercanas a los 1.000 euros. Han sido detenidas nueve personas en las provincias de Ourense (5), A Coruña (1), Burgos (1), Cuenca (1) y Madrid (1).

Recerca policial

 

La recerca policial va començar arran d'una informació rebuda que alertava de l'arribada a Espanya d'una presumpta víctima de tracta d'éssers humans captada a la seva ciutat natal per una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones.

 

Les perquisicions realitzades pels agents van permetre localitzar a la víctima i

confirmar l'existència d'una organització criminal situada en diverses províncies espanyoles dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i a la prostitució coactiva.

 

Les víctimes de l'entramat desarticulat eren dones en situació de gran vulnerabilitat que viatjaven a Espanya amb l'objectiu de millorar les seves condicions de vida. Els explotadors les proporcionaven reserves d'hotel a la ciutat de Madrid, segur/segur metge de viatge i vol de tornada a la seva ciutat natal a fi de simular la seva condició de turista, i les instruïen sobre com comportar-se en frontera per no aixecar sospites davant les autoritats espanyoles.

 

Els investigadors van localitzar diversos pisos prostíbuls gestionats i controlats per l'organització criminal repartits per diferents localitats del territori nacional on les dones eren forçades a exercir la prostitució. Les víctimes s'allotjaven en els pisos durant un temps determinat fins que eren traslladades entre les diferents províncies. Exercien la prostitució durant tot el dia i el benefici obtingut era repartit al 50% amb l'entramat.

 

Venda de dones a altres tratantes

 

L'organització criminal venia a les dones que treballaven per a l'entramat per 1.000 euros a altres tratantes abans de ser explotades o una vegada que ja havien estat explotades per la mateixa organització.  

 

L'operació policial ha finalitzat amb nou detinguts als quals se'ls imputa com a presumptes responsables dels delictes de tracta éssers humans, prostitució coactiva, pertinença a grup criminal i afavoriment a la immigració il·legal, i s'han realitzat set registres domiciliaris a les províncies d'Orense, Lugo, Burgos, Conca i Sevilla,  on s'han intervingut vuit telèfons mòbils, 2.895 euros en efectiu i diversa documentació rellevant per a la recerca.  

 

Amb la tracta no hi ha tracte

 

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.