A diverses províncies

La Policia Nacional deté a 25 persones per afavoriment de la immigració irregular i falsedat documental

Suplantaven la identitat dels migrants per superar en el seu nom els tràmits per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola a canvi de 3.000 euros i facilitaven matrimonis de conveniència per 6.000 euros

En l'operació, desenvolupada en dues fases, s'ha detingut a vuit membres de l'organització criminal i a altres 17 persones més entre col·laboradors i clients

22/07/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a 25 persones i han desarticulat una organització criminal dedicada, suposadament, a l'afavoriment de la immigració irregular i la falsedat documental. L'entramat estava especialitzat a suplantar la identitat de migrants i superar en el seu nom els tràmits per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola a canvi de quantitats que podien aconseguir els 3.000 euros. També facilitaven la celebració de matrimonis de conveniència per 6.000 euros. L'operació s'ha desenvolupat en dues fases i s'ha aconseguit la detenció de vuit membres de l'entramat a Màlaga (5), Lorca (2) i Marbella (1). Altres 17 persones, entre col·laboradors i clients de l'organització, han estat arrestades a Màlaga (12), Huelva (2), Madrid (1) i Vic (1), a la província de Barcelona.

Les perquisicions realitzades durant la recerca policial, que ha durat més dos anys, van permetre als agents detectar l'existència d'aquesta organització criminal. Les recerques van constatar que es dedicaven a realitzar diverses activitats delictives, relacionades amb l'afavoriment de la immigració il·legal, i la pràctica de tràmits encaminats a la consecució fraudulenta de la nacionalitat espanyola de compatriotes i altres ciutadans d'origen subsaharià.

Especialitzats a suplantar identitats

L'entramat estava especialitzat a suplantar la identitat de les persones que contractaven els seus serveis mitjançant l'ús de documents falsos que elaboraven amb dades reals dels clients i fotografies de membres de l'organització que es feien passar per ells. D'aquesta manera, i  a canvi de quantitats que oscil·laven entre 2.000 i 3.000 euros, els detinguts suplantaven als migrants en els exàmens per obtenir el Diploma d'Espanyol Llengua Estrangera (DELE) i prova de Coneixements Constitucionals i Socioculturals d'Espanya (CCSAE) necessaris per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola. En altres ocasions, i previ pagament d'1.000 euros, reemplaçaven als migrants en l'obtenció del permís de conduir.

El grup criminal també s'encarregava de facilitar matrimonis de conveniència, realitzant per a això tasques de cerca de parelles fictícies, sol·licitud d'empadronaments i obtenció de documentació necessària a canvi de 6000 euros. A més, en una altra línia d'activitat il·lícita, l'entramat subministrava targetes de residència i treball de ciutadans estrangers en situació regular al nostre país a persones que es trobaven en situació irregular perquè així poguessin treballar.

Recerca en dues fases

Al desembre de 2023 es va engegar la primera fase a les ciutats de Màlaga, Marbella i Lorca, amb l'objectiu de desarticular l'organització i acabar amb la seva activitat delictiva. En l'operatiu es va detenir a vuit membres de l'entramat als quals, depenent dels casos, se'ls van imputar delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració il·legal i falsedat documental.  En aquesta fase es va dur a terme el registre d'un domicili en el municipi murcià de Lorca  en el qual es van intervenir 5.770 euros en efectiu, 34 targetes d'identitat d'estranger falses, nou passaports falsos i 65 targetes i llibretes bancàries

En la segona fase els agents es van centrar en la localització i detenció de col·laboradors i clients del grup criminal, obtenint com resultat l'arrest de 17 persones més.