Van obtenir 300.000 euros suplantant la identitat d'una empresa neerlandesa

La Policia Nacional deté a tres persones que van sostreure 78 tones de pollastre congelat a Finlàndia amb el mètode BEC

Entre els detinguts es troba un expert informàtic com a presumpte responsable de l'atac a l'empresa, al que li consta una Ordre Europea de Detenció per a la seva entrega i ingrés a la presó a Romania en ser considerat l'autor d'altres atacs a empreses de Polònia i Finlàndia

Durant els registres s'han recuperat a les províncies de Madrid i València 51 tones del producte sostret i s'ha intervingut material informàtic que pogués tenir relació amb l'estafa

24/06/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid a tres persones que, presumptament, van sostreure 78 tones de pollastre congelat a Finlàndia amb el mètode BEC. Entre els detinguts es troba un expert informàtic com a presumpte responsable de l'atac a l'empresa, al que li consta una Ordre Europea de Detenció per a la seva entrega i ingrés a la presó a Romania i és considerat l'autor d'altres atacs a empreses de Polònia i Finlàndia. Durant els registres s'han recuperat 51 de les tones sostretes i s'ha intervingut material informàtic que pogués tenir relació amb l'estafa.

La recerca es va iniciar el passat mes de març quan, agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, van rebre la denúncia d'una  mercantil amb domicili a Lituània que havia sofert una  estafa  per l'enviament de 78.000 quilos de pollastre ultracongelado a una empresa holandesa valorat en 291.887,80 euros. Durant l'estafa, en la qual se simulava un suposat negoci, els delinqüents van suplantar la identitat d'una multinacional de Països Baixos com a compradora de la mercaderia.

En les comunicacions establertes per al negoci fraudulent, es donava fiança suficient de ser una transacció legítima en la qual s'aportaven garanties del pagament del negoci. A més, durant la transacció, els compradors de la mercaderia manifestaven fer-se càrrec del transport per carretera del producte, Aprofitant aquesta situació, en tenir el control del transport, una vegada enviada la mercaderia es va canviar la destinació final i en lloc de Països Baixos, s'envio a dos punts d'Espanya, Madrid i a la localitat sevillana d'Arahal , sent impossible reclamar el pagament ni recuperar la mercaderia.

Les recerques dels agents van permetre localitzar la mercaderia defraudada i el conglomerat d'empreses pantalla que figuraven en la documentació d'entrada en els magatzems des d'on es gestionava la distribució i venda en territori nacional de la mercaderia.

51 tones de producte ultracongelado recuperat

Amb les informacions obtingudes els investigadors van arrestar a Madrid a dues persones, emprats d'una empresa de logística, i posteriorment, també a la capital, van localitzar a l'expert informàtic que presumptament havia elaborat el frau. Al moment de l'arrest va tractar de fugir, aportant dades falses sobre la seva identitat i una vegada es va poder comprovar la seva identitat, es va esbrinar que es trobava cercat per l'Audiència Nacional pel que li constava una Ordre Europea de Detenció interessada per Romania per Estafa, tenint decretat el seu ingrés a la presó. Durant els registres, a les províncies de Madrid i València, es van recuperar 51 tones del producte sostret.

La recerca segueix oberta mentre s'analitza l'abundant informació obtinguda i s'investiga, a través dels canals de cooperació policial internacional, la naturalesa d'una altra important quantitat de mercaderia ultracongelada procedent de Polònia i Finlàndia que segueix emmagatzemada en cambres frigorífiques. El modus operandi detectat és nou ja que en rares ocasions els ciberdelinqüents sostreuen mercaderia, preferint centrar-se a enganyar a les empreses perquè transfereixin importants quantitats de diners a comptes a l'estranger. Aquesta activitat delictiva es troba dins dels delictes tipus BEC (Business Email Compromise), estafes en la qual els delinqüents es fan passar per una figura d'autoritat, com un CEO o com en aquest cas un proveïdor segur/segur, per enganyar a empleats d'una empresa i que realitzin transferències bancàries, disposin de mercaderies o divulguin informació confidencial.