Actuaven des de Madrid i Toledo

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a estafar a persones d'edat amb l'estafa de el “tocomocho”

Han estat arrestades 12 persones d'un mateix clan familiar i s'han dut a terme cinc registres en domicilis de Toledo (3) i Madrid (2) en els quals s'han recuperat gran quantitat de joies, 243.000 euros en efectiu, dècims de loteria, elements de disfressa i medicaments entre altres efectes

Fins al moment s'han comptabilitzat 14 fets delictius, arribant a emprar medicació, en alguns d'ells, amb la qual anul·laven la voluntat de les víctimes per després traslladar-les a una sucursal bancària i als seus domicilis i sostreure grans quantitats de diners i joies

Responsables de la recerca oferiran declaracions als mitjans que ho desitgin, a partir de les 11:00 hores, a la sala de premsa del Complex Policial de Canilles a Madrid on s'exposarà part del material intervingut durant la recerca

Aparador amb el confiscat

17/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada a l'estafa a persones d'edat amb l'estafa de el “tocomocho” que actuaven des de Madrid i Toledo. Han estat arrestades 12 persones d'un mateix clan familiar i s'han dut a terme cinc registres en els quals s'han intervingut joies, 243.000 euros en efectiu, dècims de loteria, elements de disfressa i medicaments entre altres efectes. A més se'ls ha bloquejat 49 compte bancàries i sis immobles. En algunes de les seves accions delictives van arribar a emprar medicació per anul·lar la voluntat de les víctimes i després traslladar-les a la sucursal bancària i als seus domicilis per sostreure'ls grans quantitats de diners i joies.

La recerca es va iniciar al novembre de l'any passat quan es van detectar diverses denúncies d'estafes a persones d'edat en les quals es cometien estafes amb el mètode conegut com del “tocomocho”. Aquestes estafes reunien patrons comuns entre si que van fer pensar als investigadors que una mateixa xarxa criminal podria estar implicada en tots ells.

40 anys realitzant l'estafa del “tocomocho”

L'organització criminal investigada es trobava altament especialitzada i estava formada per membres d'un mateix clan familiar que portava més de 40 anys realitzant aquesta modalitat delictiva, la confiança existent entre els seus membres permetia un perfecte repartiment de tasques i beneficis en les seves activitats delictives.

Durant la recerca, els agents van poder constatar que els membres de l'organització es desplaçaven constantment per tot el territori nacional, fent ús de caravanes i multitud de vehicles diferents per eludir els controls policials. Els investigadors també van poder comprovar que en algunes de les accions, el clan familiar va passar d'utilitzar l'habilitat/habilitat per a l'engany que utilitzaven habitualment, a l'ús de la violència contra les víctimes, que per la seva edat i condicions físiques, quan reaccionen davant l'engany rebien amedrentamiento tant físic com a ambiental.

Traslladats a la sucursal bancària en estat de somnolència

En determinades ocasions, el modus operandi passava de l'engany a l'ocupació de la submissió química, pel que, segons els investigadors, empraven benzodiacepinas per anul·lar la voluntat de les seves víctimes, principalment persones d'avançada edat. Una vegada aconseguien l'efecte de somnolència cercat, els traslladaven a l'interior de sucursals bancàries perquè retiressin importants quantitats de diners, o als domicilis de les víctimes per sostreure les seves joies.

El clan familiar feia ostentació del seu elevat nivell de vida (grans quantitats de diners i guanys patrimonials) a través de les seves xarxes socials, sense ser conegudes activitats professionals o laborals que donessin origen a aquests guanys.

En els seus desplaçaments en vehicle, si detectaven que estaven sent seguits pels agents no dubtaven a emprendre la huída a altes velocitats ocasionant greu perill per a la circulació de la resta de vehicles.

Una vegada que els investigadors van detectar la ubicació de tots els integrants de l'organització criminal, es van dur a terme un total de cinc registres, tres a la província de Toledo –dues en Illescas i un en Casarrubios de la Muntanya- i dues a la província de Madrid –Móstoles i Navalcarnero-, durant els quals es va detenir als 12 membres del clan familiar.

Durant l'operació s'han pogut recuperar gran quantitat de rellotges i joies sostrets a les víctimes, 243.000 euros en efectiu, una escopeta de canons retallats, cocaïna al costat d'útils per a la seva venda i s'han bloquejat 49 comptes bancaris i sis béns immobles. A més s'han intervingut talonaris de receptes, un segell mèdic i benzodiacepinas, així com disfresses que utilitzaven per dur a terme l'estafa i bitllets de loteria.

Als arrestats se'ls atribueix la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a organització criminal, estafa, robatori amb violència, detenció il·legal, falsificació de documents, tinença il·lícita d'armes i contra la salut pública. La recerca continua oberta i no es descarta que puguin aparèixer noves víctimes.