En El Port de Santa María, Cadis

La Policia Nacional deté a quatre persones com a presumptes autores de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic

Els detinguts són un conegut narcotraficant i tres persones del seu entorn familiar, i al principal investigat també se li atribueixen delictes contra l'ordenació del territori i defraudació de fluid elèctric

S'han practicat tres registres domiciliaris i un en una embarcació i s'han confiscat tres vehicles d'alta gamma i una embarcació d'esbarjo

19/04/24

Agents de la Policia Nacional en el marc del Pla Especial de Seguretat del Camp de Gibraltar han detingut en El Port de Santa María (Cadis) a quatre persones, així com també han imputat a una empresa constructora de Màlaga, per presumptes delictes de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic, a més d'atribuir-los altres delictes contra l'ordenació del territori i defraudació de fluid elèctric. S'han dut a terme tres registres domiciliaris i d'una embarcació i han estat confiscats tres vehicles d'alta gamma i una embarcació d'esbarjo. Els detinguts són un conegut narcotraficant de la zona i tres membres del seu entorn familiar, acumulant el principal investigat un patrimoni proper al milió d'euros.

Les perquisicions es van iniciar a la fi de l'any 2022 i al maig de 2023 els investigadors van detectar la construcció d'un xalet amb piscina en sòl rústic en una zona de la ciutat amb alta demanda d'habitatge de luxe que va poder ser vinculada al principal investigat.       Arran d'aquesta troballa, els agents van esbrinar que l'investigat mancava d'activitat laboral i per tant de fonts legals d'ingressos. Aquesta aparent precarietat econòmica, que s'ha demostrat fictícia, li va permetre accedir a un habitatge de protecció pública, en règim de lloguer social, per la qual se li va reconèixer el dret a no abonar renda alguna. La recerca, no obstant això, va permetre revelar un enorme patrimoni el valor del qual ha estat estimat pels investigadors  en una xifra propera al milió d'euros. En aquest patrimoni s'integren diversos immobles, vehicles i embarcacions, la major part d'ells titularizados per terceres persones del seu entorn familiar.

Elevat nivell de vida

L'investigat emprava estratègies d'ocultació i distracció, gràcies a les quals va introduir en el circuit econòmic guanys obtinguts amb el tráfico de drogues i que va ser transformant en béns, gaudint d'un elevat nivell de vida. A més del delicte de blanqueig de capitals, se li imputa la comissió de dos delictes contra l'ordenació del territori, per la construcció de dos xalets en terreny rústic. Una d'aquests habitatges, camuflada sota una suposada herència familiar, va ser construïda en un disseminat rural anés d'ordenació i en ella es va descobrir una connexió il·legal al subministrament elèctric que va motivar la imputació per la defraudació de fluid elèctric i la intervenció en el lloc de tècnics que van procedir a la interrupció del subministrament en tot el carrer en detectar-se un frau col·lectiu. Les persones del seu entorn familiar detingudes per la seva participació com testaferros van ser posades en llibertat després de declarar en dependències policials. Per la seva banda, el principal investigat va passar a disposició judicial, decretant la seva posada en llibertat provisional subjecta a mesures cautelars.

Els investigadors per la seva banda han sol·licitat a l'autoritat judicial el decomís i embargament preventiu de vehicles, embarcacions, comptes bancaris i béns immobles amb un valor proper als 2.5 milions d'euros. La recerca roman oberta i no es descarten noves detencions.