Grooming, sexting o assetjament en xarxes són alguns dels riscos

La Policía Nacional y Edelvives promueven la ciberseguridad entre los jóvenes para combatir el acoso desde las aulas

El còmic Els guardians de la xarxa serà la primera eina per conscienciar i formar a estudiants, docents i famílies sobre situacions d'abús o assetjament en l'entorn digital

Aquesta publicació conté quatre històries escrites i il·lustrades per Santy Gutiérrez, que el seu objectiu és protegir la identitat digital, l'empremta digital i la reputació online de qui llegeixin aquest còmic

12/04/24

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i el director general del Grup Edelvives, Javier Cendoya, han presentat esta mañana l'acord que ambdues institucions han engegat per lluitar contra alguns dels riscos als quals en l'actualitat s'enfronten els menors en la seva vida online: grooming, sexting, assetjament a les xarxes, suplantació de la identitat, entre uns altres.

Habitualment, els menors es troben davant aquestes situacions sense eines de defensa, igual que els seus progenitors. A aquesta necessitat de formació i informació responen la Policia Nacional i el Grup Edelvives a través d'un acord de col·laboració que ha donat com a fruit el còmic Els guardians de la xarxa. La presentació de l'acord i de la publicació s'ha celebrat avui un centre escolar, que és el lloc on vol arribar aquesta publicació per ajudar a docents, alumnat i famílies a protegir-se enfront dels riscos de la vida online. Concretament, s'ha celebrat en el col·legi Patrocini San José.

 

Aquesta acció s'emmarca en el Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat als Centres Educatius i els seus Entorns de la Policia Nacional, com a campanya educativa sobre ciberseguretat. Es pot trobar informació sobre el còmic i descarregar en versió digital a través de la web guardianesdelared.es. La versió en paper se sol·licita a través de l'esmentat Pla Director, que inclou xerrades en col·legis i instituts en matèria de ciberseguretat per part de la Policia Nacional. Els usuaris de Ta-tum també podran disposar del còmic i realitzar activitats en aquesta plataforma de lectura d'Edelvives per a centres escolars.

 

El còmic té com a objectiu sensibilitzar a estudiants, principalment d'entre 10 i 14 anys (5º de Primària i 2º de Secundària), docents i famílies sobre el risc que comporta el mal ús d'Internet, una eina indispensable en la nostra vida quotidiana. No existeix un perfil específic de joves que puguin ser autors o víctimes, però sí que pot haver-hi factors de risc que predisposin.

 

D'aquesta manera, el còmic, a través dels seus joves protagonistes, explora conceptes com la protecció de la identitat digital, l'empremta digital i la reputació online. A més, subratlla com nostres accions en línia, des de les publicacions fins a les interaccions, conformen una imatge digital que impacta en la nostra vida real. A través d'aquesta narrativa visual, Els Guardians de la Xarxa cerca dotar als menors del coneixement necessari per navegar de manera segura/segura i ètica al vast món digital.

 

El director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, ha assenyalat que “actualment vivim en un moment complex. En un món on lnternet s'ha convertit en alguna cosa onmipresente en les nostres vides, a les quals aporta innombrables beneficis però també molts perills. Per això/Per això, més que mai, hem de tenir present la importància de l'educació perquè l'educació és la base de qualsevol societat avançada”.

 

En aquest sentit, el director general de la Policia ha afegit que aquest còmic “és una eina educativa dissenyada per protegir als nostres nens i nenes dels riscos d'Internet, que va dirigida no solament als menors, sinó que també és un recurs per a pares i educadors. És una eina per entendre millor els desafiaments als quals s'enfronten els nostres xavals i com podem ajudar-los a navegar de manera segura/segura”. 

 

D'altra banda, Javier Cendoya destaca que “per al Grup Edelvives és un orgull presentar aquesta publicació, juntament amb la Policia Nacional, unint forces per conscienciar sobre la importància de la seguretat digital i l'ús responsable de la tecnologia”. A més afegeix que “aquest acord neix del compromís i de la preocupació que sempre han estat presents en els 135 anys d'història del Grup Edelvives orientats a servirà a la comunitat educativa promovent una transformació social”.

 

“La família ha de ser conscient que en lliurar un mòbil al seu fill o filla li està permetent sortir a una gran plaça pública. Com a societat, hem de prendre'ns molt de debò la protecció dels menors davant els riscos dels impactes tecnològics i conjuminar esforços per educar en la seguretat”, ha recordat Rosa Luengo en la seva intervenció.

 

La iniciativa inclou la creació i distribució de materials didàctics enfocats a captar l'atenció dels més joves i promoure una visió crítica i conscient quant a privadesa i seguretat online. El programa aborda temes crucials com el ciberassetjament, la suplantació d'identitat i el maneig de la informació personal en Internet.