En el marc de l'Operació EMMA-9

La Policia Nacional deté a 558 persones en una acció europea contra les “mules de diners”

A Espanya s'ha investigat a un total d'1.801 persones i s'ha detectat un frau pròxim als 4.000.000 d'euros

L'actuació policial, en la qual han participat 25 països, s'ha desenvolupat durant un període de sis mesos i ha permès la detenció d'un total d'1.451 persones

L'acció, coordinada per EUROPOL, ha comptat amb el suport d'INTERPOL, EUROJUST i la col·laboració de 2.822 entitats bancàries i institucions europees

03/04/24

Agents de la Policia Nacional, en el marc de l'Operació EMMA-9 coordinada per EUROPOL, han detingut a 558 persones en una acció europea contra les “mules de diners”. A Espanya s'ha investigat a un total d'1.801 persones i s'ha detectat un frau pròxim als 4.000.000 d'euros. L'actuació policial, en la qual han participat 25 països, s'ha desenvolupat durant un període de sis mesos i ha permès la detenció d'un total d'1.451 persones. L'acció ha comptat amb el suport d'INTERPOL, EUROJUST i la col·laboració de 2.822 entitats bancàries i institucions europees.

Es tracta de la major operació internacional d'aquest tipus, realitzada gràcies a l'intercanvi d'informació entre el sector públic i el privat. En aquest sentit, al voltant de 2.822 bancs i institucions financeres van recolzar l'acció, informant de 10.736 transaccions fraudulentes i evitant una pèrdua total estimada en gairebé 100 milions d'euros.

La principal activitat de la denominada acció “EMMA 9” ha recaigut sobre les “mules de diners”. Aquestes juguen un paper primordial en la dinàmica d'execució de moviments de diners fraudulents online -principalment transferències bancàries- per part de grups delictius organitzats, motiu pel qual s'han concentrat els esforços en la lluita contra el blanqueig de capitals a Europa, Àsia i Amèrica del Nord.

La lluita contra aquest tipus delictiu requereix una actuació conjunta a nivell global, ja que ens trobem davant una activitat delictiva transnacional. En aquest sentit, l'execució del moviment de diners fraudulents online s'efectua des d'un país, el compte bancari de la víctima es troba en un altre diferent i, finalment, la “mula de diners” a la qual es transfereix el producte del moviment bancari il·lícit es localitza en un tercer país.

La major part de les recerques realitzades en el marc de l'EMMA 9 es van centrar en la dimensió internacional del denominat “muling”. En aquest tipus d'operacions, les mules no només transfereixen diners entre països sinó que també viatgen entre països per obrir comptes bancaris a l'estranger. Els delinqüents poden utilitzar posteriorment aquests comptes per recolzar el procés de blanqueig de capitals.

Un frau de 4.000.000 d'euros

A Espanya, fruit de la recerca realitzada per la Policia Nacional, l'acció ha suposat el desenvolupament de 432 recerques, així com un total d'1.801 persones investigades, 558 detingudes en el seu rol d'i-mule “”, i la detecció d'un frau pròxim als 4 milions d'euros.

L'actuació conjunta ha culminat amb la detenció i imputació d'1.451 persones als diferents països que han participat, i amb la identificació de 10.759 “mules” i 474 reclutadores. A més, s'han denunciat un total de 107.360 transaccions fraudulentes i s'ha evitat una pèrdua econòmica benvolguda en 100 milions d'euros.

En aquesta novena edició de l'operació EMMA han participat les autoritats policials d'Espanya, Austràlia, Àustria, Bulgària, Xipre, Colòmbia, Dinamarca, Eslovènia, Estats Units, Estònia, Grècia, Hong Kong (la Xina), Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Moldàvia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, Romania, Singapur, Suècia i Ucraïna.