Els Interlocutors Policials Sanitaris estan presents en tot el territori Nacional

La Policia Nacional va detenir a 115 persones per agressions a professionals sanitaris durant el 2023

Durant el passat any s'han dut a terme més de 9.000 actuacions policials, tant en centres sanitaris com durant atencions domiciliàries

En 2023 es van recollir un total de 315 denúncies, un 54 per cent per agressions verbals i un 46 per cent físiques, i s'ha format a més d'11.000 professionals sanitaris en tot el territori nacional

Els Policies Nacionals que exerceixen com a Interlocutors Policials Territorials Sanitaris en tot el territori nacional, representen un canal de comunicació fluït amb el sector sanitari cap al qual es difon activitat formativa i preventiva

29/02/24

La Policia Nacional ha dut a terme el passat any més de 9.000 actuacions policials relacionades amb agressions a professionals del sector sanitari, tant en centres sanitaris com en atencions domiciliàries, que es van saldar amb 115 detinguts. En 2023 es van recollir un total de 315 denúncies -un 54 per cent per agressions verbals i un 46 per cent físiques- i s'ha format a més d'11.000 professionals sanitaris en tot el territori nacional.

El Comissari General de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro Estévez; acompanyat de l'Interlocutor Policial Nacional Sanitari, Manuel Yanguas Menéndez, s'han reunit amb representants de les Organitzacions Col·legials de Medicina, Infermeria, Odontologia, Farmàcia, Veterinària i Treball Social; i davant els Directors de Seguretat de l'àmbit sanitari, amb els qui han analitzat les dades estadístiques de les denúncies interposades pels professionals sanitaris, dins de l'àmbit d'actuació de la Policia Nacional, durant l'any 2023.Des de 2017, any en què es va engegar la Instrucció 3/2017 de Secretaria d'Estat de Seguretat, sobre mesures policials a adoptar enfront d'agressions a professionals de la salut, s'ha donat formació a més de 27.000 professionals del sector sanitari -11.000 durant el 2003- sobre aspectes policials i procedimentals per actuar davant una agressió en l'exercici de les seves funcions, així com eines de comunicació per prevenir possibles situacions violentes o que vagin a més.

Durant 2023 s'han registrat un total de 315 denúncies, sent un 54 per cent per agressions verbals i un 46 per cent per agressions físiques, sent Màlaga amb 34, Alacant amb 33 i Madrid amb 24 les províncies amb major nombre d'agressions denunciades.

En el transcurs de l'any passat els agents de seguretat ciutadana van realitzar 9.000 actuacions policials en l'àmbit del  sector sanitari, produint-se 6.100 d'elles durant assistències sanitàries domiciliàries i la resta en centres sanitaris. El perfil de les víctimes de les agressions correspon en un 60 per cent a dones, amb una franja d'edat entre els 36 i els 55 anys, representant els homes el 40 per cent restant de les víctimes.

Dilluns i dimecres entre les 11 i les 13 hores, dies amb major incidència

Les dades analitzades per Policia Nacional han permès corroborar que ha estat al març el mes en el qual més incidències s'han produït i que els dilluns i els dimecres han estat els dies de la setmana amb major incidència, concentrant-se les agressions a la franja horària compresa entre les 11 i les 13 hores. El total dels detinguts durant 2023 per les diferents incidències ocorregudes en el sector sanitari ascendeix a 115 persones. L'anàlisi del perfil dels agressors desprèn que el 66 per cent són homes amb una edat compresa entre els 36 i els 55 anys, que mostren un perfil freturós de patologies i que un de cada quatre són familiars o acompanyants dels pacients.

Des de Policia Nacional es mantingut i reforçat la col·laboració amb els departaments de seguretat del sector sanitari, havent augmentat el nombre d'hospitals que compten amb un departament de seguretat, tant en l'àmbit privat com a públic, creant un total de 45 departaments a dia d'avui.

Aquest 2023 s'han dut a terme noves línies d'actuació. D'una banda la consolidació de projectes formatius amb el Consell General d'Infermeria, creant un curs de formació preventiva davant les agressions a totes les infermeres d'Espanya. També ha començat la col·laboració amb els Consells Generals de Veterinària i Fisioteràpia, amb algunes accions formatives com el curs online que es va impartir per a la prevenció d'agressions a veterinaris. 

Dades desglossades de les denúncies del sector sanitari per províncies

A Andalusia es van registrar un total de 102 fets - Almeria (3), Cadis (15), Còrdova (5), Granada (10), Huelva (3), Jaén (3), Màlaga (44) i Sevilla (19)-.

A Aragó es van rebre un total de sis denúncies del sector sanitari, havent-se registrat totes elles a la província de Saragossa.

A Astúries es van comptabilitzar 14 denúncies.

En les Illes Balears es van comptabilitzar set fets delictius relacionats amb el sector sanitari.

En les Illes Canàries es van comptabilitzar 38 denúncies per agressió, de les quals 24 van ser a Las Palmas i quatre a Santa Cruz de Tenerife.

A Cantàbria es van reportar cinc denúncies relacionades amb agressions en el sector.

A Castella-la Manxa s'han comptabilitzat 15 denúncies -Albacete (5), Ciudad Real (6), Conca (4)-.

A Castella i Lleó un total de 19 denúncies -Burgos (6), León (1), Palencia (1), Salamanca (6), Segòvia (2), Soria (1) i Zamora (2)-.

Per la seva banda a la Ciutat Autònoma de Ceuta es va rebre una denúncia i una també a la Ciutat Autònoma de Melilla.

A Extremadura es van comptabilitzar 16 fets delictius -Badajoz (12) i Càceres (4)-.

A Galícia es van registrar 16 denúncies -la Corunya (8), Lugo (6), Orense (3) i Pontevedra (1)-.

En la Comunitat de Madrid es van registrar un total de 22 denúncies per agressions.

A la Regió de Múrcia es van comptabilitzar 11 agressions denuncies i a Navarra una.

A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 44 denúncies -Alacant (33), Castelló (1) i València (10)-.

Per la seva banda a La Rioja no hi ha registrada cap denúncia per agressions en el sector.