Correus emet un segell commemoratiu del Bicentenario de la Policia Nacional

En el matí d'avui ha estat presentat en un acte presidit pel director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i el president de Correus, Pedro Saura García

Amb el títol “Efemèrides. 200 anys de la Policia Nacional”, Correus ha emès una fulla bloc il·lustrada amb el logotip creat pel Bicentenario al costat de dos policies nacionals

Segell 1

18/01/24

En un acte celebrat en el matí d'avui a el Complex Policial de Canilles –Madrid- ha estat presentat el segell commemoratiu del Bicentenario de la Policia Nacional emès per Correus. L'esdeveniment ha estat presidit pel director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i el president de Correus, Pedro Saura García els qui han realitzat el matasellado d'Honor en finalitzar l'acte.


En la seva intervenció, el director general de la Policia ha mostrat el seu agraïment a Correus i a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre i ha indicat que “el segell del Bicentenario és més que un objecte físic: és un símbol que encapsula els nostres valors, la nostra vocació de servei, ens enllaça amb aquells que ens van precedir i amb els quals demà hauran de rellevar-nos.” Així mateix ha assenyalat que ”quan algú ho vegi, percebi amb afecte el nostre compromís amb la societat espanyola, nostra treball a favor de la pau i la convivència.”

Amb el títol “Efemèrides. 200 anys de la Policia Nacional”, en el segell apareix el logotip creat pel Bicentenario al costat de dos policies nacionals i es pot adquirir en les oficines de Correus, a través de Correus Market, contactant amb el Servei Filatèlic en atcliente.filatelia@correos.com o cridant al 91-5197197, i té les següents característiques tècniques:

Procediment d'impressió: Offset.
Suport: Estucat, engomat, fosforescent.
Dentat del segell: 13 1/4 (horitzontal) i 13 3/4 (vertical).
Format del segell: 57,6 x 40,9 mm (horitzontal).
Format de la Fulla bloc: 79,9 x 105 mm (vertical).
Efectes en plec: Fulla bloc amb 1 segell.
Valor postal del segell: 2 €.
Tiratge: 80.000 Fulles bloc

No és la primera vegada que la Policia Nacional ha protagonitzat un segell. L'any 1999 es va emetre en commemoració del 175 aniversari, i també ha servit de suport per celebrar altres fites històriques, com els 40 anys de la creació Grup Especial d'Operacions (G.I.O.) l'any 2018, o la incorporació de la dona a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en 2020.

Compromesos amb tu

El 13 de gener de 1824, per iniciativa del Rei Fernando VII, es va promulgar la Real Cèdula per la qual es creava la trucada Policia General del Regne, antecedent històric de la institució policial que avui tots coneixem com a Policia Nacional. Des d'aquest moment es crea a Espanya un únic cos policial amb dimensió nacional que senti les bases d'una policia moderna amb la funció de “garantir el ben i la seguretat pública”. A tal fi, es va dotar a aquesta Policia d'unitat, “extensió i força”, reconeixent-la com “un benefici per a la civilització» i la “primera garantia del ben i de la felicitat pública”.

Ens trobem, per tant, en els orígens de la Policia de tots els espanyols i davant una data de gran rellevància per al nostre país, en convertir-se en una institució d'àmbit nacional encarregada de vetllar per la seguretat i de ser garant del benestar i la convivència, claus en el desenvolupament de la nostra nació.

Al llarg d'aquests dos segles d'existència, en els quals ha comptat amb diferents denominacions, la Policia Nacional ha servit de forma ininterrompuda a tots els ciutadans i a Espanya, sempre amb el mateix esperit de servei públic. En 1844 es coneixia com a Cos de Protecció i Seguretat, després, de Vigilància i posteriorment de Seguretat i Vigilància. En 1942 va passar a denominar-se Cos General de Policia, i en 1978, Cos Superior de Policia, de naturalesa civil, que coexistia amb el Cos de Policia Armada, que va canviar el seu nom amb posterioritat pel de Cos de Policia Nacional, amb estructura i organització militars.

En 1978 va succeir una altra fita històrica quan el BOE publicava la convocatòria de proves de selecció en les quals s'incloïa cent places per a “membres femenins”. A l'any següent, en 1979, 42 dones juraven el càrrec i formaven part de la primera promoció del Cos Superior de Policia. Actualment la Policia Nacional compta amb uns 74.000 agents, dels quals 12.600 són dones, la qual cosa suposa gairebé el 18% de la seva plantilla total. Quatre d'elles, comissàries principals, formen part de la Junta de Govern de la Policia Nacional.