Detingut a Madrid

La Policia Nacional deté a un de “Els 10 més cercats” a Espanya per un assassinat comès/fideïcomès a Mèxic

El fugitiu, de connivència amb una altra persona, va cometre presumptament un assassinat en la Ciutat de Mèxic l'any 2012 pel qual li sol·licitaven una pena màxima de 35 anys

Amb aquest arrest ja són cinc els fugitius detinguts de la llista de “els 10 més cercats” que va començar a difondre's al maig de 2022 per sol·licitar la col·laboració ciutadana a través del correu electrònic losmasbuscados@policia.es

Fugitiu

13/09/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid a un fugitiu per un delicte d'assassinat comès/fideïcomès a Mèxic que estava inclòs per Espanya en la llista de “Els 10 més cercats” i en l'Europe´s Most Wanted Fugitives d'Europol. Li constava en vigor una reclamació judicial, i estava considerat de màxim interès per les autoritats mexicanes.

El pròfug era cercat per la seva presumpta participació en un homicidi que va tenir lloc a Ciutat de Mèxic l'any 2012. L'ara arrestat, al costat d'una altra persona va agredir amb un instrument tallant a la víctima, produint-li lesions en el coll i traumatisme cervical i toràcic. Posteriorment, van introduir el cos sense vida de la víctima en un bidó de combustible que van emplenar de ciment i van ocultar en el celler del domicili on van ocórrer els fets. Pel crim les autoritats mexicanes li sol·licitaven una pena de fins a 35 anys.

La recerca es va iniciar l'any 2020, per part de la Secció de Localització de Fugitius, després de rebre petició de col·laboració de les autoritats policials i judicials mexicanes per a la seva localització i detenció per a extradició.

Difícil localització

Al llarg dels últims anys, les gestions dutes a terme per a la localització del fugitiu es van centrar en el seu entorn familiar i en les seves amistats, realitzant els investigadors desplaçaments i indagacions per tot el territori nacional, comptant amb la col·laboració de diferents cossos policials nacionals i internacionals, com la NCA o la Xarxa Enfast.

El fugitiu va ser inclòs en les llistes de la campanya de col·laboració ciutadana “Els 10 més cercats”, així com en l'Europe´s Most Wanted Fugitives d'Europol, per poder obrir noves vies de recerca, així com restringir les seves possibilitats d'huída i moviment en poder ser reconegut.

El pròfug portava ocult tres anys, residint en diverses localitzacions del territori nacional, canviant cada pocs mesos de domicili i vivint de manera clandestina amb l'ajuda de familiars i amics. Per evadir la seva identificació, va canviar de manera radical el seu aspecte físic, dificultant el seu reconeixement. La pressió mediàtica i policial a la qual es veia sotmès i va fer presentar-se en dependències policials on va ser arrestat pels agents i posteriorment posat a disposició judicial.