Els productes mancaven d'un control mèdic, tant en la fabricació com en la posterior prescripció

La Policia Nacional desarticula un grup dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció eréctil a través d'app de missatgeria

L'operació ha permès la detenció de 10 persones a la província de Barcelona que conformaven un grup criminal molt hermètic, professionalitzat i especialitzat, els membres del qual utilitzaven diverses mesures tecnològiques de seguretat per no ser detectats

Els investigats contactaven amb dones dedicades a la prostitució, els contactes de la qual els obtenien dels portals on aquestes anunciaven els seus serveis, i els oferien preservatius i medicaments

Els agents han realitzat dos registres domiciliaris en els quals han intervingut 50 dispositius electrònics, 20.000 unitats de preservatius falsificats, milers d'unitats de medicaments per a la disfunció eréctil i més de 15.500 euros en efectiu

31/05/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup presumptament dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció eréctil a través d'aplicacions de missatgeria. Els productes mancaven d'un control mèdic, tant en la fabricació com en la posterior prescripció. L'operació ha permès la detenció de 10 persones a la província de Barcelona que conformaven un grup criminal molt hermètic, professionalitzat i especialitzat, els membres del qual utilitzaven diverses mesures tecnològiques de seguretat per no ser detectats.

Els investigats contactaven amb dones dedicades a la prostitució, els contactes de la qual els obtenien dels portals on aquestes anunciaven els seus serveis, i els oferien preservatius i medicaments. Els agents han realitzat dos registres domiciliaris en els quals han intervingut 50 dispositius electrònics, 20.000 unitats de preservatius de diferents marques, milers d'unitats de medicaments per a la disfunció eréctil d'origen xinès, japonès, indi i americà i més de 15.500 euros en efectiu.

Anuncis remesos a través d'aplicacions de missatgeria instantània

La recerca es va iniciar arran de la queixa interposada per una clienta que, després de comprar preservatius d'una coneguda marca i advertir la seva mala qualitat, ho va comunicar a l'empresa de paqueteria que li havia realitzat l'entrega. Al seu torn, el Delegat de Seguretat d'aquesta empresa ho va posar en coneixement de la Policia Nacional, moment en el qual agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència van iniciar les primeres perquisicions.

Després de nombroses gestions amb l'empresa de paqueteria, els agents van acreditar l'existència de multitud de compradors a nivell nacional, comprovant que la major part de clients eren dones dedicades a la prostitució. D'aquesta forma van obtenir informació molt valuosa relativa als anuncis i als domicilis de remissió, evidenciant que els productes eren oferts a través d'aplicacions de missatgeria instantània. Així mateix, van descobrir altres detalls d'interès sobre la qualitat dels preservatius i la funcionalitat dels medicaments.

Les víctimes van aportar mostres dels preservatius que van ser remeses tant a l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) com a la empresa distribuïdora de la coneguda marca de preservatius a Espanya. D'una banda, l'informe pericial emès per l'AMEPS va concloure que els productes no complien amb els requisits per a la seva comercialització al nostre país i que, per tant, no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adequat. Per un altre, la distribuïdora va assegurar que es tractava d'una clara falsificació del producte per no correspondre la data de caducitat amb el nombre de lot, tenint els preservatius bords deficients i presentant una tipografia que no utilitza la marca original.

Professionalització i especialització delictiva

A la fi d'abril els agents van realitzar dos registres domiciliaris en les localitats barcelonines de Badalona, on residien els principals investigats, i l'Hospitalet de Llobregat. Al domicili de Badalona, a més d'una ingent quantitat de preservatius de diferents marques i medicaments contra la disfunció eréctil, van localitzar nombrosos dispositius informàtics que van evidenciar l'enorme professionalització i especialització de l'activitat delictiva desenvolupada. Concretament, van intervenir 22 telèfons mòbils connectats i vinculats a equips des dels quals es gestionaven, de manera optimitzada, clients i vendes.

Després del visionat in situ dels dispositius, els investigadors van acreditar l'existència de nombroses mesures tecnològiques de seguretat adoptades pels arrestats per no ser detectats. En aquest sentit, comptaven amb aplicacions per anonimizar les connexions a Internet així com amb navegadors que els permetien passar desapercebuts en la dark web o navegar en manera incògnita, que impedeix visualitzar l'historial de navegació.

D'altra banda, els agents també van localitzar una pàgina web administrada pel principal investigat on s'oferia un medicament contra la disfunció eréctil en idèntic format al que va ser trobat en el registre del seu domicili.

Perill per a la salut pública

La recerca ha posat de manifest que el grup criminal desarticulat era molt hermètic i funcionava com un entramat empresarial d'importació, distribució i venda al públic dels preservatius i medicaments. A més, s'han trobat evidències que mostren que els arrestats comercialitzaven aquests productes també a Polònia i Itàlia.

Com a resultat de l'operació, els agents han detingut a 10 ciutadans d'origen xinès a la província de Barcelona i han intervingut 50 dispositius electrònics –telèfons mòbils i ordinadors-, 20.000 unitats de preservatius de diferents marques i milers d'unitats de medicaments per a la disfunció eréctil d'origen xinès, japonès, indi i americà. Així mateix, també van confiscar diversos estimuladors sexuals en format tòpic, i 15.525 euros en efectiu.

La distribució d'aquest tipus de productes suposa un important perill per a la salut pública a causa de l'absència de control mèdic tant en la fabricació com en la posterior prescripció dels medicaments.