A Madrid, Alacant i Toledo

La Policia Nacional allibera a set víctimes d'explotació sexual i desmantella un grup criminal dedicat a la tracta d'éssers humans

La xarxa criminal captava a les dones aprofitant-se de la seva situació de necessitat, les oferien condicions de treball enganyoses i després les obligava a prostituir-se havent d'estar disponibles les 24 hores del dia

Després de publicitar els serveis sexuals, els arrestats es feien passar per les seves víctimes per conversar per missatgeria instantània amb els clients i amenaçaven a les dones si es negaven a exercir la prostitució controlant-les amb càmeres de vigilància

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica

16/12/22

Agents de la Policia Nacional han alliberat a set víctimes d'explotació sexual -a Madrid, Alacant i Toledo- i desmantellat un grup criminal presumptament dedicat a la tracta d'éssers humans. La xarxa criminal captava a les seves víctimes aprofitant-se de la seva situació de necessitat, les oferien condicions de treball enganyoses i després les obligava a prostituir-se havent d'estar disponibles les 24 hores del dia. Amenaçaven a les víctimes si es negaven a exercir la prostitució i les controlaven mitjançant càmeres de vigilància arribant en alguns casos a tancar-les a les habitacions.

La recerca va culminar amb l'alliberament de set víctimes d'explotació sexual i la detenció de tres persones, dues a Alacant i una a Toledo, pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, relatius a la prostitució, pertinença a grup criminal, delicte contra la salut pública i afavoriment de la immigració il·legal. S'ha decretat l'ingrés a la presó per a dos dels detinguts.

 

S'ha realitzat l'entrada i registre en tres domicilis de Madrid, Alacant i Toledo. S'han intervingut un vehicle, set telèfons mòbils, un ordinador portàtil, tres càmeres de videovigilancia, uns 3000 euros en efectiu, més de dos grams de marihuana, una balança de precisió para substancies estupefaents i documentació relacionada amb la recerca.

 

De  Múrcia a Alacant i Toledo

 

L'entramat criminal s'assentava inicialment en el municipi murcià de San Pedro del Pinatar, per després traslladar-se a la província d'Alacant i expandir-se a la província de Toledo. Captaven a les seves víctimes, principalment de nacionalitat colombiana, tant al seu país d'origen com al propi territori nacional, oferint-los condicions de treball enganyoses, tals com guanyar uns 1.500 euros a la setmana amb clients d'alts nivells adquisitius.

 

 

En arribar a territori nacional, els implicats obligaven a les seves víctimes a exercir la prostitució per saldar el deute contret pel viatge, imposant-los condicions abusives. Els integrants de la xarxa s'encarregaven de fixar el preu dels serveis sexuals. Els detinguts controlaven a les dones a través de càmeres de vigilància i les amenaçaven amb pallisses si es mostraven reticents a mantenir relacions sexuals amb els clients. A més, després de publicitar els serveis sexuals, atenien als clients a través de missatgeria instantània fent-se passar per les víctimes.

 

 

Les víctimes eren substituïdes cada pocs mesos per noies noves i exercien  la prostitució sota  multes i cobraments per altres conceptes, a més del pagament del 50 per cent  del que s'obtenia pels serveis sexuals. També havien d'encarregar-se de les despeses de manutenció i fins i tot, en ocasions, els involucrats no els donaven ni tan sols la meitat de l'obtingut per prostituir-se.

 

Menjaven una vegada al dia

 

Les víctimes eren estrangeres en situació irregular, amb escassos recursos econòmics i falta d'arrelament al país, tot això amb la finalitat de que haguessin de sotmetre's a les exigències que els imposaven els implicats. Eren captades sota la falsa promesa d'obtenir diners pel sustento de les seves famílies i facilitar-los l'entrada en territori nacional. Una vegada a Espanya, les hi traslladava en vehicle a un habitatge en la localitat murciana de San Pedro del Pinatar, on eren allotjades.

 

Les víctimes rebien únicament la meitat de l'obtingut pels serveis realitzats, la qual cosa ni tan sols ocorria sempre, atès que eren els regentis de l'immoble els qui gestionaven els cobraments de la seva explotació. Havien d'estar disponibles les 24 hores del dia, per a això realitzaven un sol menjar al dia si resultava necessari. Les sortides del local tenien un caràcter molt excepcional.

 

Estaven aleccionar per oferir als clients la possibilitat d'adquirir substancies estupefaents, principalment cocaïna, al preu de 30 euros el mig gram, encara que també marihuana. En el cas que es presentés la policia, havien de dir que estaven llogant habitacions. Les recloïen a la mateixa habitació, tant per realitzar els serveis sexuals com per dormir, en ocasions fins i tot havien de compartir el llit.

 

#ConLaTrataNoHayTrato

 

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900105 090 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.