Sota el lema “Tu podries combatre'ls: ajuda a trobar als fugitius més cercats de la Unió Europea”

EUROPOL i la xarxa ENFAST llancen la campanya Més cercats en la UE 2022

Aquest any, la campanya se centra en 50 pròfugs pertanyents a grups de delinqüència organitzada cercats per delictes greus com a assassinat, tracta d'éssers humans o terrorisme

Es podrà consultar les imatges dels fugitius a la web https://eumostwanted.eu/gameover

28/09/22

La Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius (ENFAST, per les seves sigles en anglès), recolzada per EUROPOL, llança la campanya Més Cercats en la UE de 2022 per centrar-se en els fugitius a Europa que són membres de grups de delinqüència organitzada. S'han pujat a la web més de cinquanta perfils de fugitius vinculats a grups de delinqüència organitzada cercats per delictes greus a Europa com a assassinat, tracta d'éssers humans, robatori a mà armada o terrorisme.

Grups de delinqüència organitzada en el punt de mira

 

La campanya del present any posa l'objectiu específicament en els caps i membres clau de grups de delinqüència organitzada. Alguns dels perfils ressaltats en la llista d'aquest any inclouen a caps de la màfia que han comès/fideïcomès assassinats, narcotraficants, traficants d'éssers humans, delinqüents violents que assassinen o cometen altres actes violents en nom del grup delictiu així com blanquejadors de capitals i malversadors. 

 

De manera similar a un entorn de negocis, el nucli d'una xarxa delictiva es compon de capes de comandament i operadors de camp. Aquest nucli s'envolta d'una gamma d'actors vinculats a la infraestructura delincuencial que proporcionen serveis de suport. La campanya cerca derrocar a grups de delinqüència organitzada complets posant el focus d'atenció en delinqüents amb papers clau dins d'aquestes xarxes.

 

La Directora d'Executiva d'EUROPOL, Catherine De Bolle, ha afirmat: “No podria ser més simple per als ciutadans de la UE el prendre part en aquesta campanya. Una petita acció per la seva banda podria portar amb si la detenció i acusació d'un fugitiu perillós, salvant així a víctimes potencials. Consultin la web i ajudin-nos a trobar-los”.

 

Tu podries combatre'ls

 

Sota el lema “Tu podries combatre'ls: ajuda a trobar als fugitius més cercats de la Unió Europea”, ENFAST i EUROPOL demanen als ciutadans que visitin la web https://eumostwanted.eu/gameover i comprovin si reconeixen a algun d'ells. 

 

A més, i com a part de la campanya, es mostraran murals per incrementar la conscienciació de la campanya i atreure més atenció dels mitjans. El primer mural s'exposarà a Brussel·les (Bèlgica) el 28 de setembre per marcar la inauguració de la campanya. La imatge se centrarà en un castell de naips, ja que l'eliminació d'una figura clau de la xarxa delictiva per part d'una pista anònima podria comportar que tota l'organització caigués.

 

La campanya també apareixerà en xarxes socials i es farà una crida a l'acció en tots els idiomes de la UE per fer-la arribar a una audiència el més àmplia possible. La campanya de la UE Més Cercats ha experimentat un èxit notable en el passat, amb diverses pistes anònimes que han portat a importants detencions. La web es va llançar en 2016 i des de llavors s'han exposat en ella els perfils de 335 fugitius. D'aquesta xifra s'han detingut a 120 fugitius i, d'ells, 43 han estat per influència directa de la publicació del perfil a la web. Des del llançament de la campanya de l'últim any al desembre de 2021 s'han produït 10 detencions.

 

ENFAST

 

L'evolució de la delinqüència transfronterera ha comportat que les forces policials nacionals dels Estats Membres de la UE hagin combinat les seves forces i utilitzat la seva experiència per garantir que sigui impossible per als delinqüents perillosos fugir i eludir el càstig. ENFAST té com a objectiu incrementar la seguretat en la UE rastrejant i detenint amb èxit a delinqüents cercats a nivell internacional que hagin comès/fideïcomès delictes greus. ENFAST és una xarxa internacional d'agents de policia disponibles a qualsevol hora i que poden actuar immediatament a l'hora de localitzar i detenir a fugitius sempre que sigui necessari.