Inversió d'uns 4.800.000 euros

Avui comencen les obres de remodelació de la major comissaria de districte d'Espanya

La comissaria de la Policia Nacional de districte Centro, situada al carrer Leganitos de la capital, es dotarà de noves instal·lacions, més funcionals i amb importants millores tècniques

Aquesta inversió de més de 4,8 milions d'euros s'emmarca en el Pla d'Infraestructures de Seguretat de l'Estat, aprovat per Consell de Ministres al gener de 2019, que està permetent renovar i construir un important nombre de comissaries i infraestructures policials en tota Espanya

Els serveis policials i l'atenció al ciutadà no es veuran afectats ja que els agents seran distribuïts en les comissaries més properes i, tant els dispositius com els desplegaments de seguretat ciutadana, es duran a terme com fins al moment

Futura Comissaria de Madrid-Centro

14/02/22

En el dia d'avui comencen les obres de remodelació de la Comissària Centro de la Policia Nacional que, situada al carrer Leganitos de la capital, és la major comissaria de districte d'Espanya i una de les majors d'Europa. Programat en el 2019/2020, i dins del Pla d'Infraestructures de la Seguretat de l'Estat i executat per la Societat Estatal d'Infraestructures i Equipaments Penitenciaris i de la Seguretat de l'Estat -SIEPSE-, es va a dur a terme la seva remodelació íntegra amb una durada de, almenys, un any i mitjà i amb una inversió d'uns 4.800.000 euros.

La Policia Nacional ha adoptat les mesures oportunes perquè el desenvolupament de les obres no perjudiqui la labor policial, que se seguirà prestant amb eficàcia i dedicació en el districte. Les mateixes patrulles ho seguiran fent dia a dia, sense afectacions a la seguretat ciutadana i a la recerca de delictes. Per a això, s'han distribuït i reforçat efectius  en les comissaries adjacents per mantenir el mateix nivell d'eficàcia i resolució policial que requereix el centre de Madrid, sempre sota els principis de coordinació i suport. Els indicatius dedicats a garantir la seguretat ciutadana tindran la seva base en la comissaria d'Arganzuela mentre que la resta se situaran en la de Retir. L'expedició del DNI es continuarà oferint amb normalitat en les dependències situades en la calli Lluna.  

 

Instal·lacions més funcionals i amb importants millores tècniques

 

La comissaria de districte Centro és un edifici de sis plantes, més soterrani, amb una superfície total de  4.760 metros quadrats. La rehabilitació permetrà adaptar l'edifici a les noves necessitats operatives de la Policia Nacional i ho convertirà en una comissaria més funcional, confortable, segura/segura i sostenible.

 

El nou edifici, auster i sostenible que entona amb l'entorn, garantirà l'accessibilitat universal per als vianants. La seva rehabilitació consistirà en una nova distribució de la planta baixa per facilitar una major i millor atenció al ciutadà en les diferents unitats d'informació, documentació i denúncies. En el seu interior, el nou disseny i distribució de tots els espais de treball de les diferents unitats policials millorarà la il·luminació natural i la qualitat de l'ambient. 

 

A més, i seguint l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, la rehabilitació permetrà la reducció del consum energètic mitjançant l'ocupació d'instal·lacions altament eficients i un sistema de gestió integral de l'edifici. Per a això es procedirà a la incorporació de l'ús d'energies renovables amb la instal·lació de panells fotovoltaics i solars tèrmics para ACS, i a la reducció de la petjada de carboni mitjançant la substitució del gasoil per gas natural. Així mateix, el disseny de l'envolupant de l'edifici aconseguirà un Edifici de Consum d'Energia gairebé Nul (ECCN).

 

Major comissaria de districte d'Espanya 

 

L'edifici que alberga la comissaria de Centre va ser construït l'any 1940 i des de l'any 1944 és propietat de l'Estat. Al seu moment va arribar a ser seu de la Prefectura Superior de Madrid fins a la construcció de la seva actual ubicació en l'Avinguda del Doctor Federico Rubio i Galí, i també va acollir la comissaria de la Llatina fins a la reestructuració dels districtes per l'Ajuntament de Madrid finals dels anys 90.

 

El districte Centro és una comissaria dinàmica amb molta activitat policial en donar protecció a diversos barris -Universitat, Palacio, Corts, Justícia, Universitat i Sol- així com a emblemàtics edificis de Madrid i institucions més importants d'Espanya com el Palau Real, el Congrés dels Diputats, el Senat, el Consell General de Poder Judicial o l'Audiència Nacional. Durant els últims 10 anys ha tingut una plantilla mitjana de 550 agents amb un comissari i un Inspector-Cap operatiu en l'adreça. A més, cada any es formen aproximadament 100 policies en pràctiques que, sumats a la xifra mitjana, confirmen a Centre com la major comissaria de districte d'Espanya i una de les majors d'Europa.  

 

La prevenció de la Seguretat Ciutadana és a càrrec de les seves 380 policies destinats en el Grup Operatiu de Resposta anomenats FOCUS. I molt conscients de la repercussió que suposa qualsevol incidència al centre de Madrid, des de l'any 2002 estan en servei els FOCUS NIT per protegir l'oferta d'oci nocturn i hotelera del Centre que requereix d'una activitat policial constant. Igualment és reconeguda la incessant activitat del Grup de furts -antigament denominat Grup de carteristes- que, amb 25 anys d'història, ha engegat un pla de prevenció de furts amb vista a la volta del turisme internacional després de la pandèmia.