Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Agència Tributària i EUROPOL

Desarticulat un grup criminal internacional que introduïa grans quantitats de droga ocultes en blocs de formigó

Aquest nou modus operandi feia que la substancia estupefaent fos indetectable davant els controls portuaris

A l'organització, establerta a Espanya i Països Baixos, i vinculada al cartell mexicà dels Beltrán Leyva, se li ha intervingut la major quantitat de la història de “cristall meth” en una operació realitzada als Països Baixos

L'operació, duta a terme a Barcelona, Tarragona, Talavera de la Reina i València, a més d'en Països Baixos i Turquia, ha conclòs amb la detenció de 16 persones i el desmantellament de la principal via d'introducció d'aquestes substàncies a Europa a través del Port de Barcelona

Substancies estupefaents intervingudes

14/12/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal internacional establerta a Espanya i Països Baixos, i vinculada amb el cartell mexicà dels Beltrán Leyva, dedicada, presumptament, a la introducció de cocaïna i metanfetamina a Europa a través del Port de Barcelona.

Amb aquesta operació, la recerca de la qual s'ha perllongat al llarg de tres anys, s'ha aconseguit la major intervenció de la història de crystal meth, amb l'aprehensió d'un total de 2.549 quilograms de metanfetamina, 1.370 quilograms de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per a la producció d'estupefaents. L'operació, duta a terme a Barcelona, Tarragona, la localitat toledana de Talavera de la Reina i València, a més d'en Països Baixos i Turquia, ha conclòs amb la detenció de 16 persones.

Amb aquesta intervenció policial, es dona per desmantellada la principal via d'introducció a Europa d'aquestes substancies estupefaents a través del Port de Barcelona. Els responsables controlaven una nova forma per introduir la droga, que consistia a crear habitacles ocults en blocs de formigó, convertint-la en indetectable davant els controls portuaris. 

Primera fase: comença la recerca en 2017

Les recerques van començar en 2017 com a resultat dels fluxos d'informació i cooperació policial nacional i internacional sobre una empresa exportadora sospitosa de ser utilitzada pels cartells mexicans en la introducció d'ingents quantitats d'estupefaents en el continent europeu. D'aquesta manera, els agents van començar a monitorar una mercantil mexicana que podria estar introduint importants quantitats de substància estupefaent a Europa a través d'Espanya.

Aquesta empresa, situada a Mèxic, estaria a la disposició del cartell dels Beltrán Leyva, els qui, valent-se d'uns blocs tèrmics de formigó prefabricats destinats a la construcció, ocultaven en el seu interior la droga. Aprofitaven, d'aquesta forma, la infraestructura de les seves operacions de comerç internacional, provinents de Sud-amèrica i Centreamèrica, per copar el mercat europeu de substàncies estupefaents.

Les perquisicions suggerien que els cartells mexicans estaven tractant de “trencar” o “inundar” el mercat europeu de la famosa substancia estupefaent coneguda com crystal meth o metanfetamina. Aprofitant les històriques rutes de la cocaïna que dominaven, estaven plegant-se a un nou mercat incipient a Europa amb aquesta nova substància que ells mateixos elaboraven a les zones selváticas de Mèxic.

Fruit de la coordinació de les agències policials, es va tenir coneixement que l'any 2019, la Policia de Països Baixos va intervenir en un magatzem de Róterdam un total de 2.537 quilograms de metanfetamina pura (“crystal meth”). Continuant amb la recerca, es va poder detectar un magatzem en la localitat d'Utrecht, on s'emmagatzemava un total de 17.000 litres de productes químics per a la producció d'estupefaents. Aquestes substàncies provenien d'una empresa establerta a Espanya i encarregada d'introduir la droga per encàrrec del càrtel mexicà.

El seu mètode d'ocultació era pràcticament infalible. Per a això, utilitzaven blocs de formigó tèrmic cel·lular, als quals els practicaven un habitacle ocult en el seu interior, sent d'aquesta forma indetectables per a tot tipus de controls fronterers donada la fermesa i material del producte. En aquest context, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera van conjuminar esforços per controlar els moviments de l'empresa responsable d'aquestes partides, establerta a Mèxic i a Barcelona, i la qual utilitzava el port de la ciutat comtal per a les seves activitats comercials. Tot això estava coordinat per un ciutadà amb nacionalitat espanyola i mexicana establert a Espanya i que era, a més, el principal responsable del cartell mexicà al nostre país.

Una vegada que es van agrupar tots els indicis amb el suport de la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional, es va desenvolupar una recerca detallada sobre l'empresa importadora i els seus moviments a Espanya para, de forma coordinada amb les autoritats neerlandeses, s'aconseguís realitzar una acció conjunta que permetés la identificació de tots els actors implicats en aquesta operativa de narcotràfic internacional i la seva completa desarticulació.

Es va detectar com l'empresa exportadora al servei dels cartells de la droga mexicans, aprofitant la conjuntura sanitària existent per la crisi sanitària, i creient que els serveis policials espanyols dedicats a la lluita contra la criminalitat organitzada i el tráfico de drogues rebaixarien els seus esforços, va materialitzar l'enviament de dos nous contenidors al Port de Barcelona, on les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van detectar la seva entrada i van procedir a la seva inspecció.

Així, després de sortir del port mercant, van ser sotmesos a un seguiment discret per part dels agents fins a arribar a una nau industrial de la localitat barcelonina de Sant Boi de Llobregat, on van ser sotmesos a inspecció. Allí van comprovar els agents, després de realitzar perforacions sobre els mateixos, que en el seu interior venia oculta substancia estupefaent, trobant-se en dotze palés dels 36 transportats un total de 834 quilograms de cocaïna i dotze quilograms de metanfetamina.

Segona fase: nou enviament de contenidors

Continuant amb les gestions de recerca, es va detectar un nou enviament de contenidors marítims amb destinació Barcelona, per la qual cosa es va establir un ferri i permanent control sobre els mateixos amb l'objectiu d'identificar a altres persones o empreses que poguessin estar implicades en el seu alliberament, despatx duaner i corresponent recepció.

Finalment, les unitats actuantes van procedir a realitzar l'obertura dels dos nous contenidors marítims en el recinte portuari, els quals van sortir de Mèxic. En el seu interior es van trobar els mateixos blocs de formigó tèrmic, embalats amb la mateixa cinta blava i el mateix logotip corporatiu de l'empresa mexicana. Una vegada practicada una inspecció sobre el seu contingut, es va comprovar que a l'interior de varis d'ells es trobaven ocults múltiples paquets amb substàncies estupefaents en el seu interior, els quals, una vegada pesats, van llançar la quantitat de 536 quilograms de cocaïna.

Aquesta metodologia d'ocultació a l'interior dels blocs de formigó demostrava, novament, l'alta capacitat tècnica del cartell mexicà responsable de la introducció de la droga a Espanya, sent aquest mètode indetectable en els controls portuaris i requerint d'una gran complexitat i sofisticació tècnica per introduir la droga en el seu interior als moments previs a la fabricació dels blocs de formigó.

La conclusió d'aquesta segona fase va permetre que la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Vigilància Duanera i la Policia dels Països Baixos aprofundissin en el coneixement dels responsables mexicans de la introducció de la substancia estupefaent, així com altres persones que poguessin estar involucrades en aquesta operació, permetent desmantellar una via d'entrada de substància estupefaent dels cartells mexicans i aconseguint l'aprehensió final d'1.370 quilograms de cocaïna i 2.549 quilograms de metanfetamina.

Tercera fase: internacionalització dels registres

A continuació, els cossos policials d'Espanya i Països Baixos van començar a conjuminar esforços de forma coordinada amb EUROPOL per  desmantellar al complet l'organització. Quedava per desmantellar la part alta de l'organització criminal, que s'hauria refugiat en Països Baixos, on seguia controlant les seves inversions i el blanqueig de capitals provinent del tráfico de drogues.

Aquesta actuació vindria motivada per l'objectiu de copejar a l'organització criminal, que mantenia totes les seves propietats i guanys intactes en altres països. Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es van desplaçar a Països Baixos per recolzar als agents neerlandesos en els registres. De la mateixa manera, agents neerlandesos es van traslladar fins a Espanya. D'aquesta manera, es van practicar de forma simultània en tots dos països dotze registres, procedint-se a la detenció de vuit persones, una d'elles a Espanya i set en Països Baixos.

Els resultats finals d'aquesta explotació van permetre la intervenció i confiscació de tres immobles de luxe en Països Baixos, el bloqueig i intervenció de nou comptes bancaris i d'un total de vuit vehicles d'alta gamma.

Quarta fase: blanqueig a Espanya

A hores d'ara de l'operació, solament quedava pendent determinar l'estructura de blanqueig de capitals que l'organització criminal disposava a Espanya, havent quedat acreditada l'existència de nombrosos moviments bancaris amb origen o destinació a Mèxic per elevades quanties, que eren recepcionadas pels integrants del cartell dels Beltrán Leyva. Aquesta remissió de fons es realitzava mitjançant la col·laboració d'empresaris espanyols establerts a Talavera de la Reina i València, els qui havien dissenyat un complex entramat empresarial per blanquejar els fons obtinguts mitjançant el tráfico de drogues.

D'una banda, es legitimava la recepció dels blocs de formigó tèrmic que eren exportats des de Mèxic. Una vegada a Espanya, les empreses encarregades de recepcionarlos eren, al seu torn, les encarregades de donar-los sortida a aquells blocs de formigó que no portaven en el seu interior substancia estupefaent, contactant per a això amb empreses de construcció. Aquesta labor els resultava summament difícil per no tractar-se d'un material de construcció molt utilitzat en l'edificació espanyola.

Aquests empresaris s'encarregaven, a més, de donar cobertura a l'organització llogant propietats on emmagatzemar aquells blocs, principalment els que no contenien substancia estupefaent en el seu interior. D'aquesta forma, desvinculaven la seva estructura de blanqueig amb el tráfico de drogues, perquè en el cas que anessin intervinguts per part de la Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, no poguessin vincular-se els seus actius financers i cabals econòmics amb la il·legítima activitat desplegada pel cartell mexicà.

Per aquest motiu, a Madrid i Toledo es van localitzar grans quantitats de blocs de formigó que l'organització tenia emmagatzemats, sent igualment inspeccionats. Es tractava d'enviaments que realitzaven sense substàncies estupefaents, a fi de crear canals segurs/segurs d'importació. 

D'altra banda, la recerca per blanqueig de capitals va posar de manifest l'emmascarament de grans quantitats de diners procedents d'Unió dels Emirats Àrabs i Hong Kong, que es transferien a Mèxic utilitzant els comptes bancaris de les empreses espanyoles. Aquests fons, que amb tota probabilitat eren producte del tráfico d'estupefaents, eren ingressats en els comptes bancaris de les empreses investigades i introduïts en el sistema financer espanyol amb destinació Mèxic,  sense que s'hagi pogut concloure el seu origen mercantil.

Una vegada conclosa la recerca, es va disposar l'operatiu relatiu a la detenció d'aquestes persones i es van materialitzar tres diligències d'entrada i registre en les quals es va intervenir gran quantitat de documents incriminatorios i diversos efectes electrònics, així com quatre armes de foc llargues. Es va procedir a la detenció dels dos investigats.