“Blinda els teus perfils contra les fake news”, una ferramenta per a impedir que ens convertisquen en còmplices de la desinformació

La Policia Nacional presenta la primera guia per a evitar ser manipulats per les fake news

Cada internauta que reenvía estos missatges falsos sense contrastar-los contribuïx a generar alarmes innecessàries, desprestigiar la imatge d'una persona, una empresa o institució, o bé manipular les decisions dels ciutadans que tinguen accés a elles

Una guia amb cinc recomanacions senzilles a la disposició dels ciutadans que ens ajuda a saber quan ens trobem davant este tipus de notícies perquè puguem identificar-les abans de donar-los credibilitat i compartir-les

Esta campanya contra la desinformació també es difondrà a través dels perfils de la Policia Nacional en Instagram, Facebook, Youtube o Twitter

La Policia Nacional presenta la primera guia per a evitar ser manipulats per les fake news. Resum i Consells.

27/03/20

La Policia Nacional presenta la primera guia per a impedir ser manipulats per les fake news: “Blinda els teus perfils contra les fake news”, una ferramenta per a evitar ser còmplice de la desinformació. Es tracta d'una guia amb cinc recomanacions senzilles a la disposició dels ciutadans que ens ajuda a saber quan ens trobem davant este tipus de notícies perquè puguem identificar-les abans de donar-los credibilitat i compartir-les.

A Espanya, milions d'internautes utilitzen la Xarxa per a llegir notícies, no obstant açò les fake news o notícies falses poden suposar un verdader atac de desinformació. La falsedat d'estos missatges unida a la ràpida viralización que s'aconseguix amb la seua transmissió a través de les xarxes socials, pot generar alarmes innecessàries, desprestigiar la imatge d'una persona, una empresa o institució, o bé manipular les decisions dels ciutadans que tinguen accés a elles.

L'equip de Xarxes Socials de la Policia Nacional rep més de 200 missatges diaris a través dels seus perfils al que cal sumar més de 4.000 mencions al dia. D'altra banda, és des de 2014 el perfil policial més seguit del món en xarxes socials: tan sol en Facebook el compte d'@PoliciaNacional ja supera els 700.000 seguidors. El feedback que establix amb els ciutadans permet a estos agents comptar amb una font extra d'alertes per a la detecció de bulos i fake news.

Conscienciar sobre la responsabilitat en la viralización de fake news

La responsabilitat de la difusió d'estos missatges falsos és de tots. Cada internauta que reenvía este tipus de continguts contribuïx al seu viralización, amb tot el que açò comporta. Un dels objectius dels seus creadors és aconseguir una difusió àmplia i ràpida. Conscienciar als ciutadans sobre la importància de no participar en estes cadenes de desinformació és fonamental per a evitar ser víctimes de la seua manipulació.

Per a lluitar contra la desinformació i per a animar als ciutadans al fet que es blinden davant les fake news que puguen arribar als seus dispositius, la Policia Nacional ha elaborat una guia amb cinc senzilles pautes:

1. Coneix la font de la notícia: “googlear” els missatges ens pot donar una ràpida resposta sobre la fiabilitat del seu contingut. Pot tractar-se de notícies antigues, fets que s'han exagerat o pseudonoticias. Els perfils o comptes anònims a voltes són un indici que ens ha de fer desconfiar. En ocasions també pot tractar-se de robots; observant la seua activitat i els seus seguidors podràs reconéixer-los.

2. Contrasta la notícia: acudir a altres mitjans en els quals confies o a fonts oficials és la forma més ràpida d'aconseguir una segona opinió. Els enllaços a altres webs o fonts oficials inclosos en la notícia que justifiquen la informació reforcen la seua veracitat.

3. A voltes una imatge no val més que mil paraules: sobretot quan es tracta de pantallazos o imatges que s'usen descontextualizadas o fins i tot manipulades. Els programes de retoc fotogràfic i edició d'imatges són una ferramenta a la qual acudixen amb freqüència els creadors de fake news per l'aparença de realitat que poden aconseguir.

4. Identifica els patrocinis: recorda que, encara que la informació no puga considerar-se falsa estrictament, saber qui és l'emissor del missatge o patrocinador pot ajudar-te a esbrinar si es tracta d'una opinió o d'autèntica informació objectiva, podràs contextualitzar-ho i afavorir el pensament crític.

5. Davant el dubte sobre la seua veracitat, abstente de compartir-ho. No et convertisques en un peó dels creadors de fake news i evita que t'utilitzen per a difondre el seu fals missatge. Per molt alarmant que parega la notícia, abans pren-te uns segons per a pensar en si la seua reexpedició als teus contactes està justificat ¡Que el sentit comú siga també el més comú dels sentits!

Els ciutadans tindran a la seua disposició la guia “Blinda els teus perfils contra les fake news” en els perfils en Facebook, Instagram, Youtube o Twitter de la Policia Nacional.

¿#FakeNewsNoNews?