Operava en diversos països de la Unió Europea

Desarticulada una complexa trama que va defraudar més de 50 milions d'euros per impagament de l'IVA a Letònia

La investigació, dirigida per la Fiscalia Europea Delegada de Letònia, va revelar una trama de frau composta per un conglomerat d'empreses que operava des de 2018

La mercaderia es venia a un preu inferior de l'habitual del mercat i es distribuïa a través de diversos centres logístics a Estònia, Lituània, França, Alemanya i Espanya

05/12/24

Agents de la Policia Nacional, baix la direcció de la Fiscalia Europea Delegada de Letònia, han participat en la desarticulació una complexa trama que s'estima que va defraudar més de 50 milions d'euros en el sector dels components informàtics i electrònics a causa de l'impagament de l'IVA a Letònia. La investigació va revelar una trama de frau composta per un conglomerat d'empreses que operava des de 2018 i que distribuïa la mercaderia a un preu inferior de l'habitual del mercat a través de centres logístics a Estònia, Lituània, França, Alemanya i Espanya.

La investigació en el nostre país es va iniciar després del requeriment de la Fiscalia Europea, amb seu a Madrid, perquè es dugueren a terme gestions de localització de representants fiscals de les empreses estrangeres que realitzaven vendes en el nostre país. Els investigadors, a més de l'anterior procedixen al bloqueig de la citada mercaderia que les empreses distribuïen des de centres logístics d'Espanya.

 

Impagament de l'IVA mitjançant transaccions fictícies

 

El grup empresarial investigat, hauria aconseguit reduir la seua base imposable d'IVA declarant transaccions fictícies sobre béns i servicis, suposadament rebuts d'altres empreses, aconseguint vendre els productes a un preu inferior a l'habitual del mercat al no ingressar en la Hisenda Pública de Letònia la totalitat de l'IVA hagut de.

 

Les mercaderies, comprades al grup empresarial per empreses instrumentals s'enviaven directament a magatzems de centres logístics de diversos punts, entre ells el nostre país per a ser venuts a clients finals. Estes empreses no declaraven la venda de béns i no ingressaven l'IVA corresponent, evadint així el pagament d'impostos.

 

La quantitat defraudada, segons l'estimació de les autoritats de Letònia ascendix a més de 50 milions d'euros en el període que comprèn des de 2018 fins a 2024. En el nostre país, han sigut intervenuts 706 productes electrònics que estarien valorats en més de 140.000 euros.   

 

L'operació s'ha emmarcat en l'execució d'un “Action Day” en el qual, a més d'Espanya, han participat diversos països europeus recolzats per EUORPOL i EUROJUST –Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Eslovàquia, Estònia, França, Itàlia, Països Baixos, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia i la República Txeca-, i s'han dut a terme 32 detencions a Estònia, Letònia i Lituània.

 

Segons la investigació, els sospitosos van establir empreses en 15 Estats membres de la UE, actuant com a proveïdors legítims de productes electrònics i s'estima que van vendre més d'1.480 milions d'euros en dispositius electrònics per internet a clients situats en la Unió Europea, generant un perjuí a nivell europeu que aconseguiria els 297 milions d'euros en matèria d'IVA.