Detectades 73 víctimes i un perjuí econòmic de 125.000 euros

La Policía Nacional detiene a 15 personas dedicadas a la comisión de estafas bancarias

Els arrestats utilitzaven diverses modalitats per a cometre els il·lícits com ecommerce, l'estafa del fill en dificultats, spoofing o phishing

L'organització desmantellada estava situada a Sabadell i Terrasa, si bé, el seu àmbit d'actuació era tot el territori nacional

Els agents van dur a terme tres registres i van intervendre 46.000 euros en monedes virtuals, lingots d'or, rellotges d'alta gamma, una impressora per a produir targetes bancàries i més de 200 targetes SIM entre altres efectes

08/11/24

Agentes de la Policía Nacional han desarticulado una organización criminal dedicada, presuntamente, a la comisión de estafas bancarias. Los arrestos se han llevado a cabo en las localidades barcelonesas de Sabadell y Terrasa, si bien, su ámbito de actuación abarcaba todo el territorio nacional. Han sido realizadas tres entradas y registros y han sido detenidas 15 personas entre las que se encuentra el líder de la organización que, presuntamente, actuaba como “hacker”.

La investigació va començar l'any 2023 després d'una denúncia interposada per una entitat financera que va identificar com un dels seus clients estava patint un perjuí econòmic per un ús no autoritzat de les seues targetes bancàries.

Després de diverses gestions, els agents van detectar un primer modus operandi que consistia en l'ús de ferramentes programari per a realitzar telefonades a les víctimes, mitjançant la suplantació de números de telèfon, tractant de guanyar-se la seua confiança per a més tard buidar els seus comptes (tècnica coneguda com spoofing). Posteriorment es va poder identificar que l'organització criminal buscava noves formes de cometre estafes, utilitzant altres modus operandi com el phishing bancari i l'estafa del fill en dificultats.

Els ciberdelinqüents comptaven amb diverses mesures dins de l'organització criminal per a garantir l'anonimat de les seues activitats delictives, destacant que les comunicacions entre els seus membres es realitzaven mitjançant xats privats de xarxes socials i aplicacions de missatgeria instantània.

L'organització mantenia un complex aparell financer que incloïa una xarxa de mules de diners distribuïdes per tot el territori nacional. Les mules posaven a la disposició de l'organització els seus propis comptes bancaris per a rebre transferències fraudulentes obtenint a canvi una recompensa de 20 euros, realitzant el reintegrament dels diners el més ràpid possible per a dificultar el rastreig i donar-li una aparença legal, aconseguint d'esta forma blanquejar els diners fraudulents.

 

Els ciberdelinqüents falsificaven receptes mèdiques per a obtindre ansiolíticos i antidepressius

 

Durant les entrades i registres realitzats també es va descobrir que l'organització es dedicava, presumptament, a traficar amb substàncies estupefaents, disposant en els seus domicilis d'utensilis per a l'elaboració, processament i adulteració de les mateixes. Els ciberdelinqüents falsificaven receptes mèdiques per a obtindre fàrmacs ansiolíticos i antidepressius. La informació oposada en els dispositius intervenuts mostra que també falsificaven moneda legal i per a açò disposaven d'alguns dels elements de seguretat que utilitzen els bitllets de curs de curs legal.

Esta organització ha ocasionat de moment un perjuí econòmic de 125.000 euros comptant amb un total de 73 víctimes. L'operació ha conclòs amb la intervenció de diverses armes blanques, dos bàscules de precisió, lingots d'or, rellotges d'alta gamma, 46.000 euros en criptomonedas, 32 telèfons mòbils, una impressora per a la producció de targetes bancàries juntament amb documentació personal falsa, més de 200 targetes SIM  i quatre segells automàtics de metges col·legiats al costat de receptes medicas falsificades. A més, els investigadors han aconseguit que es bloquejaren 49 comptes bancaris de l'organització.