Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal que importava cocaïna oculta en contenidors aeris amb fruita procedents d'Equador

S'han confiscat 165 quilograms de cocaïna que venia camuflada entre fruita coneguda com la “fruita del drac”, i han sigut intervenuts 1.250 euros en efectiu, set telèfons mòbils i dos vehicles

Han sigut detingudes cinc persones, les quals pertanyien a una organització criminal internacional dedicada al narcotràfic de cocaïna que importaven en contenidors aeris

27/09/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i en col·laboració amb la Policia Nacional d'Equador, han desarticulat una organització criminal internacional dedicada a la importació de cocaïna a través de contenidors aeris procedents d'Equador. S'han confiscat 165 quilograms de cocaïna, han sigut intervenuts 1.250 euros en efectiu, set telèfons mòbils i dos vehicles. Han sigut detingudes cinc persones, les quals pertanyien a una organització criminal internacional dedicada presumptament al narcotràfic de cocaïna que importaven en contenidors aeris de fruita del drac.

La investigació es va iniciar a l'agost de 2024, quan es va rebre la informació que una organització criminal pretenia enviar un carregament de cocaïna a través de contenidors aeris que contenien la fruita coneguda com a fruita del drac. Per a açò, l'organització comptava amb una xarxa empresarial que simulava el comerç lícit de fruita, la qual exportava des d'Equador en contenidors amb destinació a Espanya, on es descarregava i es distribuïa pel país i la resta d'Europa.

 

Les perquisicions policials van permetre identificar un d'estos enviaments de tres contenidors amb la fruita originària d'Equador, en el qual l'organització havia introduït 165 quilograms de cocaïna ocults entre les caixes de la mercaderia.

 

Quan els contenidors van arribar a l'aeroport de Madrid, els integrants de l'organització van iniciar gestions per a intentar recuperar el carregament. Dos dels membres van acudir en un camió per a arreplegar la mercaderia, mentre altres tres vehicles controlaven la zona i escortaven el camió fins a una nau situada en la localitat madrilenya de Moralitat d'Enmig, on es trobaven esperant altres dos persones de l'organització.

 

Els investigats van tractar de fugir quan van ser sorpresos pels agents

 

Els investigats, davant la sospita d'un seguiment policial, van decidir no parar en la nau de Madrid i continuar el seu trajecte fins a Toledo. En el transcurs d'eixe trajecte es va desplegar un operatiu policial que va permetre interceptar el camió i arrestar als membres que es trobaven a bord. Al seu torn, els agents també van localitzar en l'interior de la nau a altres dos persones que davant la presència policial van tractar de fugir.

 

En l'interior de la nau va ser trobat tot el material disposat per a l'emmagatzematge del carregament de cocaïna, amb diverses caixes, cintes d'embalatge i motxilles, així com dos vehicles amb compartiments ocults en els quals amagaven la substancia estupefaent per a la seua distribució.

 

Després de la intervenció, els policies van continuar la investigació per a identificar a tots els membres de l'organització criminal que havien participat en el transport de la substancia estupefaent, finalitzant l'operació amb la detenció de cinc persones, de les quals quatre han ingressat a la presó, i s'han dictat dos ordes de detenció per a altres membres de la xarxa criminal que ha quedat desmantellada.