En les seues categories Periodisme i Valors Humans

La Policia Nacional resol els Premis Fundació Policia Espanyola 2024

L'entrega als guardonats es realitzarà el pròxim 1 d'octubre en l'auditori FIBES de Sevilla, amb motiu dels actes centrals de celebració del Dia de la Policia en la ciutat

20/09/24

La Policia Nacional ha resolt els Premis Fundació Policia Espanyola 2024 en les seues dos categories, “Periodisme” i “Valors Humans”. Els guardonats, per cadascuna de les seues modalitats rebran 6.000 euros i una estatueta, així com un diploma acreditatiu del premi. L'acte d'entrega de premis tindrà lloc el pròxim 1 d'octubre en l'auditori FIBES de Sevilla, emmarcat dins dels actes centrals de celebració del Dia de la Policia.

Premis de Periodisme

En la modalitat de Premsa Escrita i Digital, el premi s'ha concedit a Silvia Tubio Fernández pel seu reportatge titulat “Després de la pista dels esclaus del segle XXI en el camp sevillà”. Va ser publicat en el diari ABC de Sevilla i explica el treball que realitza el grup de la Unitat Central de Xarxes d'Immigració i Falsedats Documentals (UCRIF) de la Policia Nacional en la comissaria provincial de Sevilla, destinat a combatre les xarxes de tracta de persones.

El reportatge se centra en les víctimes d'explotació laboral, un vessant que sol tindre menys repercussió mediàtica que els casos de víctimes d'explotació sexual però que, no obstant açò, està tenint una elevada incidència.

En la categoria de radi, el jurat ha concedit el premi a Isabel Villar Hernández pel seu reportatge “L'os/os es tarda més a analitzar, les ungles són les grans oblidades”, publicat en el programa Hora 25 de la cadena Ser. Narra la labor que la Policia Científica exercix en grans catàstrofes per a identificar a les víctimes, com a incendis o grans accidents. Policies de la Comissaria General de la Policia Científica van informar a la periodista dels procediments per a la recollida de mostres en este tipus de desastres i la seua anàlisi posterior en el laboratori.

Finalment, i en la modalitat de Televisió, el jurat va acordar concedir el premi a la companyia Beta Entertainment Spain, S.L. pel programa titulat “Com Funciona Madrid-Policia Nacional”, emès en Telemadrid. El periodista Juan Ramón Lucas visibilitza la labor que duu a terme la Policia Nacional en la ciutat de Madrid per a preservar la seguretat de la ciutadania. Per a açò visita dependències policials com el Centre Intel·ligent de Comandament Comunicació i Control (CIMACC) i l'Oficina de Denúncies de la Comissaria de Policia Nacional del Districte Centre en el carrer Leganitos. També descobrix la presència de la Policia Nacional en les xarxes socials, la nova porta d'atac per a la delinqüència. Indaga en el treball de la Policia Científica amb la simulació d'un crim i dels TEDAX (Tècnic Especialista en Desactivació d'Artefactes Explosius) amb la desactivació d'una bomba. També acompanya als Radiopatrullas “Z” en una de les seues patrulles per la ciutat, col·labora en un entrenament amb la Unitat de Guies Canins de la Policia Nacional i dona a conéixer la història de Brutus, un gos policia jubilat. Finalment, viu una operació d'alt risc acompanyant a la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR).

Premie Valors Humans

En la categoria de Valors Humans, el jurat ha acordat concedir el premi ex aequo, d'una banda, als policies nacionals Iván Fuentes Gracia i Samuel de l'Arc Ferruz, destinats en la Prefectura Superior d'Aragó. El passat 10 de juny, el Centre Intel·ligent de Comandament Comunicació i Control (CIMACC), sobre les 14:10 hores va comissionar als agents perquè anaren al pont del Pilar de la ciutat de Saragossa, des d'on un ciutadà va cridar al 091 per a informar sobre una dona que acabava de caure al ric Ebre.

Els agents es van dirigir a la zona, en concret a la ribera del riu, des d'on van observar que la dona que es trobava amb dificultat per a mantindre's a flotació en l'aigua, per la qual cosa sense perdre-la de vista es van despullar de l'uniforme amb rapidesa i van nadar fins a ella sortejant diversos obstacles perillosos com a remolins, branques arrossegades pel corrent i pozas, aconseguint arribar fins a ella i arrossegar-la fins a la riba per a posar-la fora de perill.

Posteriorment, en arribar els bombers i l'ambulància, els sanitaris van procedir a assistir-la in situ para, a continuació, traslladar-la a l'hospital, ja que podria tindre vertebres afectades.

També se li ha atorgat el premi al ciutadà Julián García Antón, que amb la seua actuació va aconseguir que el nombre de víctimes mortals i de ferits anara menor durant el greu incendi que es va produir en un edifici de València el passat 22 de febrer.

Julián García, conserge de la finca, res més adonar-se/adonar-se de l'incendi va alertar porta per porta als veïns, a pesar de l'evident risc per a la seua integritat. Els va ser demanant que baixaren al carrer el més ràpid possible, a causa que l'incendi es va estendre amb tremenda celeritat per la resta de l'edifici i pel limítrof, que van quedar totalment destruïts.