A Alacant

La Policia Nacional desmantella un laboratori de fabricació de drogues de disseny ocult en un zulo d'una vivenda

Han sigut arrestades 10 persones com a presumptes responsables de l'organització criminal quatre de les quals van ser ingressades a la presó

S'ha confiscat una premsa hidràulica i una envasadora al buit de característiques industrials al costat de gran quantitat de productes químics i precursors per a la fabricació de substàncies estupefaents

El laboratori es trobava ocult en una habitació subterrània després d'una doble paret falsa d'una de les vivendes dels investigats

17/09/24

Agents de la Policia Nacional han desmantellat un laboratori de fabricació de substàncies estupefaents i ha detingut als 10 membres que componien l'organització criminal, com a presumptes responsables de l'entramat, els qui s'estarien dedicant a la fabricació i posterior distribució, a mitjana i gran escala, per tota la zona del Llevant espanyol, de diferents substancies estupefaents.

La investigació es va iniciar el passat mes de maig, quan els investigadors van detectar l'existència d'una organització criminal assentada en el Llevant dedicada a la distribució de substàncies estupefaents. Els agents van detectar que l'organització es dedicava també a la producció en un laboratori ocult en una vivenda, per la qual cosa es va iniciar una investigació que es duc a terme en dos fases.

Una bombona de butà per a ocultar la droga en la primera fase

En una primera fase, els agents, van aconseguir identificar a set persones relacionades amb l'entramat, sobre els qui es va disposar un operatiu de vigilàncies i seguiments discrets per a establir els seus nexes d'unió amb altres xarxes, així com per a situar els seus domicilis i possibles llocs d'emmagatzematge de les substàncies amb les quals traficaven.

Els agents, durant una de les vigilàncies, van aconseguir esbrinar un dels mitjans d'ocultació de la droga utilitzats per l'entramat; una bombona de butà manipulada, en l'interior del qual traslladaven la droga d'un lloc a un altre, recalcant els agents en les seues investigacions que esta bombona va arribar a ser transportada del domicili d'un dels principals investigats a un altre lloc per un altre dels detinguts en el seu vehicle.

Quant al perfil dels investigats, els agents, van destacar que guardaven fortes mesures de seguretat entre ells quan es desplaçaven d'un lloc a un altre, realitzant maniobres de conducció orientades a detectar un possible seguiment policial. De fet, es va arribar a observar com algun dels investigats realitzava contravigilancias a l'entorn de la vivenda del principal investigat amb la finalitat de detectar una possible presència policial. Les mesures de seguretat adoptades pels membres de l'organització va requerir la col·laboració d'efectius de la Policia Nacional d'altres províncies per a evitar ser detectats durant les seues vigilàncies.

Durant la investigació, els agents van detectar indicis suficients per a dur a terme la fase d'explotació de la primera part de l'operació, aconseguint així la detenció de set dels implicats i, després del registre de quatre vivendes, es va aconseguir la confiscació de diversa i variada quantitat de droga tal com; cocaïna, cocaïna rosa, denominada “tusi”, cristall i altres més, a més de 35.135 euros en efectiu.

Un laboratori i una premsa industrial ocults en un subterrani

Després d'esta primera fase, es va aconseguir localitzar el lloc on es produïa la droga que posteriorment distribuïen, i que es trobava en una vivenda situada en la localitat alacantina de Teulada, que suposadament regentava un home de nacionalitat belga, a qui també es venia investigant, juntament amb un altre individu de nacionalitat espanyola establit en la localitat de Benidorm.

D'esta manera, i davant la possibilitat que pogueren evadir-se de l'acció policial, els agents van realitzar un operatiu en el qual van interceptar i van detindre a un d'estos investigats, quan es disposava a abandonar la seua vivenda en companyia de la seua dona i a un altre home, a bord del seu vehicle.

La hipòtesi policial sobre un possible laboratori ocult, es va confirmar durant el registre de la vivenda de la localitat de Teulada. Els agents, van descobrir una habitació amagada després d'una doble paret en el subterrani del domicili i en l'interior del qual es trobava el laboratori d'elaboració de substàncies estupefaents, que estaria destinat principalment a la fabricació de drogues de disseny; speed, cristall i èxtasi entre unes altres.

Entre els útils trobats en el laboratori clandestí durant el registre, es va detectar una premsa hidràulica i una envasadora al buit de característiques industrials, amb les quals conclourien el procés de manipulació de les drogues fabricades.

D'altra banda, el laboratori comptava amb tot tipus d'útils de precisió destinats a l'elaboració de les anomenades drogues de disseny, inclosa  una gran quantitat de productes químics i precursors necessaris per a la seua fabricació, així com objectes deliberadament modificats a manera de “caletas” (objecte o amagatall utilitzat per a ocultar substancies estupefaents amb la finalitat de no ser detectades), menys voluminosos no obstant açò que la bombona de butà trobada amb anterioritat.

Quant a les substancies estupefaents confiscades durant les dos fases de l'operació, es van intervendre diferents tipus de drogues; 358 grams de droga “tusi” (metanfetamina), 223,78 grams de cocaïna, 294 grams de “cristall” (metanfetamina), 5,85 grams de speed, 35,75 grams de metanfetamina, a més de 3.199 grams de marihuana i 229 d'haixix.

Els investigadors van localitzar a més 24 quilos d'una substància en pols, i resta de productes químics intervenuts i necessaris per a la fabricació d'este tipus de drogues de disseny. Als arrestats se'ls considera presumptes responsables dels delictes contra la salut pública i pertinença a organització criminal.