Considerada la principal organització proveïdora de vehicles per al narcotràfic en la Costa del Sol, Cadis, Huelva i Sevilla

La Policia Nacional desarticula una organització que robava “a la carta” vehicles tot terreny d'alta gamma per a proveir a grups de narcotraficants

S'ha detingut a sis persones a Espanya a les quals se'ls atribuïxen un total de 46 robatoris de vehicles -13 d'ells han pogut ser recuperats- i s'han realitzat sis registres a Marbella i Ojén (Màlaga), La Zubia (Granada), Madrid i Carmona (Sevilla)

Els membres de l'organització localitzaven tot terrenys que compliren amb les especificacions requerides pels “clients”, els vigilaven i els instal·laven dispositius de geolocalització, així quan estos els demandaven acudien directament a la cerca del vehicle per a procedir al robatori

05/09/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització presumptament dedicada al robatori de vehicles tot terreny d'alta gamma per a proveir als grups de narcotraficants. S'ha detingut a sis persones a Espanya als quals se'ls atribuïxen un total de 46 robatoris de vehicles -13 d'ells ha pogut ser recuperats- i s'han realitzat sis registres a Marbella i Ojén (Màlaga), La Zubia (Granada), Madrid i Carmona (Sevilla). Els membres de l'organització, la principal proveïdora de vehicles per al narcotràfic en la Costa del Sol, Cadis, Huelva i Sevilla, localitzava tot terrenys que compliren amb les especificacions requerides pels “clients”. Els vigilaven i els instal·laven dispositius de geolocalització, així quan estos els demandaven acudien directament a la cerca del vehicle per a procedir al robatori. S'estima que el valor dels vehicles sostrets estaria entorn de/entorn dels 3.346.000 euros.

La investigació es va iniciar a l'octubre de 2023 quan es va detectar un notable increment del robatori de vehicles, especialment tot terrenys d'alta gamma, que eren sostrets tant en la via pública com en l'interior de garatges comunitaris i cases privades.

 

Fruit de les labors d'investigació realitzades en cadascuna de les sostracions, va poder detectar-se que després d'elles operava una organització criminal especialitzada en este tipus de robatoris, composta fonamentalment per ciutadans d'origen búlgar. Esta organització era ja coneguda pels investigadors, ja que la majoria dels seus membres havien sigut detinguts en anteriors operacions, la qual cosa els proporcionava alts coneixements de l'operativa policial, fet que dificultava la seua localització i detenció.

 

Robatori de cotxes a demanda

 

Els agents van esbrinar que la principal fi dels vehicles sostrets era la seua entrega a organitzacions i grups criminals dedicats al narcotràfic en la Costa del Sol, Camp de Gibraltar i resta de la província de Cadis, Huelva i Sevilla. A més, els investigadors van localitzar una casa de camp pertanyent a l'organització que funcionava com a centre logístic dels vehicles per al seu ocultamiento i últimes manipulacions i condicionaments, per a així ser entregats en òptimes condicions de funcionament i seguretat.

 

Els investigats localitzaven vehicles que compliren amb les especificacions requerides pels “clients”, els vigilaven i els instal·laven dispositius de geolocalització, així quan estos els demandaven acudien directament a la cerca del tot terreny per a procedir al robatori. Encara que la principal zona d'operacions era la Costa del Sol, els detinguts cometien la majoria de les sostracions a Màlaga i Madrid, on disposaven de vivendes que anaven canviant amb freqüència per a evitar ser detectats. A més, comptaven amb domicilis de seguretat, com un localitzat en La Zubia (Granada), on es van localitzar a més multitud d'efectes confiscats per a la comissió dels robatoris i documentació d'identitats falses. 

 

Com a resultat d'esta operació s'ha detingut a sis persones a Espanya i s'han realitzat sis entrades i registres a Marbella i Ojén (Màlaga), La Zubia (Granada), Madrid i Carmona (Sevilla). Se'ls atribuïxen un total de 46 robatoris de vehicles -13 d'ells han sigut recuperats- encara que es preveu que este nombre puga augmentar. A més, s'atribuïxen a este grup nou delictes de falsedat documental per la falsificació d'elements identificatius -plaques de matrícula i també bastidors en alguns casos- de sis dels vehicles investigats i recuperats i per dos falsedats de documentació d'identitat búlgara.

 

El dany econòmic causat pot estimar-se entorn de/entorn dels 3.346.000 €

 

El càlcul econòmic en relació al dany causat durant esta investigació, tenint en compte el valor econòmic dels vehicles sostrets - d'entre 70.000 € i 100.000 €- pot estimar-se entorn de/entorn dels 3.346.000 €. Si bé, tenint en compte també anteriors operacions policials en les quals es van aclarir els robatoris d'un total de 146 vehicles, la xifra acumulada que porta causant esta organització aconseguiria uns 9.820.000 €. S'han intervenut nombrosos telèfons mòbils, ordinadors, equips informàtics i electrònics per a la desactivació de sistemes d'alarma de vehicles, obertura i arrancada i per a la reprogramació i codificació de centraletes de vehicles i noves claus per a estos, multitud de claus verges codificades o llistes per a la seua codificació, ferramentes per al forzamiento i obertura de vehicles. També s'han intervenut inhibidors i detectors de freqüència i dispositius per a la geolocalització de vehicles a sostraure, diners, plaques de matrícules i documentacions d'identitat falses; a més d'haver-se confiscat una balisa lluminosa blava tipus policial.

 

Als integrants de l'organització delictiva investigada se'ls imputen delictes d'organització criminal, robatori de vehicles, falsedats documentals i tinença de substàncies estupefaents.