En col·laboració amb el servici duaner francés

La Policia Nacional deté a un home que transportava un suposat quadre de Leonardo da Vinci amb un permís d'exportació caducat

La pintura va ser intervenuda en el lloc fronterer de Modane (França) en l'interior d'un vehicle procedent d'Espanya i la destinació del qual era la ciutat italiana de Milà

L'arrestat portava un permís en el qual constava que el quadre estava valorat pel seu propietari en 1.300.000 euros

En el Museu Nacional del Prat es va dur a terme una anàlisi que va determinar que es tractava d'una imitació realitzada amb intenció fraudulenta

Foto1

13/08/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a un home que transportava un suposat quadre de Leonardo da Vinci amb un permís d'exportació caducat. L'arrestat va ser interceptat en el lloc fronterer de Modane (França) portant la pintura en l'interior del seu vehicle. En el permís d'exportació constava que estava valorada en 1.300.000 euros i que la seua destinació final era la ciutat italiana de Milà. El quadre va ser traslladat al Museu Nacional del Prado on es va dur a terme una anàlisi que va determinar que es tractava d'una imitació realitzada amb una possible intenció fraudulenta.

La investigació va començar en el mes de juliol de l'any 2022 quan els agents van rebre, a través dels canals de cooperació policial internacional, la informació que el servici duaner francés havia localitzat una obra pictòrica que estava sent exportada des d'Espanya. El quadre era transportat per un home amb destinació a la localitat italiana de Milà.

En el permís d'exportació de l'obra constava, conforme amb la catalogació realitzada pel sol·licitant i les dades per ell aportats, que havia sigut realitzada per Leonardo da Vinci, que el seu títol era “Retrat Giacomo Trivultio” i que el seu valor ascendiria a 1.300.000 euros.

Davant la possibilitat que es tractara d'un frau, els agents van comprovar a través del Ministeri de Cultura que el permís d'exportació era autèntic però estava caducat des de feia diversos mesos pel que es tractava d'una exportació il·legal. Per estos fets, un home va ser localitzat i detingut a Madrid com a presumpte autor d'un delicte de contraban.

L'anàlisi tècnica de l'obra va ser realitzat en el Museu Nacional del Prado

Posteriorment els policies de la Brigada de Patrimoni Històric van traslladar la pintura a Espanya des del lloc fronterer de li Perthus a França. Una vegada en el nostre país va ser depositat en el Museu Nacional del Prado on es va dur a terme la seua anàlisi i estudi tècnic. L'informe dels experts va arreplegar que l'obra es tractava d'una imitació dels models de retrats milanesos de finals del segle XV i principis del segle XVI i que havia sigut realitzat amb intenció fraudulenta probablement a principis del segle XX. D'esta manera, el seu valor econòmic era d'entre 3.000 i 5.000 euros i quedava completament descartada l'autoria de Leonardo o la de qualsevol dels artistes italians de la seua època.