Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària, en col·laboració amb l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau

Intervenudes a Alacant i Múrcia més de 280.000 fulles d'afaitar falsificades que s'anaven a introduir en el circuit comercial

Set detinguts i huit registres en instal·lacions i domicilis de l'organització, que importava el producte des de la Xina per a la seua distribució a Espanya i Itàlia

La xarxa donava a les seues compres l'aparença d'operacions comercials lícites i venia la mercaderia mitjançant empreses interposades a majoristes habituals dels productes genuïns

12/08/24

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària i en col·laboració amb l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), han intervenut a Alacant i Múrcia més de 280.000 fulles d'afaitar falsificades d'una coneguda marca que anaven a ser introduïdes en el circuit comercial. En el marc d'esta operació s'ha procedit a la detenció de set persones de nacionalitats espanyola i italiana i s'han dut a terme huit registres en instal·lacions i domicilis de l'organització responsable a Espanya i Itàlia, països on la xarxa criminal distribuïa la mercaderia a través de majoristes habituals dels productes genuïns que prèviament havia adquirit a la Xina.

Els productes intervenuts tenen un valor de mercat superior al milió d'euros i tenien per destinació les cadenes de subministrament legals, a les quals l'organització ocultava mitjançant una estructura d'empreses interposades que estaven adquirint productes falsificats.

La investigació s'inicia per part del Servici de Vigilància Duanera (SVA) de l'Agència Tributària a Alacant a partir d'informacions rebudes per l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) sobre una expedició de fulles d'afaitar d'una coneguda marca procedents de la Xina i que podrien ser falsificades, amb destinació a magatzems situats a Espanya i Itàlia.

Les actuacions realitzades per Vigilància Duanera d'Alacant, van permetre establir el ‘modus operandi' i els llocs d'emmagatzematge de l'organització criminal per a la distribució de fulles d'afaitar falsificades per tot el territori nacional.

Posteriorment, està investigació del SVA a Alacant va confluir amb una altra oberta per la UDEV Central de la Policia Nacional després d'una denúncia efectuada davant la Policia pels titulars de la marca registrada sobre esta mateixa organització. A partir d'eixe moment, tant l'OLAF, com a Vigilància Duanera, Policia Nacional i la Guàrdia de Finança d'Itàlia es van coordinar per a portar conjuntament la investigació.

Entrades i registres a Espanya i Itàlia

Les actuacions prèvies van culminar el passat 2 de juliol amb cinc entrades i registres en empreses, locals d'emmagatzematge i domicilis particulars d'Alacant, Múrcia i Barcelona, així com tres locals comercials i empreses amb seu en diferents localitats d'Itàlia. En tres magatzems d'Alacant i Múrcia es van intervendre un total de 266.656 fulles d'afaitar (66.664 packs de quatre fulles cadascun), que ja han sigut acreditades per la marca com a producte falsificat. Igualment, s'ha procedit a la intervenció d'un vehicle d'alta gamma registrat a nom d'una de les empreses de la trama delictiva.

En el context d'estos registres es va procedir a la detenció de set persones com a responsables d'estes activitats il·lícites –sis de nacionalitat espanyola i una italiana– a Alacant (4), Múrcia (2) i Barcelona (1), per presumptes delictes contra la propietat industrial, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Posteriorment, el passat 12 de juliol, una vegada finalitzades les primeres actuacions, es va detectar l'arribada a Alacant d'una nova expedició de fulles d'afaitar falses, que va anar també intervenuda i posada a disposició judicial. Es tractava en esta ocasió d'una expedició 14.400 fulles d'afaitar (4.800 packs de tres fulles cadascun) i, a més, en esta ocasió, l'expedició incloïa 3.960 unitats de recanvis de raspalls dentals, que, en tots dos casos, van ser identificats pels titulars de les respectives marques com a mercaderies falsificades.

El total de mercaderies falsificades intervenudes a Espanya és el següent:

 

-          281.056 fulles d'afaitar

-          3.960 recanvis de raspalls dentals

 

D'altra banda, l'Oficina Europea de lluita contra el Frau (OLAF), ha comunicat, que, dins d'esta mateixa investigació, en altres països de la Unió Europea (Alemanya, Holanda, Grècia i Itàlia), s'han intervenut també un total de 644.240 fulles d'afaitar falsificades.

En relació amb l'OLAF la investigació es va iniciar després de rebre intel·ligència sobre una organització dedicada a la introducció de fulles falsificades en la UE procedents de la Xina. L'OLAF va realitzar el seguiment dels enviaments sospitosos, identificant a les empreses destinatàries a nivell de la Unió Europea, comunicant les informacions obtingudes als països involucrats i actuant així mateix en la coordinació de les investigacions que s'han dut a terme en relació amb este cas.

Estructura de societats interposades

Les compres es realitzaven directament a l'empresa subministradora de la Xina utilitzant mitjans telemàtics. El preu pactat per la venda s'enviava per SWIFT bancari des d'Espanya o Itàlia a la Xina, donant l'aparença d'una operació comercial regular.

La mercaderia es remetia per l'exportador xinés declarant com a lloc de destinació emmagatzemes (trasters) llogats per la principal persona responsable de l'activitat il·lícita, utilitzant empreses interposades com a destinatàries.

A partir de la recepció en els trasters, les mercaderies falsificades s'enviaven a empreses majoristes d'este tipus de productes localitzades a Espanya i Itàlia. Els majoristes, al seu torn, venien la mercaderia a clients habituals dels productes genuïns, que desconeixien que es tractava de falsificacions.

D'esta forma, la mercaderia arribava al consumidor final, que l'adquiria en establiments del ram sense advertir que es tractava de productes falsificats, atés que el seu aspecte exterior era idèntic al del producte genuí d'esta marca venut en el circuit regular.

Risc per al consumidor i competència deslleial

L'activitat il·lícita d'organitzacions criminals com la investigada en la present operació perjudica al comprant intern de la UE, tant a nivell dels fabricants legals titulars de les marques genuïnes, per la competència deslleial i la pèrdua de xifra de negoci que implica la distribució a consum de productes falsificats de les seues marques, com també als consumidors, que paguen preus que no es corresponen amb la qualitat real dels productes en ser estos falsificats.

De les presents actuacions s'ha fet càrrec el Jutjat d'Instrucció 6 d'Alacant. Les investigacions continuen i no es descarta que es produïsquen noves detencions en l'àmbit internacional.