Operació de la Policia Nacional amb la col·laboració d'EUROPOL i l'agència de seguretat Homeland Security Investigations d'EUA

Desarticulada una organització criminal internacional dedicada a l'afavoriment de la immigració irregular i falsedat documental

Han sigut detingudes un total de 77 persones, entre els quals es troben els sis principals capitosts de l'organització -assentada a Espanya i Itàlia amb col·laboradors a Líbia, Bolívia i Mèxic-, que han ingressat a la presó

Durant el dispositiu, en el qual han participat més de 200 agents en diferents províncies espanyoles, s'han realitzat 10 registres en domicilis i agències de viatges, i s'han confiscat més de 500.000 euros en efectiu

08/08/24

Agentes de la Policía Nacional, con la colaboración de EUROPOL y la agencia de seguridad estadounidense Homeland Security Investigations, han desarticulado una organización criminal internacional presuntamente dedicada al favorecimiento de la inmigración irregular y falsedad documental. Han sido detenidas 77 personas en la provincias de Barcelona (32), Madrid (9), Vizcaya (5), Murcia (2), Málaga (2), Granada (1), Valencia (1), Islas Baleares (5), Cantabria (1), Zaragoza (17), Bilbao (2), entre los que se encuentran los seis líderes de la organización, que han ingresado en prisión. En el operativo han participado más de 200 agentes de diferentes provincias de España, se han realizado más de 10 registros en domicilios y agencias de viaje, y se han incautado más de 500.00 euros en efectivo. La organización estaba asentada en España e Italia y contaban con colaboradores en Libia, Bolivia y México.

La investigació, que es va iniciar l'any 2022, va tindre el seu origen en la detecció per part dels agents d'un notable increment del flux d'immigració il·legal per part de ciutadans d'origen indi i la utilització d'Espanya com a país de pas cap a Mèxic, amb l'objectiu de dirigir-se a Estats Units o Canadà.

Amb eixe punt de partida, i gràcies a les nombroses perquisicions realitzades, els investigadors van poder determinar l'existència d'una organització criminal de caràcter internacional, assentada principalment a Espanya -Barcelona, Madrid i Bilbao- i a Itàlia, amb col·laboradors a Líbia, Bolívia i Mèxic, que  comptava amb dos ramificacions independents però directament relacionades i gestionades pels principals investigats. Una d'elles es dedicada a l'afavoriment de la immigració il·legal de ciutadans d'origen indi-pakistanés des de la Índia, passant per Itàlia i Espanya, i amb destinació final Estats Units o Canadà. L'altra branca estava dedicada a l'afavoriment de la immigració il·legal de ciutadans d'origen bolivià en el nostre país.

Trànsit de migrants indis

La facció de l'organització centrada en la immigració il·legal de ciutadans d'origen indi duia a terme de forma coordinada cadascuna de les diferents etapes del periple realitzat pels migrants. L'activitat delictiva tenia el seu inici en la captació dels ciutadans en el seu país d'origen, des d'on eren traslladats amb avió fins a Bahréin i des d'allí fins a Egipte per a finalitzar el seu viatge a Líbia. L'organització s'encarregava de proporcionar-los els visats falsos per al pas fronterer, així com els allotjaments en les diferents ciutats de pas. Una vegada a Líbia, eren embarcats en pasteres amb més de 130 persones fins a la illa de Lampedusa (Itàlia), suportant trajectes de 28 hores, sense aigua i sense menjar.

Una vegada traslladats a la península italiana, l'organització criminal els allotjava  en la ciutat de Torí, fins al seu trasllat aeri a Saragossa o Barcelona, viatge en el qual utilitzaven passaports falsos o de terceres persones mitjançant el mètode “lookalike”, pel qual se suplanta la identitat d'una persona amb la qual es guarda semblant físic.

A Espanya, les agències de viatges regentades pels capitosts de l'organització s'encarregaven de facilitar als migrants tot el necessari per a la continuació del seu viatge fins a diferents ciutats de Mèxic. Allí eren captats per les màfies que operen en la frontera amb Estats Units, denominats “coiots”, que procedien a la seua introducció en el país nord-americà com a punt final de la seua travessia.

De Bolívia a Espanya

La facció de l'organització especialitzada en la immigració il·legal de ciutadans bolivians comptava amb una estructura piramidal perfectament dissenyada amb una xarxa de col·laboradors en dos nivells, passadors i personal de logística, que es trobaven situats a Espanya, Bolívia, Turquia i Egipte.

Esta branca comptava amb captadors i agències de viatge a Bolívia, que en col·laboració amb les agències situades a Espanya, s'encarregaven d'organitzar el viatge dels migrants des de Bolívia fins a Istanbul (Turquia) o el Caire (Egipte). En eixos països eren allotjats en hotels fins que l'organització els feia arribar passaports espanyols de ciutadans nacionalitzats d'origen bolivià que cooperaven amb l'organització investigada. Amb eixos passaports els migrants viatjaven a Madrid o Barcelona passant el control fronterer fent-se passar pels seus verdaders titulars, tot açò a canvi de quantitats que oscil·laven entre 8.000 i 10.000 euros.

Durant l'operació policial, en la qual han participat més de 200 agents, s'han realitzat 10 registres en domicilis i agències de viatge a Catalunya, en els quals s'ha confiscat 517.335 euros en efectiu, 11 passaports i diversa documentació rellevant per a la investigació.

La investigació seguix oberta i la col·laboració de l'Oficina Central d'Operativa Documental -PUNT ATENES- ha resultat essencial per a l'èxit de la mateixa.

El Punt Atenes

Dins de la Unitat Central Contra Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals es troba el PUNT ATENES, que actua com “call center” per a la realització de consultes ràpides per part de qualsevol agent de la Policia Nacional, que en el transcurs de les seues actuacions, detecte documents amb indicis de falsificació o de dubtosa autenticitat. En cas positiu, els agents del Punt Atenes realitzaran en un termini màxim de 10 minuts un Informe Tècnic amb firma digital, que serà remès al correu electrònic de la Comissaria o Unitat policial dels actuantes. D'esta manera es dona una resposta eficaç i ràpida a possibles dubtes que es tinguen sobre la veracitat de documents d'identitat, viatge o de conduir lligats a la immigració irregular.