Operació conjunta de la Policia Nacional i EUROPOL

Desarticulada una organització criminal itinerant de carteristes i detingudes 17 persones del mateix clan familiar en diferents províncies espanyoles

Els membres de l'organització –assentats a Madrid i València- realitzaven “campanyes delictives” de manera reiterada a Andalusia, i tenien previst viatjar a París aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics

Els investigats, que també cometien delictes d'estafa i robatoris amb violència i intimidació si la víctima es resistia al furt, portaven documentació falsa i usaven diferents identitats per a dificultar la seua identificació

L'activitat criminal era dirigida i controlada per hòmens, i estos obligaven a les dones de l'entramat a cometre els robatoris utilitzant violència i amenaces en alguns casos

L'operació ha sigut coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat Central d'Instrucció nº 6 de l'Audiència Nacional

07/08/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat Central d'Instrucció nº 6 de l'Audiència Nacional, han desarticulat una organització criminal itinerant de carteristes i han detingut a 17 persones, pertanyents al mateix clan familiar, en diferents províncies espanyoles. Els membres de l'organització –assentats a Madrid i València- realitzaven “campanyes delictives” de manera reiterada a Andalusia i tenien previst viatjar a París aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics.

Els investigats, que també cometien delictes d'estafa i robatoris amb violència i intimidació si la víctima es resistia al furt, portaven documentació falsa i usaven diferents identitats per a dificultar la seua identificació. L'activitat criminal era dirigida i controlada per hòmens, els qui obligaven a les dones de l'entramat a realitzar la comissió material dels robatoris, arribant a utilitzar violència i amenaces en alguns casos.

La investigació es va iniciar quan els agents van detectar l'existència d'una organització criminal, d'origen bosnià, presumptament dedicada a la comissió de delictes contra el patrimoni. Les primeres perquisicions van acreditar que es tractava d'un grup perfectament estructurat, assentat en les províncies de Madrid i València, els membres de les quals pertanyien a un mateix clan familiar. Així mateix, els agents van comprovar que l'organització tenia un marcat caràcter itinerant, desplaçant-se de manera reiterada a Andalusia on realitzaven “campanyes delictives”, i fins i tot tenint previst viatjar a París aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics.

Els hòmens de l'entramat, que dirigien i controlaven l'activitat criminal, obligaven baix violència i amenaces a les dones a cometre els furts

Els fets delictius, principalment furts a turistes estrangers, eren perpetrats per dones de l'organització l'activitat de la qual dirigien i controlaven els hòmens de la mateixa, arribant a obligar-les amb amenaces i fins i tot utilitzant la violència a cometre els il·lícits. En alguns casos, a més, les portaven de forma il·legal al nostre país amb la finalitat de sotmetre-les i controlar-les.

D'altra banda, els hòmens de l'entramat eren els responsables de rebre el producte dels robatoris i de realitzar les transaccions econòmiques necessàries per a traslladar els fons fora d'Espanya, principalment a França, Bòsnia i Hercegovina i Itàlia. Estos també s'encarregaven de blanquejar el producte econòmic a través del conegut “pitufeo”, que consistix a utilitzar moltes persones fent transferències bancàries xicotetes a diferents comptes bancaris de persones físiques o jurídiques.

Així mateix, la investigació ha evidenciat que els arrestats també cometien delictes d'estafa, utilitzant les targetes de crèdit sostretes, i fins i tot robatoris amb violència i intimidació si la víctima es resistia al furt.

Ocupaven vivendes i utilitzaven documentació falsa per a dificultar la seua identificació

Els investigats ocupaven vivendes en les quals residien els graons intermedis de l'organització així com les dones que cometien els furts. Açò entorpia la seua localització i, a més de l'estalvi econòmic que els suposava, els permetia canviar de centre d'operacions quan fóra necessari. D'altra banda, els investigats portaven documentació falsa i utilitzaven diferents identitats para dificulta la seua identificació. A més, cap d'ells tenia mitjans de vida coneguts o declarats al seu nom.

Donada la complexitat de la investigació, s'ha comptat amb especialistes d'EUROPOL, que han donat suport als agents analitzant uns altres possibles vincles que els arrestats pogueren tindre a Europa i/o amb caràcter internacional.

17 detinguts i 6 registres a Madrid i València

L'operació ha finalitzat amb 17 persones detingudes -per la presumpta comissió dels delictes de pertinença a organització criminal, delictes patrimonials (furt i estafa), blanqueig de capitals, falsedat documental, usurpació de béns immobles i tracta d'éssers humans- i la pràctica de 6 registres en la ciutat de Madrid i la província de València.

Com a resultat dels registres, els agents han intervenut nombrós material que acredita l'activitat delictiva investigada, així com dos vehicles d'alta gamma i gran quantitat de diners en efectiu fraccionat -prop de 10.000 euros i divisa estrangera, concretament pesos colombians, corones sueques i rupies índies-. També han confiscat factures de venda de joieria en cases de compravenda i en establiments de venda de productes de segona mà. Finalment, han bloquejat 13 comptes bancaris en diferents entitats financeres.