Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Desmantellada una organització criminal internacional dedicada a la venda il·legal de pastilles adelgazantes

En la seua composició contenien un derivat anfetamínico i eren comercialitzades baix l'aparença de complement alimentós

Un total de 20 persones han sigut arrestades, les quals utilitzaven xarxes socials i pàgines web per a contactar de manera anònima amb potencials clients

En els quatre registres realitzats s'ha intervenut -a més de substància estupefaent- un arma, més de 500.000 pastilles i 200.000 euros

06/08/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Guàrdia Civil i Agència Tributària, han desmantellat una organització criminal internacional dedicada a la venda il·legal de pastilles adelgazantes que contenien un derivat anfetamínico. Els 20 integrants arrestats utilitzaven xarxes socials i pàgines web per a contactar amb potencials clients i comercialitzar els comprimits baix l'aparença d'un complement alimentós. En els quatre registres realitzats han sigut intervenudes més de 500.000 pastilles i 200.000 euros en efectiu, a més d'un arma de foc i substancia estupefaent.

La investigació es va iniciar al febrer del present any quan els agents van ser alertats per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris ja que havien descobert, en unes pastilles adelgazantes, un compost anfetamínico que podria causar un greu risc per a la salut. Així mateix, els agents van detectar l'existència de diverses denúncies interposades per diferents persones que havien tingut problemes de salut pel consum d'estes pastilles.

Les perquisicions policials van permetre als investigadors conéixer de manera exhaustiva el funcionament de l'organització, aconseguint a més identificar a la totalitat dels membres que la conformaven. Així mateix, van esbrinar que els components utilitzaven les xarxes socials i pàgines web per a contactar amb potencials clients. Emparant-se en l'anonimat aportaven dades falses per a dificultar una possible acció policial.

Utilitzaven una clínica estètica com a centre d'operacions

Després d'identificar al presumpte responsable, els agents van localitzar el lloc que funcionava com a centre d'operacions de l'entramat, tractant-se d'una clínica estètica. Des d'allí es comunicaven amb els fabricants de les pastilles, que es trobaven situats a Turquia. Posteriorment, els facilitaven dades de persones vinculades amb l'organització criminal que s'encarregaven de l'adquisició i distribució de les pastilles.

Avançant amb la investigació, els agents van intervendre en l'Aeroport Adolfo Suárez – Madrid Barajas, quatre maletes que contenien en el seu interior més de 120 quilograms de productes cosmètics entre els quals es trobaven les pastilles adelgazantes.

A més, una de les líders de l'organització va denunciar que partix dels integrants,  mitjançant l'estafa del nazareno, li havien deixat un deute de 460.000 euros en la compra de productes cosmètics. Els agents van poder constatar així la relació existent entre la líder i la resta de membres de l'organització, així com la posterior escissió de l'entramat a causa d'estos fets.

Desarticulat l'entramat a Màlaga, Granada i Madrid

Finalment, després d'identificar l'estructura de l'organització, i davant el greu risc que suposava per a la salut de possibles consumidors, els agents van culminar la investigació amb la realització de quatre registres en les províncies de Màlaga, Granada i Madrid. En elles es van confiscar quasi 10 quilograms de substància estupefaent, un arma de foc, més de 500.000 pastilles, un vehicle d'alta gamma i 200.000 euros. A més, els agents van bloquejar 9 comptes bancaris i van detindre a 20 persones, que van ser posades a la disposició de l'autoritat judicial com a presumptes autores de delictes contra la salut pública, contra els consumidors, blanqueig de capitals, estafa i pertinença a organització criminal.