Van arribar a sostraure prop de 100.000 euros en un dels seus colps

La Policia Nacional desarticula un grup criminal itinerant especialitzat a furtar grans quantitats de diners en entitats bancàries

Han sigut detingudes cinc persones que formaven l'entramat criminal i que operaven en diferents províncies -Madrid, Almeria, La Rioja, Múrcia, Zamora i Guadalajara-

Realitzaven maniobres de distracció als empleats i clients de manera coordinada per a sostraure grans quantitats de diners després del mostrador

S'han dut a terme tres registres en domicilis de Madrid i València en els quals s'ha intervenut diners en efectiu, documentació i part de la vestimenta amb la qual cometien les seues accions

01/08/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal presumptament dedicat a furtar grans quantitats de diners en entitats bancàries. En un dels seus colps es van apoderar de prop de 100.000 euros. Han sigut detingudes cinc persones –a Madrid i València- que formaven l'entramat criminal i que operaven en diferents províncies –Madrid, Almeria, La Rioja, Múrcia, Zamora i Guadalajara-. En els tres registres, realitzats a Madrid i València, s'ha intervenut diners en efectiu, documentació i part de la vestimenta amb la qual cometien les seues accions.

La investigació es va iniciar el passat mes de gener quan es va tindre coneixement de l'existència d'un grup criminal itinerant que, pel que sembla, estava especialitzat en la comissió de furts al descuit de diners en efectiu en entitats bancàries.

Les perquisicions dels investigadors van permetre detectar que, determinades accions delictives comeses en entitats bancàries de diferents punts d'Espanya reunien un mateix patró. Un grup de persones se situava als voltants de la sucursal bancària seleccionada i realitzava tasques de vigilància coordinats entre ells. Posteriorment, obstaculitzen en acció altres membres de l'estructura criminal que accedien a l'interior de l'entitat.

Distraccions al caixer i clients per a apoderar-se de prop de 100.000 euros

Una vegada en l'interior de la sucursal duien a terme labors de distracció a empleats i clients, adoptant diferents rols, amb les quals aconseguien que les grans quantitats de diners que es pogueren estar manejant en l'entitat, bé en la caixa forta o darrere del mostrador d'atenció al públic, quedaran desateses. D'esta manera s'apropiaven dels diners en efectiu i fugien del lloc.

Les investigacions dels agents, amb la col·laboració d'EUROPOL i de les autoritats colombianes, van permetre identificar plenament als presumptes autors i a altres membres del grup criminal. A més van aconseguir detectar que diversos dels seus membres residien habitualment a Portugal i Regne Unit, viatjant a Espanya únicament per a cometre les accions delictives. Uns altres dels investigats residien a Madrid i s'encarregaven de proporcionar la logística necessària per a perpetrar els fets.

Una vegada identificats els presumptes autors, es va aconseguir acreditar la seua participació en quatre accions comeses en les ciutats d'Almeria, Guadalajara, Logronyo i Molina de Segura mitjançant la mateixa modalitat delictiva i es va organitzar un dispositiu que va permetre l'arrest de cinc integrants del grup criminal a Madrid (4) i València (1), ingressant a la presó provisional dos d'ells. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.