La Policia Nacional allibera a quatre víctimes d'explotació sexual que van ser enganyades per a treballar com a models

Han sigut detingudes set persones a Múrcia (4) i Benidorm (3) entre les quals es troben els dos capitosts de l'organització, un dels quals ha ingressat a la presó provisional

La investigació es va iniciar gràcies a una telefonada al 091 en la qual s'alertava que una de les víctimes, explotades sexualment les 24 hores del dia set dies a la setmana, es trobava reclosa en un pis de la capital murciana

15/07/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la tracta de dones i la seua explotació sexual en pisos prostíbul de Múrcia i Benidorm. Les víctimes, en la seua majoria d'origen colombià, eren captades amb falses ofertes de treball per a treballar com a models a Espanya, encara que acabaven sent prostituïdes les 24 hores del dia set dies a la setmana. S'ha aconseguit l'alliberament de quatre víctimes a Benidorm, i set persones han sigut detingudes a Múrcia (4) i Benidorm (3), entre les quals es troben els dos líders de l'organització, un dels quals ha ingressat a la presó provisional.

La investigació policial, que ha conclòs amb el desmantellament d'esta organització, va tindre el seu origen en una telefonada realitzada al telèfon 091 de la Policia Nacional que alertava de la situació d'una dona que es trobava reclosa en un pis de la ciutat de Múrcia on era obligada a prostituir-se. Les nombroses perquisicions iniciades a partir d'eixe moment, van permetre als agents detectar en la capital murciana la presència d'este grup criminal especialitzat en la tracta de dones i en la seua explotació sexual.

Falses ofertes de treball

L'entramat es nodria de dones vulnerables, en la seua majoria d'origen colombià, que travessaven situacions personals i econòmiques molt compromeses en el seu país d'origen. Aprofitant-se d'eixa vulnerabilitat, els explotadors captaven a les dones amb falses ofertes d'ocupació per a treballar com a model a Espanya o, en altres casos, amb propostes per a exercir la prostitució en condicions molt avantatjoses que finalment no es complien.

L'organització s'encarregava de proporcionar a les dones tot el necessari per a viatjar fins al nostre país, des dels bitllets d'avió fins a les  instruccions necessàries per a realitzar amb èxit l'encreuament de la frontera. A la seua arribada eren arreplegades i traslladades fins a algun dels pisos prostíbul que controlava l'entramat, on eren allotjades i forçades a exercir la prostitució fins a saldar el deute contret.

Condicions abusives

Les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia tots els dies de la setmana i eren obligades a consumir drogues i a realitzar servicis sense usar preservatiu. A més estaven sotmeses a un ferri control a través de càmeres de video vigilància i si desitjaven eixir al carrer, havien de fer-ho acompanyades i amb autorització prèvia dels explotadors.

L'organització  criminal estava liderada i dirigida per una parella que s'erigien com els màxims responsables de les diferents activitats del grup, des de la captació de víctimes i el finançament de viatges, fins a la compra dels immobles i la imposició de les condicions d'explotació. Baix els seus ordes existia un grup de col·laboradors que s'encarregaven de dur a terme altres tasques especifiques i necessàries per al bon funcionament de l'entramat, com la “mami” encarregada del control dels prostíbuls o el conductor que traslladava a les dones d'un pis a un altre.

Al llarg de la investigació, els agents també han pogut constatar que el grup criminal es dedicava a la venda als seus clients de diverses substancies estupefaents –cocaïna, “tusi” i marihuana- així com de medicaments per a la disfunció eréctil.   

Durant l'operació policial s'ha dut a terme el registre de quatre domicilis i la inspecció de dos prostíbuls a Múrcia i Benidorm, en els quals s'ha intervenut 7.970 euros en efectiu, 2,4 grams de “tusi”, dos turismes i una motocicleta, diversos dispositius electrònics i nombrosa documentació rellevant per a la investigació.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica