Delictes contra la comunitat internacional

La Policia Nacional deté a un ciutadà espanyol per la seua presumpta implicació en el trànsit de diamants de sang

La detenció s'ha dut a terme en la província de Màlaga on s'ha realitzat també el registre d'una àmplia finca

L'ara detingut va ser el responsable d'una trama empresarial que hauria facilitat la circulació i blanqueig de diamants obtinguts en condicions esclavistes pel Front Revolucionari Unificat (milícia paramilitar de Sierra Leone)

Els agents van ser comissionats per l'autoritat judicial per a la investigació d'este fet delictiu després d'una querella interposada per part d'una víctima civil que va treballar com a esclau en una de les mines a Sierra Leone

05/07/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Màlaga a un ciutadà espanyol presumptament relacionat amb el contraban de diamants de sang. Estos diamants eren obtinguts per milícies paramilitars que esclavitzaven a civils, dels quals se servien com a mà d'obra en les mines de Sierra Leone. El detingut va ser dissenyador i coordinador d'una trama empresarial que hauria permès el blanqueig i la posterior circulació il·legal dels diamants de sang a Europa. Segons els investigadors el detingut amb la seua activitat hauria finançat directament al capdavant Revolucionat Unificat (RUF), sustentant així la seua lluita en la Guerra Civil.

La investigació es va iniciar en el passat any 2020 després de la presentació d'una querella per part d'una víctima civil que hauria treballat com a esclau en una de les mines dirigides per la milícia paramilitar (Front Revolucionari Unit). Després de les oportunes perquisicions policials, en les quals s'ha comptat amb un ampli suport de la comunitat internacional a nivell policial i judicial, es va constatar que l'ara detingut va ser emprat d'una mercantil que s'hauria lucrat amb l'activitat il·legal relacionada amb els diamants de sang.

Blanqueig de diamants ocultant el seu origen

L'arrestat va dissenyar i va supervisar en la dècada dels 90 les accions de tot un entramat empresarial amb seus en diferents llocs com a Libèria, i dedicades suposadament a l'extracció, comercialització i exportació de diamants. Els diamants de sang obtinguts a Sierra Leone eren blanquejats baix este entramat com a suposats diamants obtinguts de forma legal en el país veí, Libèria.

Després de l'obtenció il·legal d'estes pedres precioses, extretes principalment en les mines de Kono i Boedu, mines controlades per xiquets soldats del Front Revolucionari Unificat, els diamants s'entregaven a una de les filials de l'entramat empresarial a Libèria. L'entrega era realitzada per militars de la milícia, la qual trobava amb esta venda la seua forma de finançament de la guerra. Segons els investigadors l'arrestat hauria participat directament en la compra presencial d'estos diamants, coincidint així amb militars del RUF els qui li feien directament l'entrega. Una vegada ocultat l'origen real de l'extracció i ja blanquejats els diamants com a pedres extretes de forma legal a Libèria, estos eren venuts principalment a una empresa belga qui els introduïa finalment en el mercat europeu.

La Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional té entre les seues funcions la investigació de delictes de lesa humanitat, crims de guerra i genocidi, és per açò que després de l'oportuna investigació i tenint constància de l'arribada d'esta persona a territori espanyol, en la nit del passat dimarts van procedir la seua detenció en l'Aeroport de Màlaga, el detingut viatjava des de Brasil on residia des de 2007. La col·laboració de la Policia Federal brasilera ha sigut indispensable per al desenvolupament de la investigació, fet que posa de manifest la bona cooperació internacional a nivell policial.

Després de l'oportú dispositiu de seguretat que va finalitzar amb la detenció d'este ciutadà espanyol, es va procedir al registre d'una àmplia finca a Màlaga, residència d'estiu del detingut. Fruit d'este registre els agents van confiscar documentació i dispositius electrònics d'interés per a la investigació que estan sent ara analitzats.

En el dia d'ahir, l'arrestat va ser posat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número u de l'Audiència Nacional, que el seu titular va decretar el seu ingrés a la presó. 

L'operació que ha sigut realitzada per la Comissaria General d'Informació ha comptat amb la  col·laboració de les Brigada Provincial d'Informació de Màlaga, coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número u. A més la investigació ha comptat amb un ampli suport i col·laboració de la comunitat internacional.

Guerra Civil Sierra Leone

Entre els anys 1991 i 2002 va tindre lloc a Sierra Leone una cruenta guerra civil entre el Govern legítim i opositors armats, la guerra va deixar més de 70.000 persones mortes i 2,6 milions de desplaçats. El Tribunal Especial per a Sierra Leone (TESL) va condemnar a penes de presó a alguns dels responsables de cometre delictes de Lesa Humanitat i Crims de Guerra, constatant en sentència que una de les principals fonts de finançament de la guerra civil va ser el comerç de diamants extrets en mines obertes d'eixe país, en condicions d'esclavitud i utilitzant mà d'obra segrestada per les forces opositores. El Consell de Seguretat de l'ONU va declarar il·legal el comerç de diamants obtinguts en estes circumstàncies.