Hui, 12 de juny, és el Dia Mundial Contra la Falsificació i la Pirateria

La Policia Nacional lidera un Action Day en relació als delictes contra la propietat industrial

Esta operació liderada per Espanya, està emmarcada en l'EMPACT IP Crime, i ha comptat amb l'estreta participació d'organismes i autoritats de 18 països i les agències internacionals EUROPOL, EUIPO, OLAF i FRONTEX

Durant l'any 2023 s'ha detingut a 264 persones i s'han intervenut més de 13 milions de productes falsificats - dels quals 8 milions eren sabatilles i peces de vestir esportives, calçat, etiquetes, articles de cuir i altres articles relacionats amb la confecció- amb un valor de mercat de més de 120 milions d'euros

Les actuacions consistixen a coordinar els esforços a nivell nacional i internacional en la lluita contra les falsificacions, fomentant formacions, accions operatives i diferents operacions contra organitzacions criminals

12/06/24

Agents de la Policia Nacional han liderat un Action Day en relació als delictes contra la propietat industrial, les dades de la qual s'han publicat el 12 de juny, coincidint amb el Dia Mundial Contra la Falsificació i la Pirateria. En l'operació FAKE STAR II, emmarcada en l'EMPACT de Propietat Intel·lectual, han participat 18 països, així com quatre agències internacionals: EUROPOL, EUIPO, OLAF i FRONTEX.

L'objectiu principal d'esta operació, denominada Fake Star II, ha sigut la detecció de productes falsificats en tota Europa que infringien els drets de propietat industrial de marques de conegut prestigi. Les actuacions han consistit a coordinar els esforços a nivell nacional i internacional en la lluita contra les falsificacions, fomentant formacions, accions operatives i diferents operacions contra organitzacions criminals.

Coincidint amb el Dia Mundial Contra la Falsificació i la Pirateria, el dia 12 de juny s'han publicat els resultats de l'Acció Operativa Fake Star II, desenvolupada durant l'any 2023. En esta operació s'han detectat i confiscat més de 13 milions de productes falsificats, dels quals 8 milions eren  sabatilles i peces de vestir esportives, calçat, etiquetes, articles de cuir i altres articles relacionats amb la confecció. Les autoritats participants també van dur a terme 264 detencions per este delicte, el qual està relacionat amb altres tipologies delictives tals com a  delinqüència organitzada, el contraban, el frau i el blanqueig de capitals, entre unes altres. Els resultats de l'última edició han suposat un augment significatiu en la confiscació de productes falsificats en este sector, que va afectar a més de 500 marques, en comparació de la primera edició de 2022. Els productes intervenuts procedien en la seua majoria de països com la Xina i Turquia i no solament eren productes de luxe,  sinó també marques menys cares, però molt usades pel consumidor.

Baix el lideratge de la Policia Nacional

Esta acció, dirigida per la Policia Nacional d'Espanya i codirigida per la Policia de Grècia, ha comptat amb l'estreta participació d'organismes i autoritats de 18 països, tots ells coordinats per EUROPOL, amb vista a la celebració d'importants esdeveniments internacionals com són l'Eurocopa 2024 i els Jocs Olímpics i Paralímpics.

A Espanya s'han dut a terme diverses operacions contra la propietat industrial, com a Operació Victoria on s'han confiscat de 95.000 parells de sabatilles valorats en dos milions d'euros, juntament amb la detenció de set individus i el desmantellament de nou establiments de distribució de calçat esportiu falsificat a Madrid, Toledo i Elx.

També s'han dut a terme les operacions Ifach, Rinconada, Àsia, Cazalla, Roscó i Milano, consistents en la localització de magatzems, punts de venda i de distribució de productes falsos,  pertanyents majoritàriament al sector tèxtil, del calçat, a més d'accessoris com marroquinería, ulleres, rellotges. En elles s'han desenvolupat desenes d'inspeccions que han permès identificar centres de magatzem, distribució i punts de venda de tota la geografia espanyola.

En una altra operació, denominada Cinqué, els agents de la Policia Nacional van identificar als graons més alts de l'organització criminal que tenia com a objecte la  importació, distribució, emmagatzematge i venda de productes falsos, en tota la geografia espanyola a través de persones de nacionalitat senegalesa, mitjançant la venda ambulant coneguda com “top”manta .