En la província de Madrid

La Policia Nacional desarticula un grup criminal dedicat al robatori de vehicles i falsificació de matrícules per a cometre robatoris en empreses

Han sigut detinguts els huit integrants de la xarxa criminal i durant els registres s'han intervenut set armes de foc, una màquina per a encunyar matrícules i un centenar de “plaques netes”, entre altres efectes, que ocultaven en frigorífics enterrats en una finca rural

Se'ls atribuïx un total de 21 accions delictives entre les quals es troben un robatori en una nau d'Humanes (Madrid) de sabatilles esportives per valor de 600.000 euros i un altre d'oli i altres efectes en una empresa de Manises (València) per valor de més de 23.000 euros

06/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de vehicles i falsificació de matrícules per a cometre robatoris en empreses de Madrid, Segòvia i València. Han sigut detinguts els huit integrants de la xarxa criminal i durant els registres s'han intervenut set armes de foc, una màquina per a encunyar matrícules i un centenar de “plaques netes”, entre altres efectes, que ocultaven en frigorífics enterrats en una finca rural. Se'ls atribuïx un total de 21 accions delictives entre les quals es troben un robatori en una nau d'Humanes (Madrid) de sabatilles per valor de 600.000 euros i un altre d'oli i altres efectes en una empresa de Manises (València) per valor de més de 23.000 euros.

La investigació es va iniciar a la fi del passat mes de desembre després de cometre's un robatori amb força en un supermercat de la localitat madrilenya de Rivas – Vaciamadrid. Els agents van aconseguir relacionar este fet amb altres il·lícites comeses en les províncies de Segòvia i València, observant que en tots ells s'utilitzaven vehicles prèviament sostrets als quals s'havien substituït les plaques de matrícula originals per altres falses, confeccionades per ells mateixos, amb l'objecte de dificultar la labor policial.

Entre els fets més destacats que s'atribuïxen a este grup criminal destaca un robatori amb força comès/fideïcomès en una empresa de la localitat madrilenya d'Humanes (Madrid), el passat mes de març. En este cas, a través d'un forat practicat en el sostre, estos individus van aconseguir sostraure al voltant de 2.000 parells de sabatilles valorades en 600.000 euros. Així mateix, amb prou faenes dos setmanes després, en una nau industrial de Manises (València), van tornar a actuar, tallant la xapa de la coberta exterior i apropiant-se de productes d'alimentació, garrafes d'oli i articles de cosmètica valorats en més de 23.000 euros.

Utilitzaven vehicles sostrets d'alta gamma i furgonetes

En el cas de València, els membres del grup criminal van fugir en una furgoneta que prèviament havien sostret en les proximitats de l'empresa. Circumstància que és representativa del modus operandi utilitzat per estos individus, ja que se servien d'estos vehicles i de turismes d'alta gamma robats, per a cometre els il·lícits i fugir del lloc. Tot seguit es desplaçaven a una finca situada als afores de Madrid on ocultaven la mercaderia temporalment abans de donar-li eixida en el mercat il·lícit a través d'una xarxa de receptadores.

L'avanç de la investigació va permetre identificar als huit integrants del grup criminal, tots ells hòmens, realitzant-se sis registres simultanis en els seus respectius domicilis el passat 26 d'abril, procedint a continuació a la seua detenció com a presumptes responsables de 21 il·lícits penals –cinc robatoris amb força, set sostracions de vehicles, cinc falsificacions de document oficial, un delicte de danys, tinença il·lícita d'armes de foc i pertinença a grup criminal–.  

Mercaderia i útils de robatori ocults en frigorífics enterrats

L'endemà de ser arrestats, es va realitzar un seté registre en la referida finca madrilenya que utilitzaven com a magatzem de la mercaderia robada. Allí es van localitzar, enterrats  i ocults en electrodomèstics en desús, set armes de foc i abundant munició, una màquina troqueladora de plaques de matrícules i un centenar de plaques verges, així com instrumental per a cometre els robatoris, com a inhibidors de freqüència per a vulnerar els sistemes d'alarma o grups d'oxicorte per a obrir caixes cuirassades.

A més, els agents van trobar dispositius de geolocalització, passamuntanyes, caretes i jupetins similars als empleats per les Forces i Cossos de Seguretat, instruments emprats habitualment per a cometre robatoris amb violència i intimidació a altres organitzacions delictives, comunament denominats com a ‘bolcades'. Per açò, els investigadors es troben actualment realitzant indagacions per a comprovar si estos efectes intervenuts han sigut emprats en altres fets delictius.

Per estos fets, els huit detinguts van passar a la disposició de l'autoritat judicial, qui va decretar l'ingrés a la presó de quatre d'ells.