En El Port de Santa María, Cadis

La Policia Nacional deté a quatre persones com a presumptes autores de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic

Els detinguts són un conegut narcotraficant i tres persones del seu entorn familiar, i al principal investigat també se li atribuïxen delictes contra l'ordenació del territori i defraudació de fluid elèctric

S'han practicat tres registres domiciliaris i un en una embarcació i s'han confiscat tres vehicles d'alta gamma i una embarcació d'esbarjo

19/04/24

Agents de la Policia Nacional en el marc del Pla Especial de Seguretat del Camp de Gibraltar han detingut en El Port de Santa María (Cadis) a quatre persones, així com també han imputat a una empresa constructora de Màlaga, per presumptes delictes de blanqueig de capitals procedents del narcotràfic, a més d'atribuir-los altres delictes contra l'ordenació del territori i defraudació de fluid elèctric. S'han dut a terme tres registres domiciliaris i d'una embarcació i han sigut confiscats tres vehicles d'alta gamma i una embarcació d'esbarjo. Els detinguts són un conegut narcotraficant de la zona i tres membres del seu entorn familiar, acumulant el principal investigat un patrimoni pròxim al milió d'euros.

Les perquisicions es van iniciar a la fi de l'any 2022 i al maig de 2023 els investigadors van detectar la construcció d'un xalet amb piscina en sòl rústic en una zona de la ciutat amb alta demanda de vivenda de luxe que va poder ser vinculada al principal investigat.       Arran d'esta troballa, els agents van esbrinar que l'investigat mancava d'activitat laboral i per tant de fonts legals d'ingressos. Esta aparent precarietat econòmica, que s'ha demostrat fictícia, li va permetre accedir a una vivenda de protecció pública, en règim de lloguer social, per la qual se li va reconéixer el dret a no abonar renda alguna. La investigació, no obstant açò, va permetre revelar un enorme patrimoni el valor del qual ha sigut estimat pels investigadors  en una xifra pròxima al milió d'euros. En aquest patrimoni s'integren diversos immobles, vehicles i embarcacions, la major part d'ells titularizados per terceres persones del seu entorn familiar.

Elevat nivell de vida

L'investigat emprava estratègies d'ocultació i distracció, gràcies a les quals va introduir en el circuit econòmic guanys obtinguts amb el trànsit de drogues i que va ser transformant en béns, gaudint d'un elevat nivell de vida. A més del delicte de blanqueig de capitals, se li imputa la comissió de dos delictes contra l'ordenació del territori, per la construcció de dos xalets en terreny rústic. Una d'estes vivendes, camuflada baix una suposada herència familiar, va ser construïda en un disseminat rural anara d'ordenació i en ella es va descobrir una connexió il·legal al subministrament elèctric que va motivar la imputació per la defraudació de fluid elèctric i la intervenció en el lloc de tècnics que van procedir a la interrupció del subministrament en tot el carrer en detectar-se un frau col·lectiu. Les persones del seu entorn familiar detingudes per la seua participació com testaferros van ser posades en llibertat després de declarar en dependències policials. Per la seua part, el principal investigat va passar a disposició judicial, decretant la seua posada en llibertat provisional subjecta a mesures cautelars.

Els investigadors per la seua part han sol·licitat a l'autoritat judicial el decomís i embargament preventiu de vehicles, embarcacions, comptes bancaris i béns immobles amb un valor pròxim als 2.5 milions d'euros. La investigació roman oberta i no es descarten noves detencions.