En la segona fase d'una operació conjunta de la Policia Nacional, Agència Tributària, EUROPOL i INTERPOL

Detingudes 53 “mules” al servici d'una organització que manipulava esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes

Els arrestats facilitaven les seues dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes, a canvi d'una quantitat de diners, i els líders de l'organització utilitzaven les seues identitats per a apostar en diferents competicions esportives

La primera fase de la investigació, en la qual ja van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, va acreditar nombroses martingales d'esdeveniments esportius en més de 20 països –tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia- en els quals van obtindre premis de fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes

L'organització comptava amb un sistema tecnològic nou i molt sofisticat per a defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció de les assenyales via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu)

01/03/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, EUROPOL i INTERPOL, han detingut a 53 “mules” al servici d'una organització que manipulava esdeveniments esportius i defraudava a cases d'apostes. Estos arrests se sumen als quals es van dur a terme durant la primera fase de la investigació, en la qual ja van ser detingudes 22 persones en diferents províncies espanyoles, i es va acreditar nombroses martingales d'esdeveniments esportius en més de 20 països –tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia- en els quals van obtindre premis de fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes.

L'organització comptava amb un sistema tecnològic nou i molt sofisticat per a defraudar a les cases d'apostes, basat en la intercepció de les assenyales via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). L'operació va explicar també amb la col·laboració de la Direcció general d'Ordenació del Joc (DGOJ), dependent del ministeri de Consum.

Esta operació constituïx la segona fase d'una investigació que es va iniciar l'any 2020 quan el Centre Nacional Policial per a la Integritat en l'Esport i les Apostes (CENPIDA) de la Policia Nacional va detectar una sèrie d'apostes esportives online sospitoses, realitzades en esdeveniments esportius de tenis de taula internacional. Les primeres perquisicions van acreditar l'existència d'un entramat criminal d'origen romanés i búlgar, assentat en el nostre país, amb capacitat per a corrompre a esportistes, principalment dels seus països d'origen.

En este punt va ser requerida la col·laboració de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària per a la investigació patrimonial, localització i seguiment dels actius, així com la identificació de subjectes investigats que actuaven baix ´nicknames´ o fins i tot personalitats usurpades.

Donada l'especialització delictiva de l'entramat, i els contactes directes i permanents que mantenia amb altres organitzacions criminals internacionals establides en diferents països, es van activar els mecanismes de cooperació policial internacional. En este sentit, la investigació va comptar amb el suport del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC) d'EUROPOL, així com amb especialistes del Centre INTERPOL contra el Crim Financer i la Corrupció (IFCACC) i la seua Match-Fixing Task Force.

Realitzaven martingales esportives –pròpies i d'altres amañadores- i defraudaven a les cases d'apostes utilitzant tecnologia punta

Els membres de l'organització desarticulada empraven diferents modus operandi i, a més, havien creat un complex entramat criminal per a blanquejar els diners obtinguts de les apostes.

D'una banda, manipulaven partits predeterminant resultats en diferents competicions i especialitats esportives, principalment celebrades fora del territori nacional. Una vegada acordat el resultat de l'esdeveniment -o qualsevol circumstància que poguera ser objecte d'aposta- la portaven a efecte via online de manera massiva des d'Espanya, la qual cosa els reportava grans beneficis econòmics.

D'altra banda, l'organització comptava amb un sistema tecnològic nou, i molt sofisticat, basat en la intercepció de les assenyales via satèl·lit i en la captació de contingut canal de continguts de la mateixa (emissió directa de les imatges de l'esdeveniment esportiu). Així accedien al senyal en viu dels terrenys de joc de tot el món, avançant-se al senyal que rebien les cases d'apostes, circumstància que aprofitaven per a realitzar apostes massives guanyadores.

Van arribar a controlar més d'1.500 comptes de joc

Els agents van acreditar que l'organització comptava amb centenars d'identitats que utilitzava per a realitzar les apostes. D'esta forma, aconseguien premis molt elevats a nom de tercers que, aparentment, eren cobrats per diferents persones però en realitat s'embutxacaven els investigats. Açò, sumat al fet que utilitzaven tant criptomonedas com a passarel·les de pagament com a mitjà habitual en la seua operativa financera, va dificultar als agents la traçabilitat de les apostes realitzades. Així mateix, la investigació ha acreditat que manejaven una ingent quantitat de dades, arribant a controlar més d'1.500 comptes de joc.

75 detinguts i martingales esportives en més de 20 països

La investigació va acreditar activitats fraudulentes vinculades a la martingala de partits en diferents esports i en més de 20 països dins i fora de la Unió Europea, tals com Romania, Bulgària, Ucraïna, Rússia o Bolívia. Açò va evidenciar l'enorme potencial de la xarxa desarticulada, que va arribar a obtindre en premis fins a 2.000.000 d'euros procedents d'apostes realitzades en estos països.

L'operació, desenvolupada en dos fases, ha finalitzat amb un total de 75 detinguts. En la primera, els agents van arrestar a 22 persones -decretant-se l'ingrés a la presó dels dos líders de l'entramat- i van realitzar 4 registres en les províncies de Guadalajara, Madrid i Zaragoza. En la segona fase han sigut detingudes altres 53 persones que actuaven com a “mules”, facilitant les seues dades d'identitat i/o comptes personals en diferents plataformes d'apostes a canvi d'una quantitat de diners.

Fruit dels registres practicats, els agents van intervendre nombrós material informàtic, 80 terminals telefònics, 2 antenes parabòliques de grans dimensions al costat dels receptors de senyal, un vehicle d'alta gamma, 5.000 euros en efectiu i 13.000 euros en bitllets falsificats. A més, també han confiscat gran quantitat de targetes bancàries i documentació a nom de terceres persones, i més de 200 targetes SIM prepagament de diferents companyies telefòniques. D'altra banda, s'han bloquejat 47 comptes bancaris, 28 comptes en passarel·les de pagament i 400.000 euros en criptomonedas.